De hoogte van een transitievergoeding kan flink oplopen, vooral als het gaat om een medewerker die al voor een lange tijd bij je werkt. Logisch dus als je benieuwd bent of je een compensatie voor een transitievergoeding kunt krijgen. Look no further, want wij hebben alle info voor je verzameld. Straks weet je straks precies wanneer je bij het UWV een compensatie voor de transitievergoeding kunt aanvragen.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wanneer heb je recht op een compensatie voor transitievergoeding?
Laten we het niet mooier maken dan het is: je hebt lang niet altijd recht op een compensatie voor een transitievergoeding. Sterker nog, in de meeste gevallen moet je deze gewoon zelf aan je werknemer betalen. Wanneer je wél onder de wet voor de compensatie transitievergoeding valt? In deze situaties:
- bij langdurige ziekte van de werknemer;
- bij pensionering of overlijden kleine werkgever.
Hieronder leggen wij deze situaties verder uit.
Transitievergoeding compensatie bij langdurige ziekte
Even een geheugenopfrisser: als een werknemer ziek is, ben je als werkgever verplicht om het loon door te betalen. Is je medewerker inmiddels 2 jaar lang ziek, dan kun je ontslag aanvragen bij het UWV. In dat geval heeft je ex-medewerker recht op een transitievergoeding. Je kunt er ook voor kiezen om de medewerker niet te ontslaan. Hierover lees je meer in ons artikel over de transitievergoeding bij ziekte.
Ontsla je de medewerker wel en moet je een transitievergoeding betalen? Omdat jij het loon nu al 2 jaar doorbetaald, stapelen de kosten van de vergoeding behoorlijk op. Daarom kom je in aanmerking voor een transitievergoeding compensatie. Je kunt zelfs het volledige bedrag van de vergoeding terugkrijgen van het UWV. Wel moet je dan aan een aantal voorwaarden voldoen.
Voorwaarden compensatieregeling transitievergoeding bij langdurige ziekte
- de werknemer is ontslagen omdat diegene langdurig ziek is (langer dan 2 jaar);
- de werknemer heeft recht op een transitievergoeding;
- de werkgever heeft de transitievergoeding betaald aan de werknemer.
Als je aan deze voorwaarden voldoet, val je dus onder de compensatieregeling voor de transitievergoeding. Maar let op: je moet dit wel kunnen aantonen. Hoe? Bijvoorbeeld met:
- de ontslagvergunning van het UWV;
- de ontbindingsbeschikking van de rechter;
- de beëindigingsovereenkomst (bij een ontslag met wederzijds goedvinden), waaruit blijkt dat de werknemer is ontslagen omdat diegene langdurig ziek was;
- gegevens die zijn gebruikt om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen;
- een bewijs dat de (hele) transitievergoeding is betaald (zoals een bankafschrift).
Transitievergoeding compensatie bij pensionering of overlijden kleine werkgever
Heeft jouw bedrijf minder dan 25 werknemers? Dan ben je een ‘kleine werkgever’. Je hebt dan automatisch recht op een compensatie voor transitievergoeding wanneer je met pensioen gaat of overlijdt en het bedrijf daardoor stopt. Deze regeling is er om te voorkomen dat jij (of je partner) de transitievergoedingen uit je privévermogen moet betalen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Voorwaarden compensatieregeling transitievergoeding bij pensionering of overlijden kleine werkgever
- Jouw bedrijf heeft minder dan 25 werknemers in dienst;
- jouw bedrijf heeft voor minstens 1 werknemer al een ontslagvergunning wegens bedrijfsbeëindiging gekregen;
- je hebt de transitievergoedingen betaald op of na 1 januari 2021;
- je vraagt de compensatie aan binnen 12 maanden nadat je bij het UWV ontslag wegens bedrijfsbeëindiging hebt aangevraagd.
Aanvraag compensatie transitievergoeding
Klaar om een aanvraag voor een compensatie voor transitievergoeding te doen? Let op dat je dit uiterlijk 6 maanden na de betaling van de transitievergoeding moet doen. Ben je een kleine werkgever en doe je de aanvraag vanwege bedrijfsbeëindiging door pensionering of overlijden? Dan moet je dit uiterlijk 12 maanden na de ontslagaanvragen doen.
Als jouw aanvraag binnen is, beoordeelt het UWV of je in aanmerking komt en hoe hoog de compensatie voor transitievergoeding wordt. De hoogte hangt af van jouw situatie als werkgever en de hoogte van de betaalde transitievergoeding, daarom is het lastig te zeggen hoeveel je aan compensatie krijgt.
Key takeaways
- Je kunt een compensatie voor een transitievergoeding krijgen in 2 situaties: als een werknemer langdurig ziek is en als je als kleine werkgever stopt vanwege pensionering of overlijden.
- Je doet de aanvraag voor de compensatie bij het UWV, maximaal 6 maanden nadat je de transitievergoeding hebt betaald (langdurige ziekte) of maximaal 12 maanden nadat je de ontslagaanvraag hebt gedaan (kleine werkgever).
- Het UWV beoordeelt de aanvraag en bepaalt de hoogte van de compensatie voor de transitievergoeding.
Veelgestelde vragen
-
Kun je bij het UWV de transitievergoeding terugvragen?
-
Hoe zit het met de compensatie transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging?
-
Tot wanneer kun je compensatie transitievergoeding aanvragen?
Niet helemaal. In sommige gevallen kun je een compensatie voor de transitievergoeding aanvragen. Namelijk als een werknemer ontslagen is vanwege langdurige ziekte of als je een kleine werkgever bent die stopt vanwege pensionering of overlijden.
Als jouw bedrijf stopt omdat je met pensioen gaat of overlijdt, heb je als kleine werkgever (minder dan 25 werknemers) recht op een compensatie transitievergoeding. In ons artikel over de transitievergoeding lees je hoe het zit bij faillissement.
Voor een medewerker die langdurig ziek is, dan moet je de compensatie uiterlijk 6 maanden na betaling van de transitievergoeding aanvragen. Bij overlijden of pensionering (kleine werkgever) moet je de compensatie uiterlijk 12 maanden na de ontslagaanvraag aanvragen.