Jij weet wel hoe een werkgever je voor langere tijd aan het bedrijf bindt: met bonussen. En eerlijk is eerlijk, zo’n extraatje ís natuurlijk ook lekker. Soms staat er wel iets tegenover: goede prestaties. Waar moet je op letten bij een prestatiebonus? En welke voor- en nadelen kleven er aan een prestatiebeloning? Ook de andere soorten bonussen voor werknemers komen voorbij, zodat je helemaal op de hoogte bent van deze secundaire arbeidsvoorwaarde.
Wat is een bonus?
Let’s start with the basics. Wat is een bonus precies? Simpel: een extra beloning bovenop je standaard salaris. Je denkt dan waarschijnlijk al snel aan geld, maar je werkgever kan je bijvoorbeeld ook aandelen, cadeaubonnen of iets anders waardevols geven. Waarom ie dat zou doen? Vaak als beloning of bedankje voor je harde werk. Of als duwtje in de rug om nog even lekker door te buffelen. Want zeg nou zelf, zo’n extraatje motiveert natuurlijk wel.
Jammer maar helaas: bonussen zijn niet verplicht, tenzij er iets over in je cao staat. Als je werkgever een bonusregeling heeft, kan ie die opnemen in je contract. Hier check je dan vaak ook meteen de voorwaarden om de bonus te krijgen.
Welke soorten bonussen voor werknemers zijn er?
Of je een bonus krijgt en in welke vorm, bepaalt je baas dus. Maar uit wat voor soorten bonussen kan ie eigenlijk kiezen? Dat zijn er nogal wat.
- Eindejaarsuitkering of 13e maand. Voor deze bekende jaarlijkse bonus hoef je vaak niet veel extra’s te doen; je krijgt ’m standaard aan het einde van het jaar.
- Winstuitkering. Spotte je ‘winstuitkering’ in je contract? Dat betekent dat je werkgever een deel van de winst verdeelt onder het personeel. Hoe beter het bedrijf draaide, hoe hoger je bonus dus is.
- Aanbrengbonus. Deze bonus krijg je als je een nieuwe medewerker binnenhaalt. Misschien heb je wel een goede vriend, vage kennis of oud-collega die geknipt is voor een openstaande vacature. Wordt deze persoon je nieuwe collega? Dan heb je er niet alleen een leuke co-worker bij, maar krijg je ook nog eens een beloning.
- Jubileumuitkering. 10 jaar bij de zaak? Dat is een feestje waard. En misschien ook wel een lekkere bonus.
- Retentiebonus. Eh, wat? Retentie betekent vasthouden of behouden, in dit geval van jou als medewerker. Je krijgt deze bonus als je belooft om je voor een bepaalde periode aan het bedrijf te binden én je deze afspraak nakomt.
- Prestatiebonus. Simpel: een bonus op basis van je prestaties of die van je team. Hieronder lees je meer over deze bonusregeling.
Wat is een prestatiebonus?
De meeste bonussen gelden voor alle medewerkers. Maar je baas kan een bonus ook koppelen aan prestaties. Dat is een prestatiebonus of prestatiebeloning. Omdat je dit extraatje alleen krijgt als je een bepaald doel haalt, werkt ie lekker motiverend. Wat zijn de kenmerken van deze bonus precies?
- Je krijgt een prestatiebonus als je goed hebt gepresteerd op je werk.
- Je bepaalt van tevoren samen met je werkgever welke doelen je moet halen om de prestatiebeloning te krijgen.
- Je kunt de beloning als individu of als groep krijgen.
- Je krijgt een prestatiebonus meestal uitgekeerd in geld. Maar het kan bijvoorbeeld ook een cadeaubon of uitje zijn.
Voorwaarden prestatiebonus
Je krijgt een prestatiebonus dus bij ‘goed presteren’. Maar ja, da’s nogal subjectief. Maak van tevoren daarom altijd goede afspraken met je werkgever over de voorwaarden van de bonus. Zo weet je precies wat je moet doen om die bonus binnen te slepen.
