Gendergelijkheid op de werkvloer

Een diverse en inclusieve werkvloer levert veel voordelen op, van een positieve werksfeer en een creatief team tot betere bedrijfsresultaten. Wil je hiernaartoe werken, dan is gendergelijkheid op de werkvloer een van de punten waar je als werkgever op moeten letten. Want helaas, ook nu vind je in sommige bedrijven nog steeds vooral één gender op de werkvloer, met name in leidinggevende functies. Daar wil je vanaf. Hoe? Verdiep je in genderdiversiteit op de werkvloer met de tips van YoungCapital en boost je DE&I-beleid.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat betekent gendergelijkheid in je organisatie?

Simpel: dat medewerkers van alle genderidentiteiten dezelfde kansen hebben, zich gewaardeerd voelen en gelijkwaardig worden behandeld en beloond. Makkelijker gezegd dan gedaan, want alleen al tussen mannen en vrouwen is er helaas nog steeds genderongelijkheid op de werkvloer. Zo zijn er veel meer mannen dan vrouwen in leidinggevende posities en bestaat er een loonkloof tussen beide genders. En dan hebben we het nog niet eens over andere genderidentiteiten.

Genderdiversiteit: niet alleen mannen en vrouwen

Daarover gesproken: valkuil nummer één bij het onderwerp genderdiversiteit en gendergelijkheid op de werkvloer is je volledig richten op ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Sure, het is een begin, en zeker het meestbesproken onderwerp als je ernaar googelt. Maar er komt veel meer kijken bij genderdiversiteit op de werkvloer. Zoals rechten van medewerkers die zich identificeren als non-binair, intersekse, genderfluïde, transgender of een andere genderidentiteit. Wil je een inclusieve werkgever zijn, dan mag je deze diversiteitsgroepen zeker niet vergeten.

Gendergelijkheid in je DE&I-beleid

Hoe je gendergelijkheid in je organisatie onder de aandacht brengt? Neem het onderwerp op in je diversiteitsbeleid en inclusiviteitsbeleid. In onze artikelen lees je stap voor stap hoe je deze beleidsplannen opzet. Belangrijk is dat je gendergelijkheid op de werkvloer altijd blijft zien als een work-in-progress. Stel concrete, haalbare doelen, maar schroef die steeds bij. En bedenk nieuwe goals aan de hand van de wensen van je medewerkers en ontwikkelingen in de samenleving. Zo blijf je altijd up-to-date en creëer je echt een inclusieve bedrijfscultuur.

7 stappen voor genderdiversiteit op de werkvloer

Maar eh, hoe voeg je gendergelijkheid op de werkvloer nou concreet toe aan je DE&I-beleid? Er zijn meerdere doelen die bijdragen aan genderdiversiteit, afhankelijk van de huidige situatie in jouw organisatie en de behoeften van je medewerkers. Inspiratie nodig voor behapbare doelen en thema’s binnen gendergelijkheid? Hebben we voor je.

1. Gelijke beloningen

We noemden ‘m al even: de loonkloof. Meer info hierover lees je in ons artikel over de loonkloof tussen man en vrouw. Om deze te dichten is het belangrijk de salarissen van al je medewerkers naast elkaar te leggen. Blijkt er een verschil tussen bepaalde genderidentiteiten? Not done. Oftewel, hoog tijd om die ongelijkheid recht te trekken. Daarbij gaat het ook over secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto van de zaak en bonusregelingen. Neem gelijke beloningen op in je inclusiviteitsbeleid, zo zorg je ervoor dat de loonkloof niet weer opnieuw tot stand komt.

2. Beleid tegen seksuele intimidatie en (vrouwen)discriminatie op de werkvloer

Om gendergelijkheid op de werkvloer een boost te geven, is een anti-discriminatiebeleid met aandacht voor gender onmisbaar. Daar komt ook seksuele intimidatie bij kijken. Zonder concrete maatregelen hiertegen, loop je het risico dat onder meer vrouwen en transgender medewerkers zich onveilig voelen. Breek hier dus goed je hoofd over, schakel hulp in van andere instanties en wijs een of meerdere verantwoordelijken voor het antidiscriminatiebeleid aan binnen je organisatie. Tip: stel een vertrouwenspersoon aan waar werknemers terechtkunnen die zich om wat voor reden dan ook onveilig voelen op de werkvloer.

