Hoewel de centen er in de decembermaand met bakken tegelijk uitvliegen, wacht er in deze periode ook een leuk financieel extraatje op je: de eindejaarsuitkering of 13e maand. Tenminste, áls je baas een van deze uitkeringen uitkeert. Want is een 13e maand of eindejaarsuitkering verplicht en hoe weet je of je er een krijgt? Wat zijn de verschillen tussen deze twee uitkeringen? En hoe zit het als je tijdens het jaar vertrekt of bij een ander bedrijf gaat werken? Wij vertellen het je, zodat je weet wat je aan het eind van het jaar kunt verwachten.
Wat is een eindejaarsuitkering? En wat is een 13e maand?
Zowel een eindejaarsuitkering als een 13e maand is een extraatje dat je bovenop je salaris krijgt. Zie het als een extra beloning voor je harde werk tijdens het afgelopen jaar. Of deze twee uitkeringen stiekem hetzelfde zijn? Nope, niet helemaal. Er zijn kleine verschillen tussen een 13e maand en een eindejaarsuitkering.
Een eindejaarsuitkering wordt vaak op een andere manier berekend dan een 13e maand. Een eindejaarsuitkering is namelijk vaak een percentage van je brutojaarsalaris. Dit percentage ligt meestal tussen de 4% en 8%. Het kan ook zijn dat je de eindejaarsuitkering als bonus krijgt. Deze uitkering is dan een beloning op basis van je prestaties of die van het hele bedrijf. Soms is het bijvoorbeeld een vorm van winstdeling. Of je een eindejaarsbonus krijgt en welk bedrag dat is, heb je dan (voor een deel) zelf in de hand.
Bij een 13e maand is de hoogte direct duidelijk, want die is gelijk aan je normale brutomaandsalaris. Daar komt de naam ‘dertiende maand’ dus vandaan: je krijgt dankzij deze uitkering niet twaalf, maar dertien keer in een jaar salaris.
Wanneer krijg je een eindejaarsuitkering?
Helemaal niet gek als jij die extra moneys in gedachten al drie keer hebt uitgegeven. Maar voordat je nog meer leuke plannen maakt, is het slim om te checken of je wel een eindejaarsuitkering of 13e maand krijgt. Wettelijk gezien is een eindejaarsuitkering of 13e maand niet verplicht. Of je zo’n extraatje krijgt, is te lezen in je cao of arbeidsovereenkomst. Hierin staan ook andere afspraken over de bonus, zoals de (minimale) hoogte ervan, of je vakantiegeld of pensioen opbouwt over de eindejaarsuitkering en het moment van uitbetalen.
Eindejaarsuitkering bij ontslag of vertrek
Heb je aan het einde van het jaar eigenlijk recht op een beloning, maar verlaat je het bedrijf voor die tijd, bijvoorbeeld door ontslag? Zoek dan goed uit waar je recht op hebt. Soms moet je nog bij het bedrijf werken om de bonus te ontvangen. Maar het kan ook zijn dat je bij je laatste salaris alsnog een deel van de eindejaarsuitkering krijgt.
Ook als je later in het jaar bij het bedrijf bent komen werken, ontvang je meestal maar een deel van de bonus. Bij sommige werkgevers gelden er bovendien afspraken over hoelang je al bij het bedrijf moet werken om recht op de eindejaarsuitkering of 13e maand te hebben. Je krijgt dit extraatje dan bijvoorbeeld alleen als je al minstens zes maanden in dienst bent. Wat de regels hierover precies zijn, verschilt per bedrijf en staat in je contract.
Wanneer wordt de 13e maand uitbetaald?
We hebben het steeds wel over het eind van het jaar (en oké, de naam ‘eindejaarsuitkering’ hint daar ook duidelijk naar), maar wanneer wordt de 13e maand eigenlijk uitbetaald? De meeste werkgevers doen dit inderdaad in dit december, al kiezen steeds meer bedrijven voor november. Zo heb je alvast een voorschotje voor de dure maand december. Je werkgever kan er ook voor kiezen om de bonus over het jaar te spreiden. Je krijgt dan bij elk salaris een deel van de uitkering.
Krijg jij aan het einde van het jaar een eindejaarsuitkering of dertiende maand? Dan ben je vast benieuwd welk bedrag je op je rekening kunt verwachten. In ons artikel over eindejaarsuitkering berekenen lees je hoe je de hoogte van dit extraatje zo simpel mogelijk berekent.
Key takeaways
- Een eindejaarsuitkering is een extra beloning bovenop je salaris. Het gaat meestal om een percentage of deel van je brutojaarsalaris.
- Ook een 13e maand is een financieel extraatje. Hierbij gaat het om een extra brutomaandsalaris.
- Je werkgever is niet verplicht om je een eindejaarsuitkering of 13e maand te geven. Of je er een krijgt, lees je in je contract of cao.
- Als je uit dienst gaat of tijdens het jaar in dienst bent gekomen, krijg je deze beloning soms niet of maar voor een deel.
- Veel werkgevers betalen deze uitkering in december uit. Maar je kunt ’m ook in november of verspreid over het jaar ontvangen.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is de eindejaarsuitkering?
-
Hoe weet ik of ik een dertiende maand heb?
-
Wat is het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand?
-
Wanneer krijg je een 13e maand?
-
Wanneer wordt de eindejaarsuitkering uitbetaald?
Zie het als een financieel extraatje waar je werkgever je aan het eind van het jaar mee beloont. Meestal gaat het om een percentage van je brutojaarsalaris.
Een eindejaarsuitkering is een deel of percentage van je brutojaarsalaris. Sommige werkgevers bepalen de hoogte van dit percentage aan de hand van de winst of prestaties. Een 13e maand is een extra brutomaandsalaris.
Of je een 13e maand krijgt, hangt af van de afspraken die in je cao of contract staan. Een 13e maand of eindejaarsuitkering is wettelijk niet verplicht.
De meeste werkgevers betalen de 13e maand of eindejaarsuitkering in december. Maar je baas kan er ook voor kiezen om elke maand alvast een deel van de uitkering bij je salaris over te maken.