Contract niet verlengen

Niet de leukste oplossing, maar soms kies je ervoor om een contract niet te verlengen. Hiervoor bestaan verschillende redenen, waar we in dit artikel op in gaan. Maar dat is niet het enige, want bij het niet verlengen van een contract komen nog wel wat meer dingen kijken. Ben je benieuwd naar de regels rondom een tijdelijk contract niet verlengen of een contract niet verlengen bij ziekte? YoungCapital vertelt je waar je op moet letten.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Redenen om contract niet te verlengen

Waarom zou je het contract van een werknemer niet verlengen? Die redenen zijn heel divers. Denk aan:

  • de medewerker past niet goed in de bedrijfscultuur. Er is dus geen goede cultural fit;
  • de werknemer voldoet niet aan de verwachtingen. Bepaalde prestaties worden niet geleverd of KPI’s worden niet gehaald;
  • je organisatie zit krap bij kas. Om kosten te besparen besluit je een contract niet te verlengen;
  • het project waar de werknemer aan werkte is afgelopen. En er staat geen nieuwe uitdaging voor de medewerker op de planning.

En zo zijn er nog wel meer redenen om een contract niet te verlengen. Het kan dus goed zijn dat jouw specifieke situatie niet in bovenstaand rijtje staat.

Tijdelijk contract niet verlengen

Logisch, als het gaat over het niet verlengen van contracten, hebben we het over een contract voor bepaalde tijd niet verlengen. Een vast contract kun je wel beëindigen, maar daar lees je in dit artikel meer over. Hier vind je de stappen die je moet zetten om een contract dat van rechtswege eindigt niet te verlengen. We hebben het dus over een tijdelijk contract dat eindigt op een in de arbeidsovereenkomst afgesproken datum.

Stap 1. Houd je aan de aanzegplicht

Ook al eindigt het contract van rechtswege, je moet de medewerker alsnog binnen de aanzegtermijn van het tijdelijke contract schriftelijk laten weten dat je het contract niet (of toch wel) wilt verlengen. Laat je niets of te laat iets van je horen? Dan loop je het risico dat je een aanzegvergoeding aan je werknemer moet betalen.

Stap 2. Ga op gesprek

Alleen een aanzegbrief waarin je aangeeft het contract niet te willen verlengen? Dat is nogal onpersoonlijk. Het nieuws kan namelijk rauw op iemands dak vallen. In een persoonlijk gesprek kun je bijvoorbeeld ook de redenen voor het niet verlengen van het contract toelichten. Leef met je medewerker mee en zoek samen naar oplossingen tot de einddatum verstrijkt. Vergeet ook niet een exitgesprek in te plannen. Dit is een apart gesprek in de laatste werkweek waarin jullie feedback over de functie, het team, de leidinggevenden en het bedrijf bespreken.

Stap 3. Regel een transitievergoeding

Als je een tijdelijk contract niet verlengt, moet je als werkgever een transitievergoeding betalen. Da’s lekker voor je werknemer, want die kan zich hiermee omscholen of in ieder geval de kosten dekken voor de tijd dat ze geen baan hebben. Minder handig voor jouw onderneming, want de kosten kunnen best oplopen. Soms kun je daarom gebruikmaken van de compensatieregeling bij een transitievergoeding. Wil de werknemer zelf het contract niet verlengen? Dan krijgen zij geen transitievergoeding.

Stap 4. Handel de uitdiensttreding verder af

Hierna is het tijd om de eindafrekening te maken. Maar vergeet de praktische zaken ook niet. Zorg bijvoorbeeld dat de werknemer op de laatste werkdagen alle persoonlijke spullen meeneemt en dat IT de accounts verwijderd. Een compleet overzicht van wat je moet doen vind je in onze offboarding checklist. Wel zo handig.

