Jammer, een min-maxcontract heeft niets met Minnie Mouse of Max Verstappen te maken. Wél is het een handige oplossing voor je bedrijf als je oproepkrachten wilt inzetten. Als je niet altijd hetzelfde aantal werkuren beschikbaar hebt, kun je met zo’n contract flexibel omgaan met de werkuren van je medewerkers. Hoe dit precies werkt en welke regels eraan zijn verbonden? We nemen je mee langs de ins en outs over het min-maxcontract, inclusief voorbeeld.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is een min-maxcontract?
Een min-maxcontract is een oproepovereenkomst. Samen met de oproepkracht bepaal je voor hoeveel uren je diegene minimaal en maximaal oproept. Je betaalt de werknemer sowieso het aantal uren dat jullie minimaal hebben afgesproken. De min-uren worden daarom ook wel de garantie-uren genoemd en de uren tot het maximum heten de bovenminimale-uren. Bijvoorbeeld, jij en je werknemer spreken af dat je de werknemer elke week minimaal 8 uur en maximaal 16 uur oproept. Voor de 8 garantie-uren betaal je altijd loon, voor de bovenminimale uren (van 8 tot 16 uur) betaal je alleen hoeveel je werknemer daadwerkelijk gewerkt heeft.
Andere oproepcontracten zijn bijvoorbeeld het nulurencontract en het oproepcontract met voorovereenkomst.
Regels min-maxcontract
Net als bij andere oproepcontracten zijn er specifieke afspraken waaraan je je als werkgever moet houden. Voor een min-maxcontract gelden de volgende regels:
- houd dezelfde arbeidsvoorwaarden aan;
- maak duidelijke afspraken over het aantal uren;
- houd rekening met de oproeptermijn;
- betaal loon op basis van de gewerkte uren;
- betaal na zes maanden het loon door;
- betaal per oproep minimaal drie uur;
- betaal loon door bij ziekte;
- pas het contract aan bij overwerk;
- je mag een min-maxcontract niet zomaar beëindigen.
Houd dezelfde arbeidsvoorwaarden aan
Je medewerkers met een min-maxcontract hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als je andere medewerkers hebben. Dat betekent onder andere dat het salaris voor dezelfde werkzaamheden gelijk is en dat de secundaire arbeidsvoorwaarden overeenkomen. Check ook even de vakantiedagen van medewerkers met een min-maxcontract. Die worden opgebouwd aan de hand van het aantal gewerkte uren, dus niet het aantal minimale of maximale uren.
Maak duidelijke afspraken over het aantal uren
Bespreek de uren niet alleen, maar zet ze ook duidelijk op papier. Je kunt de min- en maxuren per week, maand of jaar afspreken.
Houd rekening met de oproeptermijn
Wil je dat je oproepkracht komt opdagen? Dan moet je diegene minimaal vier dagen van tevoren oproepen. Anders is je medewerker niet verplicht om te komen.
Betaal loon op basis van de gewerkte uren
Hier hadden we het al even over, maar je geeft bij een min-maxcontract sowieso loon voor het minimum aantal afgesproken uren, zelfs als de oproepkracht minder werkt. Voor extra uren boven het minimum betaal je alleen voor wat er echt gewerkt is. Good to know: als je de oproep afzegt of de werktijden verandert, moet je je medewerker alsnog de uren uitbetalen waarvoor je ‘m oorspronkelijk had opgeroepen.
Betaal per oproep minimaal drie uur
Je werknemer krijgt altijd minimaal drie uur loon per oproep, zelfs als je diegene minder dan drie uur laat werken. Dit geldt alleen als het afgesproken minimum aantal uren minder is dan 15 en de werktijden niet vooraf zijn vastgelegd.
Betaal loon door bij ziekte
Loondoorbetaling bij ziekte geldt ook bij een min-maxcontract. Je betaalt dan ten minste 70 procent van het minimaal aantal uren. Vul dit bedrag wel aan tot het minimumloon. Hoe dit precies werkt, lees je in ons artikel over loondoorbetaling bij ziekte.
