Zeg je na 2 jaar gedag tegen je langdurig zieke werknemer, moet je ook nog een transitievergoeding betalen … Niet gek dat sommige werkgevers kiezen voor een slapend dienstverband om dat te omzeilen. Toch is het niet zo chic om je werknemer op deze manier aan het lijntje te houden, en bovendien is de regelgeving op dit gebied tegenwoordig een stuk strenger. Om je wegwijs te maken in de nieuwe situatie zetten we de belangrijkste info op een rij. Zo weet je straks precies hoe je moet handelen in het geval van een (aankomend) slapend dienstverband.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is een slapend dienstverband?
Als werkgever ben je verplicht om zieke werknemers de eerste twee jaar in dienst te houden en het loon (deels) door te betalen. Wanneer een werknemer langer dan 104 weken ziek is en het er niet naar uitziet dat die binnen een half jaar herstelt, mag je met toestemming van het UWV de arbeidsovereenkomst beëindigen. Doe je dat niet, dan is er sprake van een slapend dienstverband. De werknemer heeft dan nog wel een contract, maar je bent niet langer verplicht om salaris te betalen. Dit komt vaak voor bij oudere medewerkers die binnen een paar jaar met pensioen gaan.
Waarom je een dienstverband slapend zou houden? Door de werknemer niet te ontslaan hoef je geen transitievergoeding te betalen. Dat scheelt je dus een klap met geld, zou je denken. Toch gaat die vlieger vanwege een compensatieregeling tegenwoordig niet meer op. Hoe dat zit, lees je hieronder.
Ontbinding slapend dienstverband
Wist je dat het sinds een aantal jaar slimmer en voordeliger is om het dienstverband van je zieke medewerker na die 104 weken toch te beëindigen? Zo ontstaat er dus geen slapend dienstverband. In de eerste plaats omdat je zo netjes afscheid neemt. Maar ook omdat als je het zelf niet doet, je werknemer die slapend in dienst is waarschijnlijk zelf een verzoek indient om het contract met wederzijds goedvinden te beëindigen. In het kader van goed werkgeverschap moet jij daar als werkgever mee akkoord gaan, tenzij de werknemer nog goede re-integratiemogelijkheden heeft. Dit bepaalt de Xella-norm die in 2018 is ingegaan.
Regeling compensatie transitievergoeding
Of je de slapende werknemer dan evengoed een transitievergoeding moet betalen? Yep, maar je krijgt daarvoor een vergoeding van het UWV. Daar zorgt de regeling compensatie transitievergoeding bij een slapend dienstverband voor. Je betaalt je (ex-)werknemer eerst zelf de vergoeding en kunt deze later terugvorderen bij het UWV. Je hebt na het uitbetalen van de transitievergoeding zes maanden de tijd om de compensatie aan te vragen.
Risico’s van een slapend dienstverband
Sinds de nieuwe wetgeving ben je min of meer verplicht om slapende dienstverbanden te beëindigen. Ben je toch nog niet overtuigd dat je het (slapende) contract met je langdurig zieke werkgever beter kunt ontbinden? Misschien denk je daar anders over als je weet welke risico’s je loopt:
- De re-integratieplicht blijft bestaan. Als je werknemer beter wordt, ben je als werkgever verplicht om deze weer aan het werk te krijgen en weer salaris te betalen. Wanneer je medewerker langer dan vier weken volledig werkt en daarna toch weer ziek wordt, geldt de loondoorbetalingsplicht weer voor een periode van twee jaar.
- De dienstjaren van de medewerker blijven doorlopen. En je weet: hoe langer je medewerker in dienst is, hoe hoger de transitievergoeding uitpakt. Let op dat je de transitievergoeding voor de periode waarin je het dienstverband slapend houdt, uit eigen zak betaalt. Nog een reden dus om na die 104 weken netjes gedag te zeggen tegen je medewerker.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een slapend dienstverband?
-
Wat is een leeg dienstverband?
-
Wat zijn de nadelen van een slapend dienstverband?
-
Is een slapend dienstverband toegestaan?
-
Wat is de hoogte van een transitievergoeding bij een slapend dienstverband?
Een werknemer heeft een slapend dienstverband wanneer die na 2 jaar ziekte niet wordt ontslagen. Het contract loopt dan dus door, maar er is geen loondoorbetalingsplicht.
Een leeg dienstverband is een synoniem voor een slapend dienstverband.
Je bedrijf en de medewerker hebben er niks aan om zonder reden aan elkaar verbonden te blijven. Het is slim én netjes om na 104 weken ziekte afscheid te nemen van je werknemer. Die krijgt dan een door het UWV vergoede transitievergoeding.
Sinds de nieuwe wetgeving is het in de meeste gevallen niet meer toegestaan om een slapend dienstverband aan te houden. Dat mag nog wel als je verwacht dat de zieke medewerker op korte termijn weer aan de slag kan.
Daar staat geen vast bedrag voor. De hoogte van de transitievergoeding bij een slapend dienstverband wordt berekend op basis van het aantal dienstjaren en het bruto maandsalaris. Het bedrag verschilt dus per medewerker.