- Welk doel moet je bereiken?
- Wanneer moet je dit doel bereiken? (deadline)
- Wat moet je doen of wat is er nodig om dit doel te bereiken?
- Hoe zijn je prestaties te meten?
- Hoe weet je zeker dat je baas je prestaties objectief beoordeelt?
- Komen er tussendoor evaluaties? En zo ja, wanneer dan?
- Krijg je de prestatiebonus in geld of in een andere vorm? Hoeveel of wat krijg je?
- Wanneer keert je werkgever de bonus uit?
Prestatiebeloning: de voor- en nadelen
Een extraatje is natuurlijk altijd lekker. Maar een prestatiebonus is meer dan zomaar een smak met geld. En eh, er kleven ook nadelen aan. We zetten ze voor je op een rij.
Voordelen prestatiebonus
- Een prestatiebeloning werkt motiverend. Da’s chill voor jou én je werkgever, want je krijgt makkelijker dingen gedaan en presteert beter als er een extraatje op je wacht. Win-win.
- Je hebt vaker gesprekken over hoe je functioneert. Bijvoorbeeld omdat je af en toe met je leidinggevende checkt of je doelen al in zicht komen. Dit soort gesprekken zijn goed voor je ontwikkeling.
Nadelen prestatiebonus
- Bonussen zorgen soms voor extra werkdruk. Bijvoorbeeld omdat je die jezelf oplegt of omdat er een ongezonde competities tussen collega’s ontstaat. Je bent dan té gefocust op je prestaties. Dat zorgt voor extra werkstress en leidt misschien wel tot een burn-out. Niet bepaald het effect dat je werkgever wil bereiken. Trek op tijd aan de bel als je merkt dat de werkdruk wel érg hoog wordt.
- Een prestatiebeloning kan ook voor verwarring of zelfs conflicten zorgen. Bijvoorbeeld als het niet duidelijk is wanneer je deze bonus krijgt. Vraag je baas daarom in ieder geval altijd om de afspraken over de bonusregeling op papier te zetten.
Key takeaways
- Een bonus is een extra beloning bovenop je salaris om je mee te bedanken of motiveren.
- Je werkgever kiest zelf of ie een bonus geeft en welke dan. Bijvoorbeeld een 13e maand of eindejaarsuitkering, winstuitkering, aanbrengbonus, jubileumuitkering of retentiebonus.
- Je werkgever kan ook een prestatiebonus geven: een bonus op basis van hoe jij of je team presteert.
- Maak met je werkgever goede afspraken over de prestatiebeloning. Zo voorkomen jullie misverstanden.
- De kans is groot dat een prestatiebonus motiverend voor je werkt. Maar je kunt ook té gefocust raken op je prestaties. Pas hiervoor op.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een bonusregeling?
-
Wat voor soorten bonussen zijn er?
-
Hoe krijg je een bonus?
-
Wat is een prestatiebonus?
Dat is een regeling die je werkgever opzet om jou en andere medewerkers te belonen met iets extra’s. Je werkgever kiest hierbij uit verschillende soorten bonussen.
Er zijn verschillende soorten bonussen voor werknemers. Bijvoorbeeld de prestatiebonus, waarbij je prestaties bepalen of je dit extraatje krijgt. Er zijn ook bonussen die gelden voor alle werknemers, zoals de eindejaarsuitkering, 13e maand en jubileumuitkering.
Voor sommige bonussen hoef je weinig tot niks te doen. Mazzelaar. Werkt je baas met een prestatiebonus? Maak dan duidelijke afspraken en werk stap voor stap naar je doelen toe.
Dat is een bonus die je krijgt als jij of je team goed presteert op werk. Vaak krijg je ’m als je bepaalde doelen haalt die je van tevoren met je werkgever hebt afgesproken.