Bij de start van een nieuwe medewerker komt veel kijken, van het regelen van de praktische zaken tot het opzetten van een onboardingsprogramma. En dan wordt er ook nog verwacht dat je voor het welkom van je nieuwe collega met een leuke tekst op de proppen komt. Bijvoorbeeld voor in de welkomstmail of op het welkomstkaartje. Of nog mooier: voor allebei. No worries, wij schreven vaker een kaartje of welkomstmail voor een nieuwe medewerker en delen graag onze tips en voorbeelden. Zo rolt die leuke welkomsttekst voor je nieuwe collega straks zo uit je pen.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Welkomstmail nieuwe collega
Het verwelkomen van een nieuwe medewerker begint in het ideale geval al vóór de eerste werkdag, tijdens de preboarding. Grote kans dat je in die periode ook een welkomstmail aan je nieuwe collega stuurt. Slim, want zo voelt diegene zich extra welkom als nieuwe collega en in de tekst kun je meteen wat praktische info kwijt. Wat je in zo’n mail zet? Denk aan het volgende:
- startdatum;
- werktijden;
- dresscode;
- wat mee te nemen;
- locatie van de werkplek;
- informatie over de lunch;
- parkeerinstructies;
- info over de ontvangst;
- schema voor de eerste dag;
- welkomstactiviteiten;
- contactgegevens.
Voorbeeld welkomstmail nieuwe medewerker
Hoe dat er in de praktijk uitziet? We geven een voorbeeld.
Hi [naam van nieuwe medewerker],
Welkom in het team! We zijn heel blij dat je [bedrijfsnaam] komt versterken. We weten zeker dat je een aanwinst voor het bedrijf bent en kunnen niet wachten om samen mooie resultaten neer te zetten.
We zien elkaar op 6 november, je eerste werkdag. Neem je je identiteitsbewijs mee? Maak je niet te druk om je outfit, want de dresscode is casual. Draag dus vooral iets waar je je comfortabel in voelt. Zoals je weet werken we met flexibele werktijden tussen 07:00 en 19:00 uur. Op je eerste werkdag starten we alleen graag om 09:00 uur. Parkeren doe je de eerste dag op het parkeerdek. Geef bij de slagboom aan dat je nieuw bent, dan komt het helemaal goed. Op 6 november krijg je een parkeerkaart voor de parkeergarage.
Meld je die ochtend bij de receptie, dan krijg ik een belletje en haal ik je op. Ik laat je dan je werkplek zien, stel je voor aan het team en geef je een tour door het gebouw. Natuurlijk is er tijd voor koffie en een praatje met nieuwe collega’s.
De rest van de ochtend kun je gebruiken om je nieuwe laptop uit te vogelen. Je e-mailadres en inloggegevens liggen al klaar. Om 12:00 uur hebben we een lunch met het team ingepland. In de kantine staat dagelijks een uitgebreid lunchbuffet voor ons klaar.
Na de lunch stel ik je voor aan je buddy voor komende periode, Cleo. Zij helpt je de komende weken wegwijs worden en staat voor je klaar als je vragen hebt. Wanneer je bent geïnstalleerd gaat zij ook met je aan de slag met verschillende trainingen.
We kijken ernaar uit je te zien op 6 november en hopen dat jij er net zoveel zin in hebt. Heb je voor die tijd nog vragen, mail me gerust of bel op [telefoonnummer].
Welkom!
Groeten,
[naam]
Het is belangrijk dat je enthousiast overkomt in de welkomstmail aan je nieuwe collega en dat alle belangrijke info erin staat. Zorg er daarnaast voor dat de mail de cultuur van je organisatie uitstraalt. Misschien is de voorbeeldmail hierboven bijvoorbeeld een tikkie te informeel voor jouw organisatie. Houd altijd de tone of voice aan die bij jouw bedrijf past. Maar zorg uiteraard voor een warm welkom voor jouw nieuwe collega met de tekst in je mailtje.
Welkomstkaartje nieuwe collega
Er is niks mis met een welkomstmail, maar een kaartje is nog net wat persoonlijker. Je kunt er ook voor kiezen om ze allebei te sturen. Maar wat voor tekst zet je op het kaartje voor het welkom van je nieuwe collega? Dat ligt vooral aan het moment waarop je het kaartje verstuurt of geeft. Verstuur je ’m tijdens de preboarding? Schrijf dan bijvoorbeeld op de kaart dat je uitkijkt naar de samenwerking. Als kleine reminder kun je ook de startdatum noemen. Heb je veel praktische info die je wil delen? Bewaar die liever voor in een e-mail. Het is vooral de bedoeling dat deze korte welkom tekst je nieuwe collega enthousiast maakt en gewaardeerd laat voelen.
Je kunt ook een welkomstkaartje aan je nieuwe collega geven op de eerste werkdag. Of zet ’m klaar op het bureau. Zo kun je je nieuwe medewerker veel plezier en succes wensen. Doe dit namens het team, de afdeling of het hele bedrijf. Ook leuk: laat elk teamlid zelf een kort welkomstbericht schrijven.
Welkom nieuwe collega: voorbeeld tekst kaartje
Kun je wel wat voorbeelden gebruiken? Zet bijvoorbeeld zo’n soort welkomsttekst voor je nieuwe collega op het kaartje:
Hoi [naam],
Welkom bij de club! Team [teamnaam] kan niet wachten je te ontmoeten en heeft veel zin in de samenwerking.
We zien je op 4 maart!
[naam]
Hallo [naam],
Gefeliciteerd met je nieuwe baan bij [bedrijfsnaam]. Van harte welkom! Op [datum] is je eerste werkdag en zien we je op kantoor. Kom je even buurten, dan leer je meteen het HR-team kennen. Tot dan!
Groeten, [naam] HR-manager
Beste [naam],
Welkom in het team! We vinden het te gek dat je ons komt versterken.
Veel succes en plezier!
[teamnaam]
Veelgestelde vragen
-
Ik wil een nieuwe collega welkom heten. Wat voor tekst kan ik gebruiken?
-
Wat is een goede welkomsttekst voor een nieuwe medewerker?
-
Hoe schrijf ik een goede welkomstmail voor een nieuwe medewerker?
De welkomsttekst voor je nieuwe collega hoeft helemaal niet lang te zijn. Wens je nieuwe collega bijvoorbeeld plezier en succes en schrijf dat je zin hebt in de samenwerking.
Een goede welkomsttekst, bijvoorbeeld in een kaart, enthousiasmeert en straalt de cultuur van je bedrijf uit. Check onze voorbeelden op deze pagina, daar staat vast een leuke tekst voor het welkom van je nieuwe collega tussen.
Een goede welkomstmail voor een nieuwe collega is niet alleen enthousiasmerend, maar ook informatief. Op deze pagina lees je wat je allemaal in zo’n mail zet.