Transitievergoeding bij ziekte

Een transitievergoeding betaal je aan je medewerker als je diegene ontslaat, dat wist je misschien al. Maar hoe zit het met een transitievergoeding bij ziekte? Betaal je een transitievergoeding na 2 jaar ziekte? En hoe zit het bij re-integratie of een slapend dienstverband? We’ve got you. Lees verder en je weet straks precies wanneer je een transitievergoeding bij ziekte moet betalen.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Moet je een transitievergoeding betalen bij ziekte?

Het korte antwoord: ja, je moet een transitievergoeding bij ziekte betalen. Hoe dit precies zit? Zoals je misschien wel weet, ben je als werkgever verplicht om het loon van een langdurig zieke medewerker door te betalen. Na 2 jaar mag je diegene ontslaan en dan ontvangt je ex-werknemer een uitkering van het UWV. Je moet in dit geval ook een transitievergoeding betalen aan de medewerker.

Compensatie transitievergoeding na 2 jaar ziekte

Gelukkig krijg je in dit geval meestal een compensatie voor de transitievergoeding na 2 jaar ziekte. Het kost je immers flink wat geld als je een zieke medewerker 2 jaar lang doorbetaalt en ook nog eens een vergoeding moet betalen als je diegene ontslaat. Check in ons artikel over de compensatie transitievergoeding aan welke voorwaarden je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Slapend dienstverband transitievergoeding

Als werkgever kun je er ook voor kiezen een langdurig zieke medewerker niet meteen te ontslaan, maar nog in dienst te houden zonder dat je diegene loon uitbetaalt. Bijvoorbeeld omdat je verwacht dat de werknemer binnenkort beter wordt, of als je over een tijdje passend werk hebt voor de zieke medewerker. Dit heet een slapend dienstverband. Omdat je in dit geval de medewerker niet ontslaat, betaal je geen transitievergoeding bij een slapend dienstverband.

Een slapend dienstverband is dus een manier om de transitievergoeding te ontwijken. Maar eh, eerlijk is eerlijk. Het is niet heel netjes om een langdurig zieke medewerker in dienst te houden zonder dat je diegene loon uitbetaalt. (Zeg maar bye-bye tegen die sterke employer branding.) Als we het over goed werkgeverschap hebben, kun je dus maar beter je zieke medewerker na 2 jaar ontslaan en gewoon een transitievergoeding bij ziekte uitbetalen. Je krijgt er tenslotte een compensatie voor.

Transitievergoeding spoor 2

Als een medewerker in een re-integratietraject zit, heeft dit normaal gesproken geen invloed op de transitievergoeding, ook niet bij spoor 2. Dit betekent dus dat de medewerker gewoon een transitievergoeding bij ziekte krijgt (en jij een compensatie) als je diegene alsnog ontslaat. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Het recht op de vergoeding vervalt als:

  • een werknemer onvoldoende heeft bijgedragen aan de re-integratie;
  • een werknemer ontslagen wordt omdat diegene met pensioen gaat;
  • het contract wordt beëindigd met wederzijds goedvinden;
  • je als werkgever financiële problemen hebt.

Transitievergoeding na loonsanctie

Ontsla je een medewerker na 2 jaar ziekte en vindt het UWV dat je als werkgever niet genoeg hebt meegewerkt aan de re-integratie? Dan kan het UWV je verplichten om nog een jaar extra loon door te betalen. Dat noem je een loonsanctie. Het contract wordt dan na dit extra jaar beëindigd, maar je bent als werkgever nog steeds verplicht om een transitievergoeding na deze loonsanctie te betalen. En eh, je krijgt over dat jaar van de loonsanctie geen compensatie voor de transitievergoeding bij ziekte. Gewoon meewerken aan die re-integratie van je medewerker, dus.

Young Magazine

Key takeaways

  • Je moet een transitievergoeding betalen als je een zieke medewerker na 2 jaar ontslaat.
  • Je hebt als werkgever recht op een compensatie voor deze transitievergoeding.
  • Bij een slapend dienstverband betaal je geen transitievergoeding, maar het is niet netjes tegenover je medewerker en slecht voor je employer branding.
  • Een re-integratietraject heeft geen effect op de hoogte en compensatie van de transitievergoeding.
  • Bij een loonsanctie moet je nog steeds een transitievergoeding betalen, en over het jaar van de loonsanctie krijg je geen compensatie.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Betaal je als werkgever bij ontslag na 2 jaar ziekte een transitievergoeding aan de medewerker?

  • Ja, je medewerker heeft recht op transitievergoeding na 2 jaar ziekte. Gelukkig krijg je hiervoor in de meeste gevallen een compensatie van het UWV.

  • Krijgt een medewerker een ontslagvergoeding bij ziekte?

  • Een medewerker krijgt een ontslagvergoeding na 2 jaar ziekte als jullie dat bij ontslag bij wederzijds goedvinden hebben vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. De medewerker heeft bij ziekte recht op een transitievergoeding in alle andere gevallen.