Is de match tussen jou en je werkgever niet wat het moet zijn? Dan is ontslag met wederzijds goedvinden vaak een goede optie. Maar wat is dat precies? En wat zijn de voor- en nadelen van ontslag met wederzijds goedvinden? Jij hebt vragen, wij hebben antwoorden. Lees verder en ontdek wat er allemaal komt kijken bij ontslag met wederzijds goedvinden.
Wat is ontslag met wederzijds goedvinden?
Ontslag met wederzijds goedvinden is een overeenkomst tussen jou en je werkgever om het dienstverband te beëindigen, waarbij jullie beiden akkoord gaan met deze beslissing. Dit kan een positieve manier zijn om afscheid te nemen, zonder dat er ingewikkelde juridische procedures aan te pas komen. Er kunnen verschillende redenen zijn om voor deze vorm van ontslag te kiezen, bijvoorbeeld:
- Als het bedrijf waar je werkt geld moet besparen of moet reorganiseren. In dat geval vraagt je werkgever eerst of er werknemers zijn die vrijwillig willen stoppen.
- Bij persoonlijke situaties, bijvoorbeeld wanneer je wil verhuizen en hierdoor heeft je werkgever geen mogelijkheid om je te herplaatsen.
- Bij problemen op het werk, waar zowel jij als je werkgever het erover eens zijn dat het beter is om de samenwerking stop te zetten.
Voordelen van ontslag met wederzijds goedvinden
Ontslag met wederzijds goedvinden heeft zowel voor- als nadelen. Let’s get started met de voordelen, want dat zijn er nogal wat:
- Geen juridisch gedoe.
- Sneller dan normaal ontslag.
- Je kunt samen met je werkgever afspraken maken over de voorwaarden.
- Het is een prettige manier om afscheid te nemen.
Nadelen van ontslag met wederzijds goedvinden
Er zijn ook nadelen aan ontslag met wederzijds goedvinden. Het kan betekenen dat:
- Je het risico loopt om geen WW-uitkering te krijgen, bijvoorbeeld wanneer het niet duidelijk is wie de arbeidsrelatie wilde beëindigen.
- De relatie tussen jou en je werkgever verstoord kan worden, bijvoorbeeld omdat jullie het oneens zijn over de voorwaarden.
- Jij en je werkgever er niet samen uitkomen, waardoor je mogelijk andere vormen van ontslag moet overwegen.
Ontslag met wederzijds goedvinden, hoe werkt dat?
Denk je dat ontslag met wederzijds goedvinden de juiste keuze is? Dan zijn er een aantal zaken om met je werkgever te regelen. Hoewel dit proces voor iedereen anders verloopt, bieden de volgende stappen je een idee van hoe het proces eruit zou kunnen zien.
Stap 1. Ga in gesprek over ontslag met wederzijds goedvinden
Tijdens een ontslaggesprek laat je weten hoe je je voelt over de situatie en bespreek je de mogelijkheid van ontslag met wederzijds goedvinden. Als je werkgever het hier niet gelijk mee eens is, pak je de voordelen van wederzijds goedvinden uit ons werkgevers artikel erbij. Wie weet trekt dit je werkgever wél over de streep.
Zijn jullie het eens? Dan noteert je werkgever de einddatum en bespreek je wanneer je stopt met werken. Ook spreek je af hoe je je taken overdraagt en praat je over een transitievergoeding. En let op: als je ooit een concurrentie-, relatie- of geheimhoudingsbeding hebt ondertekend, onthoud dan dat deze nog steeds geldig zijn na je ontslag met wederzijds goedvinden.
Stap 2. Onderteken de vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst
Voor je ontslag met wederzijds goedvinden heb je een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst nodig. Dit geldt voor vaste contracten en soms ook voor tijdelijke contracten, maar alleen als er een tussentijds opzegbeding in het contract staat. In de vaststellings- of beëindigingsovereenkomst leg je samen met je werkgever de afspraken vast voor het beëindigen van je contract. Het is belangrijk dat je werkgever in de overeenkomst vermeldt dat het initiatief vanuit hen komt. Als dit niet gebeurt, loop je het risico je recht op een WW-uitkering te verliezen, maar daarover later meer.
Na het tekenen van de overeenkomst heb je recht op 14 dagen bedenktijd. Als je werkgever je hier niet over informeert, wordt de termijn zelfs verlengd naar 3 weken. Zodra de bedenktijd is verstreken, is de vaststellings- of beëindigingsovereenkomst definitief en kun je deze niet meer ontbinden.
Stap 3. Rond je taken af
Nu is het tijd om alles af te ronden voor je ontslag met wederzijds goedvinden. Zorg ervoor dat je je taken overdraagt en eventuele bedrijfseigendommen teruggeeft. Als je werkgever een exitgesprek wil houden, sta daar dan voor open. Na je laatste werkdag krijg je je laatste betaling, inclusief salaris, vakantiegeld, niet-opgenomen vakantiedagen en je ontslagvergoeding.
WW-uitkering na ontslag met wederzijds goedvinden
Het kwam al even voorbij: een WW-uitkering aanvragen na ontslag met wederzijds goedvinden. Hoe zit dat? Na het tekenen van je vaststellingsovereenkomst moet je ander werk zoeken. Lukt dat niet, dan kun je een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Dit moet uiterlijk een week na het einde van je dienstverband. Het UWV kijkt of je aan de basisvereisten voldoet en of het ontslag niet je eigen schuld is. Vindt het UWV dat het ontslag zonder goede reden is of vanuit jou komt? Dan kun je je recht op een WW-uitkering verliezen. Bij ontslag door een reorganisatie ligt de verantwoordelijkheid bij je oude werkgever, zelfs als je vrijwillig bent vertrokken als onderdeel van de reorganisatie.
Key takeaways
- Ontslag met wederzijds goedvinden is een overeenkomst tussen jou en je werkgever om je dienstverband te beëindigen, zonder juridische procedures.
- Een voordeel van ontslag met wederzijds goedvinden is dat je afspraken kunt maken over de voorwaarden van je ontslag.
- Een nadeel is dat jij en je werkgever ruzie kunnen krijgen over deze voorwaarden.
- Het proces van ontslag met wederzijds goedvinden bestaat meestal uit een gesprek, het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst en het afronden van taken.
- Na je ontslag vraag je een WW-uitkering aan. Of je die krijgt, hangt af van verschillende factoren. Zo checkt het UWV onder andere of het ontslag niet jouw schuld was.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is ontslag met wederzijds goedvinden?
-
Wat te doen bij ontslag met wederzijds goedvinden?
-
Krijg ik een WW-uitkering na mijn ontslag met wederzijds goedvinden?
Ontslag met wederzijds goedvinden is een overeenkomst tussen jou en je werkgever om je dienstverband te beëindigen.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden komt een aantal dingen kijken, zoals het tekenen van een vaststellings- of beëindigingsovereenkomst. In dit artikel lees je daar meer over.
Vaak heb je recht op een WW-uitkering na ontslag met wederzijds goedvinden. Toch moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo moet je werkgever in de vaststellings- of beëindigingsovereenkomst duidelijk vermelden dat het ontslag niet vanuit jou komt.