Niemand wil een arrogante kwal als baas, dat is logisch. De lat ligt gelukkig stukken hoger, want als werkgever moet je rekening houden met goed werkgeverschap. Klinkt makkelijk, een goede werkgever zijn? Er komt in werkelijkheid heel wat bij kijken. Zo moet je rekening houden met de wet, maar als je meer doet om goede arbeidsomstandigheden te creëren heb je daar als werkgever baat bij. Want, blije werknemers = happy werkgever, toch? Lees snel verder voor alle info over goed werkgeverschap en word de beste werkgever die je werknemers maar kunnen wensen.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Goed werkgeverschap: de basis
Wat is goed werkgeverschap? We geven een betekenis aan de hand van de wet: goed werkgeverschap houdt in dat je je als werkgever goed moet gedragen tegenover je medewerkers. Rekening houden met de belangen van je medewerkers bij de keuzes die je maakt als werkgever is dus een must. Het gaat hierbij dus over de arbeidsverhoudingen tussen werkgever en werknemer. Om de wetgeving rondom goed werkgeverschap duidelijker te maken, zijn er in het recht zes beginselen (oftewel goed werkgeverschap kenmerken) waar je als werkgever aan moet voldoen om een goede werkgever te zijn.
6 beginselen van goed werkgeverschap
- Wees zorgvuldig. Ga voor je een belangrijke beslissing maakt de feiten na, luister naar de mening van je medewerkers en weeg jouw belangen even zwaar mee als die van je werknemers. Anders gezegd: je hebt een onderzoeksplicht, hoorplicht en moet uitgaan van evenredigheid.
- Maak geen misbruik van je machtspositie. Je hebt een sterkere positie ten opzichte van je werknemer. Wees je daar bewust van en misbruik de macht in je rol niet.
- Leg ingrijpende beslissingen uit. Onderbouw de besluiten die je neemt. Op die manier kunnen je medewerkers een reactie geven.
- Maak verwachtingen waar. Je werknemers moeten je kunnen vertrouwen.
- Behandel je medewerkers op een gelijke manier. Je mag geen onderscheid maken. Zorg bijvoorbeeld voor gendergelijkheid op de werkvloer en voer een anti-discriminatiebeleid.
- Verzeker je medewerkers goed. Een ongevallenverzekering kun je niet omzeilen. Je moet je schade door een ongeval op bijvoorbeeld een zakenreis kunnen vergoeden.
Goed werkgeverschap: meer dan een wet
Hoe je nou echt een goede werkgever wordt? Ga niet voor de bare minimum, maar bied bijvoorbeeld chille secundaire arbeidsvoorwaarden aan. Wat dacht je van een goede pensioenregeling, een workation aanbieden of fruit op kantoor leggen? Maar ook door eens wat extra’s te doen kun je punten scoren bij je werknemer. Stuur naar die ene nieuwe collega een kaartje met een welkomsttekst of regel een cadeau als een van je co-workers jarig is. Focus je je op deze manier op het werkgeluk van je medewerkers? Dat wordt ook wel modern werkgeverschap genoemd. Verder kun je als werkgever de duurzame inzetbaarheid van werknemers stimuleren. Dan werk je aan duurzaam werkgeverschap.
Voorbeelden goed werkgeverschap
Benieuwd wat jij concreet kunt doen? Doe inspiratie op met onze goed werkgeverschap voorbeelden:
- Organiseer eens in de zoveel tijd workshops over diversiteit en inclusie, en zorg ervoor dat er een 'diversiteitskampioen' in elk team zit die verantwoordelijk is voor het bevorderen van een inclusieve werkcultuur.
- De directeur houdt maandelijkse coffee dates met willekeurig gekozen werknemers om hun ideeën en zorgen te horen. Maak ook een anoniem feedbackformulier waarin werknemers suggesties kunnen doen voor verbeteringen binnen het bedrijf.
- Naast de standaard maatregelen voor veiligheid op de werkvloer, maak je een fitnessruimte op het werk en organiseer je regelmatig gezondheidsscreenings. Maar je richt je niet alleen op fysieke gezondheid, voor de mentale gezondheid regel je de mogelijkheid om gesprekken met een coach te voeren.
Voordelen van goed werkgeverschap
Een topwerkgever zijn heeft zo z'n voordelen. Niet alleen voor je werknemers, maar ook voor jouw bedrijf. We sommen er een aantal voor je op.
- Boost van productiviteit. Meer betrokken en blije medewerkers zijn gemotiveerder en zetten zich harder in voor jouw bedrijf.
- Minder ziekteverzuim. Door je medewerkers gezonde secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden, worden ze minder snel ziek.
- Goede reputatie. Mond-tot-mond reclame werkt als een trein. Met goed werkgeverschap behoud je niet alleen toptalent, maar het is ook een wondermiddel als je bezig bent met personeel werven.
Goed werkgeverschap en goed werknemerschap
Logisch, als jij je voor je werknemers inzet als een goede werkgever, mag je ook iets terugverwachten. Goed werknemerschap staat zelfs óók in de wet. Waar het bij goed werkgeverschap gaat over het gedrag van de werkgever, gaat het hier over het gedrag van je personeel. Speelt er bij jou op werk een arbeidsconflict? Dan kun jullie je op goed werkgeverschap en goed werknemerschap beroepen.
Key takeaways
- Goed werkgeverschap betekent goed gedrag van werkgevers. Hierbij leef je zes basisprincipes na, zoals zorgvuldigheid en het vermijden van machtsmisbruik.
- Als écht goede werkgever ga je verder dan wat in de wet staat. Bied bijvoorbeeld aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, geef aandacht aan werkgeluk en zet je in voor duurzame inzetbaarheid.
- Concrete voorbeelden van goed werkgeverschap zijn diversiteitsworkshops, een anoniem feedbacksysteem en coaching voor mentale gezondheid.
- Goed werkgeverschap heeft voordelen, zoals productievere medewerkers, minder ziekteverzuim en een positieve reputatie.
- Als goede werkgever kun je ook goed werknemerschap verwachten.
Veelgestelde vragen
-
Wat is goed werkgeverschap?
-
Wat kun je doen voor goed werkgeverschap bij ziekte?
-
Waar moet een goede werkgever aan voldoen?
-
Wat zijn de trends als we het hebben over goed werkgeverschap?
De definitie van goed werkgeverschap is dat je je als werkgever goed moet gedragen tegenover je medewerkers. Daarvoor moet je je in ieder geval houden aan de zes beginselen voor goed werkgeverschap.
Als een van je werknemers ziek wordt, moet je ook goed voor diegene zorgen. Dat valt onder goed werkgeverschap. Dat houdt onder andere in dat je het loon doorbetaalt en dat je de werknemer goed laat herstellen voor ie weer aan de slag gaat.
Een goede werkgever voldoet tenminste aan zes kenmerken van goed werkgeverschap. Wees zorgvuldig, maak geen misbruik van je machtspositie, leg beslissingen uit, maak verwachtingen waar, behandel je medewerkers gelijk en verzeker ze.
Goed werkgeverschap wordt door de wet verplicht, maar veel werkgevers zetten graag een stapje extra voor hun medewerkers. Kijk bijvoorbeeld of modern werkgeverschap of duurzaam werkgeverschap bij je organisatie past.