Wie werkt heeft er (bijna altijd) mee te maken: een arbeidsovereenkomst. Je weet vast wel dat het om een belangrijk document gaat, maar misschien weet je er niet precies het fijne van. Wij weten dat wel, dus we praten je graag bij over dit onderwerp. Zo vertellen we je wat de betekenis van arbeidsovereenkomst precies is en wat er allemaal in een arbeidscontract staat. We sluiten af met de bekendste soorten contracten, want dat zijn er nogal wat. Lees je mee?
Wat is een arbeidsovereenkomst?
Een arbeidsovereenkomst is een contract tussen een werkgever en een werknemer. Je sluit dus een arbeidscontract met je werkgever als je in loondienst gaat werken. Hierin staan de belangrijkste afspraken tussen jou en je baas. Denk aan de primaire arbeidsvoorwaarden (zoals je salaris) en secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt zowel een schriftelijke als een mondelinge arbeidsovereenkomst sluiten. Dat eerste komt het meest voor en is ook het slimst, want zo staan de rechten en plichten van jou en je werkgever vast. Mondelinge afspraken kun je moeilijk bewijzen. Dat is precies ook de reden waarom werken zonder arbeidscontract geen goed idee is.
Wat staat er in een arbeidsovereenkomst?
We verklapten het hierboven eigenlijk al: in je arbeidsovereenkomst staan afspraken tussen jou en je werkgever. Een arbeidscontract bestaat meestal uit vier onderdelen: de algemene gegevens, de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en tot slot de optionele voorwaarden. Hieronder check je wat die onderdelen ongeveer inhouden. Pin ons hier niet op vast, want de precieze inhoud van een arbeidsovereenkomst verschilt per werkgever.
Algemene gegevens
- Je naam en adres, en die van je werkgever
- De locatie(s) waar je werkt
- Je functie
- De ingangsdatum
- De duur van het contract
- De opzegtermijn
Primaire arbeidsvoorwaarden
- Arbeidsduur (hoeveel uur je per week werkt)
- Je salaris en de betalingstermijn
- Eventuele toeslagen
- Eventuele onkostenvergoedingen
- Vakantiedagen
- Vakantiegeld
- Eventueel welke cao van toepassing is
Secundaire arbeidsvoorwaarden
- Telefoon van de zaak
- Fiets of auto van de zaak
- Reiskostenvergoeding
- Eindejaarsuitkering of 13e maand
- Bonusregeling
- Opleidingsbudget
Optionele voorwaarden
- Proeftijd
- Pensioenregeling
- Concurrentiebeding
- Relatiebeding
- Geheimhoudingsplicht
Verschillende soorten contracten
Er zijn verschillende soorten arbeidsovereenkomsten. Het type arbeidsrelatie dat je met je werkgever hebt, bepaalt wat voor soort contract je krijgt. Zo ligt een flexcontract voor de hand als jij en je baas graag lekker flexibel blijven. Gaan jij en je werkgever voor een happily after ever? Dan past een steady contract voor onbepaalde tijd beter. Tussen die twee uitersten zitten nog meer soorten arbeidscontracten. We zetten de bekendste voor je op een rij.
- Vast contract. Deze overeenkomst loopt door totdat jij of je baas ’m beëindigt.
- Tijdelijk contract. In dit arbeidscontract staat een einddatum. Dat betekent trouwens niet altijd dat jullie samenwerking dan stopt, want je werkgever kan je contract verlengen.
- Oproepcontract. Met dit flexcontract werk je alleen wanneer je werkgever je oproept. Bij een oproepcontract met voorovereenkomst kies je bij elke oproep zelf of je het werk aanneemt. Elke keer dat je ‘ja’ zegt, start er een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst.
- Nulurencontract. Dit is een oproepovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd. Er staan geen afspraken in over het aantal uur dat je werkt.
- Min-maxcontract. In dit oproepcontract staat aangegeven hoeveel uur je werkgever je minimaal en maximaal oproept per week, maand of jaar.
- Detacheringsovereenkomst. Dit contract sluit je met een detacheringsbureau. Via dat bureau neem je tijdelijke opdrachten aan bij bedrijven.
- Uitzendcontract. Dit flexibele contract heb je met een uitzendbureau, zoals YoungCapital. Via het uitzendbureau ga je voor een bepaalde periode aan de slag bij een of meerdere bedrijven. Iets voor jou? Check meteen onze vacatures.
Key takeaways
- Een arbeidsovereenkomst sluit je met je werkgever. Hierin staan de belangrijkste afspraken die jullie hebben gemaakt.
- De meeste arbeidscontracten bestaan uit vier onderdelen: algemene gegevens, primaire arbeidsvoorwaarden, secundaire arbeidsvoorwaarden en optionele voorwaarden.
- Er bestaan verschillende soorten arbeidsovereenkomsten. Denk aan vaste en tijdelijke contracten, oproepcontracten, detacheringsovereenkomsten en uitzendcontracten.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een arbeidscontract?
-
Wat betekent arbeidsovereenkomst?
-
Wat moet er in een arbeidsovereenkomst staan?
-
Is een arbeidsovereenkomst rechtsgeldig?
Dat is een contract tussen jou en je werkgever. Je kunt mondeling afspraken maken, maar het is het slimst om ze op papier te zetten. Een arbeidsovereenkomst is niet altijd verplicht, maar het is wel verstandig om er een af te sluiten.
De betekenis van arbeidsovereenkomst is simpel: het is een arbeidscontract tussen jou en je werkgever. Je sluit zo’n contract als je in loondienst gaat.
In deze overeenkomst staan de belangrijkste afspraken tussen jou en je werkgever. Die gaan vooral over de arbeidsvoorwaarden. Ook de algemene gegevens van zowel jou als je werkgever mogen niet ontbreken.
Jazeker. Het is een juridisch bindend contract tussen jou en je werkgever. Dit is alleen zo als de overeenkomst niet in strijd is met de wet en jullie ’m allebei ondertekenen.