Verzuimverzekering

Is een verzuimverzekering overbodige luxe of juist superhandig? Ontdek met dit artikel of jouw bedrijf wat heeft aan zo’n ziekteverzuimverzekering. We nemen je mee in de kosten ervan, of ie verplicht is en welke soorten er allemaal zijn. Zo weet jij straks hoe je met een verzuimverzekering jouw team én je budget gezond houdt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een verzuimverzekering?

Een verzuimverzekering, ook wel ziekteverzuimverzekering genoemd, dekt de verzuimkosten waar je als bedrijf mee te maken kunt krijgen. Want in een team waar iemand uitvalt door ziekte kunnen de kosten hoog oplopen. Zo heb je als werkgever een loondoorbetalingsverplichting, moet je vervanging regelen en ook nog eens re-integratietrajecten ondersteunen. Kortgezegd heb je met een verzuimverzekering voor ziek personeel minder stress over geld, zodat je je meer kunt focussen op hun herstel.

Is een verzuimverzekering verplicht?

Nee, een verzuimverzekering is niet verplicht. Maar dat neemt niet weg dat een ziekteverzuimverzekering een hoop risico’s bij je wegneemt. Vooral voor kleinere werkgevers is het dus een goede oplossing om grote financiële tegenvallers tegen te gaan. Dus, tijd voor een reality check: Kun jij de kosten van verzuim zelf dragen? Ook als meerdere werknemers voor een lange periode uitvallen? Denk hier goed over na, want het kan het verschil maken tussen een kleine dip en grote financiële problemen.

Waarom een verzuimverzekering afsluiten?

Je sluit een verzuimverzekering dus niet af omdat het verplicht is, maar om je bedrijf te verzekeren tegen de hoge kosten van zieke medewerkers. Want mocht je het effe vergeten zijn: je moet het loon van zieke werknemers voor minimaal 70 procent doorbetalen (en in sommige gevallen zelfs helemaal). Behalve het loon doorbetalen maak je ook nog andere kosten waartegen je je bedrijf kunt verzekeren.

Een verzuimverzekering beschermt je meestal tegen het risico van financiële problemen bij verzuim, betaalt de eerste twee ziektejaren minimaal 70 procent van het loon en dekt de kosten van verzuimpreventie, verzuimbegeleiding en re-integratie. Meestal ben je niet verzekerd voor medewerkers die al ziek zijn voordat de verzekering start, als een directeur of grootaandeelhouder ziek wordt, als een medewerker expres arbeidsongeschikt raakt en voor zzp’ers.

Voor- en nadelen verzuimverzekering

Twijfel je nog of een verzuimverzekering afsluiten iets voor jouw bedrijf is? Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af, en je hebt het antwoord.

Voordelen verzuimverzekering Nadelen verzuimverzekering
Bescherming tegen financiële problemen bij verzuim. De premie kost geld.
Betaling van 70% van het loon tijdens de eerste twee ziektejaren. Er zijn soms beperkingen in de dekking.
Dekt de kosten van verzuimpreventie, verzuimbegeleiding en re-integratie. Administratieve lasten.

Soorten verzuimverzekeringen

Het wordt nog een stukje ingewikkelder, want verzekeraars bieden verschillende soorten verzuimverzekeringen aan. Het belangrijkste verschil zit ‘m in hoeveel eigen risico je wilt en kunt dragen. We nemen twee veelvoorkomende soorten hieronder onder de loep.

Conventionele verzuim­verzekering

Eigen risico vermijd je niet. Bij de conventionele verzuimverzekering wordt het eigen risico in dagen uitgedrukt. Dit worden ook wel wachtdagen genoemd (let op: dit is net een tikje anders dan de wachtdagen bij ziekte voor werknemers). Kies bijvoorbeeld voor 10, 20, 30, 60 of 90 dagen. Dit is het aantal werkdagen dat je zelf verantwoordelijk bent voor de loondoorbetaling van deze zieke werknemer. Je raadt het vast al, hoe meer eigen risico je kunt dragen, hoe lager de premie is van deze conventionele verzuim­verzekering. Deze verzekering is een goede keuze voor kleinere werkgevers, omdat het vaak de meest uitgebreide ziekteverzuimverzekering is en je individuele ziektegevallen verzekert.

