Winstuitkering: het klinkt als een veelbelovende arbeidsvoorwaarde. Maar het betekent vast niet dat je baas de winst linea recta naar jouw rekening overmaakt. Wat een winstuitkering nou precies is, da's dus een goeie vraag. Gelukkig krijg je daar snel genoeg een antwoord op als je even verder leest. Op deze pagina vind je namelijk alle ins en outs over winstdeling. Zo vertellen we je of deze uitkering verplicht is, hoe deze regeling werkt en hoe je je winstuitkering kunt berekenen. En o ja, laten we de belasting niet vergeten. Moet jij alleen nog even een manier verzinnen om die winst zo hoog mogelijk te krijgen dit jaar…
Wat is een winstuitkering?
Winstuitkering is de uitkering (lees: extra moneys) die je krijgt als het bedrijf waar je werkt winst maakt. Dit wordt ook wel winstdeling genoemd. Je werkgever deelt hierbij de winst immers (voor een deel) met het personeel. Draaide het bedrijf een topjaar? Good for you, want dat betekent een hogere winstuitkering. Was het juist een slecht jaar? Zeg dan maar bye bye tegen je bonus. Alleen commerciële bedrijven geven deze uitkering, maar ze doen dat niet allemaal. Werkgevers bepalen namelijk zelf of ze bonussen uitdelen aan hun werknemers. Het kan ook zijn dat de hoogte van je eindejaarsuitkering afhankelijk is van de gemaakte winst.
Het idee achter winstdeling? Jou en je collega’s extra motiveren. Als jullie je focussen op een zo hoog mogelijke winst, lukt dat misschien echt. En dan profiteer je daar als werknemer direct van. Iedereen blij.
Hoe werkt winstdeling?
Goeie vraag. Hoe winstdeling precies werkt, hangt af van hoe deze bonusregeling bij jouw werkgever in elkaar steekt. Misschien is de winstuitkering een vaste secundaire arbeidsvoorwaarde die elk jaar terugkomt. Maar winstdeling kan ook een manier zijn om jou en je collega’s een keer spontaan te belonen na een topjaar. Daarnaast bepaalt je werkgever wie de uitkering krijgt en hoe hoog die dan is. Meestal gaat het om een percentage. Er zijn grofweg twee manieren om de winstuitkering te verdelen onder het personeel.
- Gelijke verdeling. Deze manier van verdelen is het makkelijkst voor iedereen. Als je baas bijvoorbeeld 20% van de winst verdeelt, krijg je daarvan het deel dat past bij je salaris.
- Met een verdeelsleutel. