Op staande voet ontslaan

Liever doe je het niet, een medewerker op staande voet ontslaan, maar situaties als diefstal of fraude kunnen écht niet door de beugel. Toch moet je even een stap terug doen voor je iemand op staande voet ontslaat, want er komt het een en ander bij kijken. Gelukkig is YoungCapital de beroerdste niet en verzamelden we de regels voor jou. Lees ze snel door, zodat je straks niet de mist in gaat.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is op staande voet ontslaan?

Per direct ontslag, da's wat op staande voet ontslaan inhoudt. Yep, geen procedure, geen opzegtermijn en geen transitievergoeding voor je medewerker. 't Is best heftig om iemand op staande voet te ontslaan, en je doet dit dan ook niet zo snel. Je hebt er namelijk een hele goede reden voor nodig, bijvoorbeeld dat je medewerker weigert te werken. Deze reden moet je direct vertellen aan je werknemer.

Bij ontslag met dringende redenen hoef je niet naar het UWV of de kantonrechter zoals bij een normale ontslagprocedure. Ook hoef je het ontslag niet te toetsen of te kijken naar herplaatsingsmogelijkheden binnen je bedrijf en betaal je geen loon meer uit aan je werknemer.

Redenen ontslag op staande voet

Iemand op staande voet ontslaan mag alleen in hele uitzonderlijke situaties. Het gaat dan om serieuze overtredingen, zoals:

  • diefstal op werk;
  • fraude;
  • werkweigering;
  • mishandeling;
  • andere strafbare gedragingen.

Een medewerker mag zelf ook ontslag op staande voet nemen, bijvoorbeeld als jij als werkgever het loon steeds te laat betaalt.

Gevolgen van op staande voet ontslaan

Als je overweegt ontslag op staande voet te geven, moet je je bewust zijn van de gevolgen voor jou als werkgever. Je werknemer komt opeens zonder salaris te zitten, dus de kans bestaat dat diegene je voor de kantonrechter sleept. Daaruit kunnen verschillende situaties ontstaan.

Onterecht ontslag

Als de kantonrechter oordeelt dat het ontslag op staande voet onterecht is, moet je het ontslag intrekken. Dat betekent dat je medewerker bij jou in dienst blijft en recht heeft op loondoorbetaling. Ook kan zo'n procedure bij de kantonrechter lang duren, waardoor je medewerker loon mist gedurende de periode van het ontslag. Dat moet je met een loonvordering allemaal in een smak uitbetalen.

Ontbindingsvergoeding

Wil je de samenwerking tussen jou en je medewerker afkappen, ondanks dat het op staande voet ontslaan onterecht was? Dat is mogelijk, maar dan bepaalt de kantonrechter dat je co-worker een ontbindingsvergoeding krijgt, die behoorlijk hoog is. Soms bepaalt de kantonrechter dat je het contract met je medewerker niet mag ontbinden. Bijvoorbeeld omdat de rechter geen verstoorde arbeidsrelatie ziet.

Schadevergoeding

Stemt je medewerker in met het op staande voet ontslaan? Dan kun je een schadevergoeding vragen van je werknemer. Deze schadevergoeding dekt de kosten die je oploopt door het ontslag op staande voet. Die vergoeding staat gelijk aan het loon van je medewerker over de opzegtermijn. Ontsla je je medewerker bijvoorbeeld in maart en is de opzegtermijn een maand? Dan betaalt je werknemer een schadevergoeding gelijk aan het loon van maart.

Hoger beroep

Besluit je medewerker in hoger beroep te gaan? Ook dan lopen de kosten voor jou flink op, want het hele proces duurt nóg langer. Op die manier duurt het proces van het op staande voet ontslag geven maanden waarin je misschien zelfs het loon moet doorbetalen.

Transitievergoeding

Je medewerker op staande voet ontslaan betekent niet altijd dat diegene geen transitievergoeding krijgt. De kantonrechter kan namelijk oordelen dat het conflict niet compleet de schuld van je medewerker was. Dat heet niet ernstig verwijtbaar, en kantonrechters gebruiken deze term vaak wanneer de medewerker een mentale beperking heeft. In dit geval moet je misschien een transitievergoeding betalen.

Young Magazine

Key takeaways

  • Op staande voet ontslaan betekent dat je een medewerker per direct ontslaat zonder opzegtermijn, procedure of transitievergoeding.
  • Ontslag op staande voet mag alleen bij diefstal, fraude, werkweigering, mishandeling of andere ernstige overtredingen.
  • Als het ontslag op staande voet onterecht is, moet jij als werkgever het ontslag intrekken en heeft de medewerker recht op loondoorbetaling.
  • Als je als werkgever toch de samenwerking wil beëindigen, kan de kantonrechter een ontbindingsvergoeding opleggen.
  • Je kunt om een schadevergoeding vragen als de medewerker instemt met het ontslag op staande voet.
  • In sommige gevallen heeft je medewerker recht op een transitievergoeding, bijvoorbeeld als het conflict niet volledig diens schuld was.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wanneer mag je iemand op staande voet ontslaan?

  • Je mag iemand op staande voet ontslaan in uitzonderlijke situaties, zoals bij ernstige overtredingen als diefstal, fraude, werkweigering, mishandeling, of ander ongewenst gedrag.

  • Wat zijn de gevolgen van je werknemer op staande voet ontslaan?

  • De gevolgen van iemand op staande voet ontslaan zijn bijvoorbeeld: intrekken van het ontslag als het onterecht is, een ontbindingsvergoeding door de kantonrechter, hogere kosten bij hoger beroep, en mogelijk een transitievergoeding als het conflict niet geheel de schuld van de medewerker was.