Contract niet verlengen bij ziekte

Ziekte is vervelend voor de werknemer en voor jou, maar hoe ga je om met een contract niet verlengen in zo’n situatie? Hierbij hangt veel af van het soort contract dat je bent aangegaan met de medewerker. Gaat het om een tijdelijk contract? Dan heeft de ziekte geen invloed op het einde van het contract. Wel moet je de werknemer op de laatste werkdag ziek uit dienst melden. Dan kan diegene een ziektewetuitkering aanvragen. Werknemers met een payrollovereenkomst hebben dezelfde rechten als medewerkers die bij jouw bedrijf in dienst zijn. Hiervoor werkt het contract niet verlengen bij ziekte dus hetzelfde.

Meer weten over ziekte versus arbeidsovereenkomsten beëindigen? Over ontslag bij ziekte schreven we een apart artikel.

3 extra tips niet verlengen contract

Ingewikkelde materie, het niet verlengen van een contract. Daarom geven we je op de valreep nog wat extra tips mee. Zo weet je zeker dat het je goed afgaat.

  1. Neem je verlies.
  2. Huh? Ja, het gebeurt vaak dat een medewerker zich ziek meldt na het niet verlengen van een tijdelijk contract. Medisch gezien zijn er dan geen fysieke of psychische beperkingen, maar spelen frustratie, boosheid of teleurstelling een rol. Situatieve arbeidsongeschiktheid, zo heet dat. Hier kun je niets tegen doen, dus ons advies is: houd de eer aan jezelf. Eventueel kan een bedrijfsarts de ziekmelding weerleggen, maar dit is meestal niet de moeite waard. De resterende periode dat de werknemer nog in dienst is, is namelijk nog maar kort.

  3. Blijf professioneel.
  4. Handel altijd professioneel en respectvol, zelfs als de arbeidsrelatie verslechtert in de laatste periode. Andere medewerkers pikken hier ook het een en ander van op en een contractbeëindiging heeft altijd impact op het team. Op een professionele manier een contract niet verlengen draagt dan ook bij aan een positieve bedrijfscultuur.

  5. Laat je medewerker eerder gaan.

Jep, zo kom je je werknemer tegemoet bij het zoeken van een nieuwe baan en jij blijft niet zitten met een ongemotiveerd teamlid. Spreek bijvoorbeeld af dat de medewerker de lopende werkzaamheden afrondt en daarna de overgebleven vakantiedagen opneemt. Misschien neem jij dan zelfs wel de werkdagen die overblijven voor jouw rekening.

Young Magazine

Key takeaways

  • Er zijn verschillende redenen om een contract niet te verlengen, zoals geen cultural fit of achterblijvende prestaties.
  • De stappen die je moet nemen om een tijdelijk contract niet te verlengen zijn:

  1. Aanzegplicht nakomen.
  2. Persoonlijk gesprek voeren.
  3. Transitievergoeding regelen.
  4. Uitdiensttreding verder afhandelen.

  • Ziekte heeft geen invloed op het einde van een tijdelijk contract, wel moet je de werknemer op de laatste werkdag ziek uit dienst melden.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat betekent het einde van een arbeidsovereenkomst ‘van rechtswege’?

  • Het betekent dat een arbeidsovereenkomst automatisch stopt op de afgesproken datum of als bepaalde voorwaarden in het contract zijn vervuld, zonder dat iemand het actief hoeft te beëindigen.

  • Moet ik mijn werknemer schriftelijk laten weten dat het contract niet wordt verlengd?

  • Ja, je moet de aanzegplicht nakomen en de werknemer binnen de aanzegtermijn schriftelijk informeren.

  • Hoe voer ik een contract niet verlengen gesprek?

  • Na, of tegelijkertijd met het versturen van de aanzegbrief is het netjes om een gesprek met je medewerker in te plannen. Het kan voor diegene namelijk als een schok aanvoelen dat het contract eindigt. Leef daarom mee en zoek samen naar oplossingen.

  • Heeft ziekte invloed op het niet verlengen van een tijdelijk contract?

  • Nee, ziekte heeft geen invloed op het einde van een tijdelijk contract. Wel moet je de werknemer op de laatste werkdag ziek uit dienst melden.

  • Mijn werknemer wil het tijdelijke contract niet verlengen. Wat nu?

  • Je werknemer heeft daar gewoon recht toe, want het contract eindigt van rechtswege.