Een re-integratieplan is niet compleet zonder het spoor 1 en spoor 2 traject. Eh, wat? Moet de medewerker nu een treinreis maken? Nee, maar je medewerker moet wel weer aan de slag. Dat is soms moeilijk, omdat je werknemer bijvoorbeeld langdurig ziek is. Dan is het zaak om de re-integratie volgens het 1e of 2e spoor te stimuleren. Op deze pagina lees je precies wat dat allemaal inhoudt. YoungCapital has got you covered.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is re-integratie eerste en tweede spoor?
Het eerste en tweede spoor traject is onderdeel van de re-integratie van een langdurig zieke medewerker. Hierbij is het de bedoeling dat jij en je werknemer de huidige werkzaamheden hervatten of zoeken naar passend werk binnen jouw of een andere organisatie. Dat is volgens het UWV en de wet verbetering poortwachter verplicht: zij verwachten namelijk dat je medewerker zo snel mogelijk weer aan de bak gaat. En meestal is dat gevoel wederzijds en wil je co-worker ook graag weer de werkvloer rocken.
Eerst kijken jij en je medewerker naar de mogelijkheden voor re-integratie via spoor 1. Mocht dat niet helemaal lukken, dan gaan jullie over op spoor 2. Hieronder lees je per spoor wat precies de bedoeling is.
1e spoor traject
Meestal start je het re-integratietraject op spoor 1: passend werk zoeken binnen de eigen organisatie. Hierbij keert je medewerker terug naar de werkvloer en kijken jullie samen welk soort werk in de huidige toestand lukt. Jij als werkgever moet er alles aan doen om aangepast werk te vinden. Natuurlijk omdat je graag wilt dat je medewerker er weer bovenop komt, maar ook omdat je later moet kunnen bewijzen aan het UWV dat je actief meewerkte aan de re-integratie. Bij het vinden van aangepast werk mag je gelukkig de hulp inschakelen van de arbodienst of bedrijfsarts, dus je staat er niet alleen voor.
Hieronder bespreken we een aantal situaties met mogelijke oplossingen voor passend werk. Check it out:
Voorbeeldsituatie | Mogelijk passend werk |
---|---|
Je medewerker kan geen zware objecten tillen. | Etiketten plakken; lichtere objecten tillen; papierwerk regelen; nieuwe functie. |
Je medewerker heeft een burn-out. | Flexibele werktijden; thuiswerken; werkzaamheden langzaam opbouwen. |
Je medewerker moet een paar maanden minder lopen. | Zittend werk bieden; overgaan op kantoorwerk; in overleg met arts het lopen opbouwen. |
Mochten er omstandigheden zijn waardoor dit aangepaste werk niet de vibe is, dan mag je 2e spoor re-integratie overwegen.
2e spoor traject
Bij spoor 2 re-integratie gaat je medewerker bij een ander bedrijf werken. Dat klinkt gek, maar soms is de werkvloer binnen je eigen organisatie niet geschikt voor re-integratie of voelt je zieke co-worker zich daar niet meer thuis. Bijvoorbeeld omdat de werksfeer diegene negatief beïnvloedt. Op dat moment is re-integreren bij een andere organisatie toch slimmer. Je zoekt dan naar nieuw werk bij een andere werkgever. Je medewerker krijgt daar passend werk tot diegene weer hersteld is. Dat heeft zo zijn voordelen.
Voordelen re-integratie tweede spoor
- je hoeft je niet in bochten te wringen om passend werk te vinden: dat krijgt je medewerker bij de andere organisatie;
- nieuw werk zorgt voor een boost aan inspiratie, waardoor je medewerker positief tegenover de re-integratie staat;
- als een organisatie al passend werk heeft, kan je medewerker direct aan de slag.
Nadelen re-integratie tweede spoor
De voordelen zijn er, maar kleven best wat nadelen aan re-integratie op het tweede spoor. Het is belangrijk hier bewust van te zijn, zodat je straks een goede beslissing maakt voor je medewerker. Enkele nadelen zijn bijvoorbeeld:
- Het duurt langer.
Als re-integreren bij een andere werkgever niet goed gaat, duurt het traject een stuk langer en is je medewerker nog langer verder van huis.
- Het kost geld.
Hoe langer de re-integratie bij een ander bedrijf duurt, hoe meer het kost. Ook het begeleiden van je medewerker kost geld, omdat je bijvoorbeeld met een casemanager, coach of hulpverlener moet werken. En het UWV betaalt daar niet aan mee. De 2e spoor traject kosten kunnen daarom flink oplopen.
- Kans op boetes.
Het is een makkelijke valkuil om je medewerker uit het oog te verliezen als diegene aan de slag gaat bij een ander bedrijf. Daardoor doe je misschien niet genoeg aan de re-integratie en ziet de UWV dat als een reden om boetes op te leggen.
- Meer stress.
Als het passend werk niks is voor jouw medewerker, kan dat het tegenovergestelde effect hebben: je medewerker raakt juist meer gestrest, wat leidt tot langer ziekteverzuim.
En dan?
Er zijn twee uitkomsten aan het einde van de rit. De eerste uitkomst is: de re-integratie via spoor 1 of 2 werkt, en je medewerker herstelt en kan gelukkig weer aan het werk. Bij spoor 1 behoud je je medewerker en heb je weer een fulltime of parttime uitblinker in je organisatie. En bij spoor 2 krijgt je medewerker een contract van de nieuwe werkgever.
Als geen van de re-integratietrajecten werkt, valt je medewerker onder de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Maar let hierbij wel op dat je echt álles geprobeerd moet hebben om je medewerker weer aan het werk te krijgen. Dit moet je kunnen aantonen met je re-integratieplan en re-integratieverslag. Check daar meer over op onze pagina over het re-integratietraject.
Key takeaways
- Spoor 1 en spoor 2 zijn re-integratietrajecten voor langdurig zieke medewerkers.
- Het UWV en de wet verbetering poortwachter verplichten je om passend werk te zoeken voor je zieke medewerker.
- Bij spoor 1 bied je aangepast werk aan binnen je eigen organisatie. Hierbij houd je rekening met wat je medewerker nog wél kan.
- Spoor 2 houdt in dat je medewerker ergens anders gaat werken, omdat re-integratie bijvoorbeeld niet mogelijk is bij jouw organisatie.
- 2e spoor re-integratie kost veel tijd, kan lang duren en de kans op boetes is groter, maar misschien is een nieuwe omgeving precies wat je medewerker nodig heeft.
- Als re-integratie door spoor 1 en 2 niet lukt, komt je medewerker in aanmerking voor een WIA-uitkering.
Veelgestelde vragen
-
Wat houdt spoor 1 in?
-
Wat is een spoor 2 traject?
-
Wat is het verschil tussen spoor 1 en spoor 2?
Op het 1e spoor zoek je naar aangepast werk binnen je bedrijf. Hierbij houd je rekening met de gezondheid van je medewerker en kijken jullie samen naar wat er nog wel mogelijk is. Iemand die bijvoorbeeld niet meer kan tillen, kan bijvoorbeeld kantoorwerk doen.
Het spoor 2 traject houdt in dat je zieke medewerker bij een andere organisatie gaat werken om passend werk te vinden. Dit gebeurt als re-integreren binnen je eigen bedrijf niet haalbaar is.
Met spoor 1 zoek je naar passend werk binnen de eigen organisatie voor een langdurig zieke medewerker, terwijl spoor 2 inhoudt dat de medewerker bij een ander bedrijf gaat werken om passend werk te vinden.