Hoe zit het nou precies met loondoorbetaling bij ziekte? Moet je je zieke werknemers uitbetalen zoals gewoonlijk of zitten er andere regels aan verbonden? YoungCapital zocht het van A tot Z voor je uit. Zo weet jij straks hoeveel loon je moet doorbetalen en aan wie. Maar ook wat de regels zijn voor verschillende contracttypen, of je overuren moet uitbetalen en meer. Klaar voor alle info over loondoorbetaling bij ziekte? Daar gaan we.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Hoeveel loon doorbetalen bij ziekte?
Als werkgever heb je een loondoorbetalingsverplichting voor zieke werknemers. Concreet betekent dit dat je wettelijk verplicht bent om een deel van het salaris van (langdurig) zieke medewerkers twee jaar lang door te betalen. In het eerste ziektejaar betaal je minimaal 70 procent van het loon. Is dat lager dan het wettelijk minimumloon? Dan vul je het loon aan tot dat bedrag. In de meeste cao’s is zelfs afgesproken dat de werkgever in het eerste jaar 100 procent betaalt, maar er zijn ook cao’s waarin andere afspraken staan. In het tweede ziektejaar betaal je ook ten minste 70 procent van het salaris. Zo werkt loondoorbetaling bij ziekte in het kort.
Aan wie loon doorbetalen bij ziekte?
Maar er zijn wel meer regels verbonden aan loondoorbetaling bij ziekte. Je moet in ieder geval loon bij ziekte doorbetalen aan werknemers met een vast contract, tijdelijk contract en aan oproepkrachten. De precieze regels verschillen iets per soort contract van je werknemer. Raak je in de war? In onderstaande tabel vind je de belangrijkste afspraken over loon doorbetalen bij ziekte bij elkaar.
Type contract | Hoelang loon doorbetalen? | Hoeveel loon doorbetalen? |
---|---|---|
Vast contract | Maximaal 2 jaar. | Minimaal 70% van loon. Eerste jaar niet lager dan minimumloon. |
Tijdelijk contract | Zolang het contract loopt, of maximaal 2 jaar. | Minimaal 70% van loon. Eerste jaar niet lager dan minimumloon. |
Uitzendovereenkomst | Geen loondoorbetaling, dat doet het uitzendbureau. | x |
Min-maxcontract | Afhankelijk van een bepaalde of onbepaalde tijd contract. | 70% over het minimumaantal uren. |
Nulurencontract | Alleen voor de periode dat de medewerker ingepland staat. | 70% van het loon over de afgesproken periode. |
Doorbetaling bij ziekte: what’s more?
Er zijn een heleboel dingen waar je op moet letten als werkgever, want loon doorbetalen bij ziekte is nou eenmaal wettelijk geregeld. En omdat we je geen belangrijke info willen ontzeggen, zetten we die punten allemaal duidelijk onder elkaar. Hier komen ze.
Overuren en toelagen doorbetalen bij ziekte
Loon doorbetalen bij ziekte is één ding, maar moet je alleen rekening houden met het afgesproken salaris? Nee, je medewerker heeft ook recht op secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonussen of een dertiende maand. Ook de overuren die werknemers normaal gesproken zouden maken moet je uitbetalen. Maar maak je geen zorgen: voor deze toelagen en overuren geldt ook dat je minstens 70 procent hoeft uit te betalen, niet de volle mep dus. Tenzij in je cao staat dat je verplicht bent om 100 procent van het loon door te betalen, dan volg je die natuurlijk.
Re-integratie en loon doorbetalen
Alleen nadenken over het kostenplaatje als een werknemer ziek is? Zeker niet, jullie gaan samen een re-integratietraject in om de medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Als je merkt dat je werknemer niet echt meewerkt aan zijn terugkeer op de werkvloer, dan heb je het recht om binnen die twee jaar de loondoorbetalingsverplichting even op pauze te zetten. En als het echt niet botert en je te maken krijgt met een arbeidsconflict, kan dit zelfs een reden zijn voor ontslag.