Verzuim­verzekering met stop loss dekking

Kun je regulier ziekteverzuim wel betalen, maar wil je juist goed voorbereid zijn op situaties die lastiger te voorspellen zijn? Dan kies je een verzuimverzekering met stop loss dekking. Bij dit type verzuimverzekering wordt het eigen risico in geld uitgedrukt. In plaats van elk individueel ziektegeval te dekken, helpt deze verzekering wanneer het totale ziekteverzuim binnen je bedrijf een vooraf bepaalde drempel overschrijdt. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald percentage van de totale loonsom zijn. Deze soort ziekteverzuimverzekering is vooral geschikt voor grotere bedrijven.

Wat kost een verzuimverzekering?

Er zijn veel verschillende aanbieders van verzuimverzekeringen, dus het verbaast je vast niet dat de kosten van een verzuimverzekering verschillen. Bij het vaststellen van de verzuimverzekering kosten kijken verzekeraars onder andere naar:

  • je bedrijfssector;
  • de personeelssamenstelling;
  • het verzuimpercentage over een langere tijd;
  • het eigen risico;
  • het dekkingspercentage;
  • de contractduur;
  • of je extra diensten wilt afsluiten.

Gemiddeld ligt de premie van een verzuimverzekering tussen de 1,5 en 5,5 procent van je totale loonkosten. Vergelijk verschillende offertes en beslis aan de hand daarvan welke verzuimverzekering bij jouw bedrijf past.

 

Young Magazine

Key takeaways

  • Een verzuimverzekering dekt de verzuimkosten waar jouw bedrijf mee te maken krijgt.
  • Het is niet verplicht om een verzuimverzekering te hebben.
  • Een verzuimverzekering afsluiten biedt dekking voor minimaal 70 procent van het loon en andere verzuimgerelateerde kosten.
  • Er zijn twee soorten: een conventionele verzuim­verzekering en een verzuim­verzekering met stop loss dekking.
  • De kosten van een verzuimverzekering hangen af van onder andere de sector, de personeelssamenstelling en het verzuimpercentage.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een verzuimverzekering?

  • Een verzuimverzekering dekt de verzuimkosten waar je als bedrijf mee te maken kunt krijgen. Zo biedt het bescherming voor de loondoorbetaling en kosten voor re-integratie.

  • Een verzuimverzekering tegelijkertijd met een arbodienst contract afsluiten: goed idee of niet?

  • Aan de ene kant: lekker makkelijk, want je hebt direct alles geregeld. Aan de andere kant heb je vaak maar een beperkt aanbod aan arbodiensten. Ga dus na of deze arbodienst wel echt bij je organisatie past.

  • Wat is de beste verzuimverzekering voor werkgevers?

  • Welke ziekteverzuimverzekering het beste bij je bedrijf past, is voor iedere werkgever anders. Vraag verschillende offertes op en weeg de kosten op tegen voordelen die de verschillende verzekeraars bieden.

  • Wat vergoedt een verzuimverzekering?

  • Een verzuimverzekering vergoedt meestal minimaal 70 procent van het loon van zieke werknemers en andere verzuimgerelateerde kosten, zoals die voor verzuimpreventie en re-integratie.

  • Wat kost een gemiddelde verzuimverzekering?

  • Gemiddeld liggen de kosten van een verzuimverzekering tussen de 1,5 en 5,5 procent van de totale loonkosten.

  • Heb ik een verzuimverzekering nodig?

  • Vraag je af of jouw bedrijf in staat is om zelf de financiële risico's van ziekteverzuim op te vangen. Voor kleinere werkgevers is een verzuimverzekering vaak belangrijker, omdat de impact van ziekteverzuim relatief groter is.