3. Inclusief managementteam

Sinds de eerste feministische golf aan het einde van de negentiende eeuw is er heel wat veranderd, maar we zijn er helaas nog niet. Veruit de meeste leidinggevende functies worden nog steeds door mannen bekleed. Wees kritisch op je eigen managementteam en leg het percentage mannen ten opzichte van andere genderidentiteiten onder de loep.

Scheve verdeling? Het kan lastig zijn om hier meteen verandering in aan te brengen. Begin met het herformuleren van de vereiste skills voor deze functies. Bied gelijkwaardige kansen als het gaat om doorgroeimogelijkheden en werf inclusief voor openstaande functies. Je kunt eventueel een voorkeursbeleid invoeren voor het management.

4. Weg met traditionele genderrollen

Doktersassistentes, brandweermannen, juffen en meesters, weg ermee. Een gender plakken aan een baan geeft geen meerwaarde, dus kies voor genderneutrale functietitels. Administratief medewerker in plaats van secretaresse en belader in plaats van vuilnisman, bijvoorbeeld. Dit is meteen je cue om genderrollen helemaal los te laten. Want waarom kunnen alleen mannen vrachtwagenchauffeur zijn en denken we bij baliemedewerkers vooral aan vrouwen? En als we het toch over onnodige stereotypes hebben: mannen kunnen ook empathisch zijn en vrouwen analytisch. Doorbreek het hokjesdenken stap voor stap om echt impactvolle veranderingen aan te brengen wat betreft gendergelijkheid op de werkvloer.

5. Inclusief wervingsproces

Over functietitels gesproken: dit heeft ook impact op je wervingsproces. Gebruik genderneutrale functietitels in je vacatureteksten om meer diverse kandidaten aan te trekken. En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: focus niet alleen op mannen en vrouwen, maar ook op andere genderidentiteiten. Vermijd daarom de hij/zij vorm in de vacaturetekst en zet ‘m/v/x’ in de vacaturetitel in plaats van ‘m/v’. Meer over een inclusief wervingsproces lees je in ons artikel over inclusief werven.

6. Flexibele werktijden en partnerverlof

Natuurlijk bied je zwangerschapsverlof aan, en de mogelijkheid om borstvoeding te geven op werk. Maar again, kijk verder dan de traditionele genderrollen. Voorkom dat moeders noodgedwongen parttime gaan werken omdat vaders de ruimte niet krijgen om vaker thuis te zijn. Bied bijvoorbeeld aanvullend geboorteverlof aan, of maak thuiswerken en flexibele werktijden mogelijk. Zo kunnen moeder en vader hun tijd beter balanceren. Heel belangrijk: baseer deze maatregelen niet op gender, maar trek ze gelijk voor iedere genderidentiteit. Zo houd je ook rekening met onder andere transgender en non-binaire medewerkers en zorg je voor meer gendergelijkheid op de werkvloer.

7. Veilige werkomgeving voor transgender medewerkers

Breng het managementteam kennis bij over verschillende genderidentiteiten en leer ze respectvol om te gaan met transgender werknemers. Breng het onderwerp regelmatig naar boven in de organisatie, zodat niet alleen leidinggevenden, maar ook alle medewerkers zich meer bewust worden. (Tip: op 31 maart is het de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit.) Op deze manier voelen transgender medewerkers zich gewaardeerd en geaccepteerd en zullen zij meer open durven zijn over hun genderidentiteit. Neem een plan voor transities op in je inclusiviteitsbeleid, zodat werknemers flexibeler kunnen werken en/of vrij nemen tijdens hun transitieperiode.

Met deze beleidsideeën ben je goed op weg naar gendergelijkheid op de werkvloer. Natuurlijk is iedere organisatie anders en lopen behoeftes uiteen. Zorg er daarom vooral voor dat je een veilige werkomgeving creëert voor al je medewerkers, zodat zij de ruimte voelen om hun wensen te uiten.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat zijn voorbeelden van genderongelijkheid?

  • Als er een verschil is tussen het salaris van mannen en vrouwen, bijvoorbeeld. Maar ook discriminatie tegenover transgender medewerkers en het ontbreken van genderneutrale toiletten zijn tekens van genderongelijkheid op de werkvloer.

  • Wat kunnen we doen voor gendergelijkheid?

  • Neem gendergelijkheid op in je inclusiviteitsbeleid en diversiteitsbeleid. Werk bijvoorbeeld toe naar gelijkwaardige beloningen, gebruik voortaan genderneutrale functietitels en bied hulp aan werknemers in transitie.