Pas het contract aan bij overwerk
Je medewerker mag vragen om het min-maxcontract aan te passen als blijkt dat ie structureel meer uren werkt dan het minimaal aantal uren. Je kunt het minimaal en maximaal aantal uren aanpassen op het min-maxcontract of vaste uren geven. Als je het contract niet wilt aanpassen moet je bewijzen dat je tijdelijk meer werk had, zoals in een piekperiode.
Je mag een min-maxcontract niet zomaar beëindigen
Een min-maxcontract sluit je voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd af. Een tijdelijk contract eindigt op de afgesproken datum (let op, je hebt wel een aanzegtermijn). Wil je het vaste contract opzeggen? Check even ons artikel over iemand ontslaan met een vast contract, daar lees je hoe je dat doet.
Voorbeeld min-maxcontract
Hoe je deze regels allemaal verwerkt in een min-maxcontract? De voorbeelden die we verzamelden laten je zien hoe:
Voordelen min-maxcontract
Waarom zou je eigenlijk ervoor kiezen om een min-maxcontract aan je werknemers te bieden? Wij kunnen wel wat voordelen bedenken:
- Flexibel met een vaste basis. Een min-maxcontract geeft jou als werkgever de mogelijkheid om je crew flexibel in te plannen. Terwijl je toch een minimum aantal uren garandeert. Dat betekent ook dat je medewerkers betrokken blijven bij het bedrijf.
- Minder kosten. Je betaalt alleen voor de uren die daadwerkelijk worden gewerkt, waardoor je je centen zoveel mogelijk in de portemonnee houdt. Vooral handig voor werk in drukke periodes, bijvoorbeeld.
- Aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen. Min-maxcontracten trekken onder andere studenten, ouders of werknemers met meerdere banen aan, want dit werk kan goed gecombineerd worden met iets anders. Zo krijg je een divers en uitgebreid personeelsbestand.
Nadelen min-maxcontract
Natuurlijk is het niet alleen rozengeur en maneschijn, zo’n min-maxcontract. Voor werkgevers zitten er ook nadelen aan verbonden. Denk aan:
- Puzzelen met de planning. Je moet ervoor zorgen dat je werknemers genoeg uren kunnen maken, maar tegelijkertijd ook weer niet te veel.
- Extra kosten. Huh, als voordeel noemden we toch dat je juist op je personeelskosten bespaart? Dit klopt, maar als je je werknemers niet tenminste hun garantie-uren geeft, moet je die alsnog uitbetalen.
Key takeaways
- Min-maxcontract betekenis: een type oproepovereenkomst waarbij werkgever en werknemer afspraken maken over het minimaal en maximaal aantal uren dat de werknemer wordt opgeroepen, waarbij je de garantie-uren altijd uitbetaalt.
- Houd je aan de regels voor min-maxcontracten, zoals dat je duidelijk het aantal uren moet afspreken en dat er een oproeptermijn is van minimaal vier dagen.
- Min-maxcontracten zorgen voor een flexibele planning, minder kosten en zijn aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen. Nadelen van een min-maxcontract zijn het puzzelen met de planning en de extra kosten als het minimum aantal uren niet wordt gehaald.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een min-maxcontract?
-
Wat is het verschil tussen een nulurencontract en min-maxcontract?
-
Wat is het voordeel van een min-maxcontract?
-
Hoeveel vakantiedagen heeft een medewerker bij een min-maxcontract?
Een min-maxcontract is een type oproepovereenkomst waarbij je met je werknemer afspraken maakt over het minimaal en maximaal aantal uren dat je de werknemer oproept.
Een min-maxcontract verschilt van een nulurencontract doordat je de werknemer een gegarandeerd minimum aantal uren biedt. Je bent verplicht het minimum aantal uren te betalen, zelfs als er minder werk is. Bij een nulurencontract is die zekerheid er niet.
Een voordeel is dat je flexibel werknemers kunt inplannen. In drukke periodes kun je een oproepkracht meer laten werken en in minder drukke weken roep je diegene minder vaak op.
Het aantal vakantiedagen bouwt een medewerker bij een min-maxcontract op aan de hand van het aantal gewerkte uren. Het opbouwen van vakantiedagen werkt niet op basis van het aantal afgesproken minimale of maximale uren.