Wachtdagen en ziekteperiodes
Soms hoef je niet gelijk op de eerste dag dat je medewerker ziek is het loon door te betalen. Huh? Dit hangt af van of je wachtdagen bij ziekte in je arbeidsovereenkomst of cao hebt opgenomen. Je mag dan een of twee dagen het loon niet doorbetalen voordat de loondoorbetalingsverplichting ingaat. Als iemand binnen vier weken na een eerdere ziekte weer ziek wordt, dan betaal je wel vanaf de eerste ziektedag. Dat heeft te maken met de regel voor ziekteperiodes bij elkaar optellen. Als er minder dan vier weken tussen twee ziekteperiodes zitten, moet je dit zien als één doorlopende ziekteperiode. Dit is ook belangrijk voor de einddatum van de tweejarige loondoorbetalingsperiode.
Financiële tegenvallers voorkomen
Je had het misschien al door, omdat je een loondoorbetalingsverplichting hebt bij ziekte, kunnen de verzuimkosten behoorlijk oplopen. Vooral voor kleine werkgevers kan loondoorbetaling bij ziekte een zware last zijn. Gelukkig kun je je daartegen verzekeren met een verzuimverzekering. Deze verzekering dekt de loonkosten als je werknemer ziek is. Zo blijf je niet alleen zitten met de kosten van verzuim.
Key takeaways
- De loondoorbetalingsverplichting betekent dat je twee jaar lang een deel van het salaris van zieke werknemers moet doorbetalen.
- Je bent verplicht om minimaal 70 procent van het loon door te betalen. In het eerste ziektejaar mag dat niet lager zijn dan het minimumloon.
- Naast het salaris hebben werknemers ook recht op doorbetaling van toelagen en overuren.
- Als medewerkers niet goed meewerken aan de re-integratie kun je de loondoorbetaling pauzeren.
- Wachtdagen en doorlopende ziekteperiodes hebben invloed op loondoorbetaling bij ziekte.
- Je kunt een verzuimverzekering afsluiten om de kosten van ziekteverzuim te dekken.
Veelgestelde vragen
-
Ik ben een kleine werkgever. Geldt dan ook dezelfde loondoorbetalingsverplichting?
-
Kan ik loondoorbetaling bij ziekte verzekeren?
-
Vanaf wanneer betaal je 70 procent loon bij ziekte?
-
Mag je 100 procent loondoorbetaling bij ziekte wijzigen in 70 procent?
-
Zijn er ook werkgevers die in het 2e ziektejaar 100 procent doorbetalen?
-
Hoe kan ik 70 procent van het salaris bij ziekte berekenen?
-
Hoe werkt loondoorbetaling bij ziekte bij gedeeltelijk werken?
Jep, er gelden geen uitzonderingen op de regel als het gaat om loondoorbetaling bij ziekte voor kleine werkgevers. Ook kleine werkgevers zijn dus verplicht om minimaal 70 procent van het loon door te betalen aan zieke medewerkers.
Ja, dat kan met een verzuimverzekering. Daarmee worden de kosten van het salaris van je zieke werknemer gedekt.
In zowel het eerste als tweede ziektejaar ben je verplicht om 70 procent van het salaris door te betalen. In de cao kunnen andere afspraken staan, bijvoorbeeld dat je in het eerste ziektejaar 100 procent van het salaris doorbetaalt aan zieke werknemers.
Als in je cao is afgesproken dat je in het eerste ziektejaar 100 procent van het loon doorbetaalt, mag je dit niet zomaar wijzigen in 70 procent. Dit mag alleen met instemming van de medewerker.
Ja, er zijn werkgevers die deze afspraak in de cao hebben vastgelegd. Maar 100 procent doorbetaling in het tweede ziektejaar hoeft niet, volgens de wet moet je minimaal 70 procent bij ziekte doorbetalen.
Deel het bruto maandloon door 100 en vermenigvuldig het met 70. Het bedrag dat daaruit rolt is 70% van het bruto maandloon.
Als je werknemer de werkzaamheden tijdens het re-integratieproces voor een gedeelte oppakt, is de medewerker nog steeds niet beter. De regels voor loondoorbetaling bij ziekte gelden dus nog steeds.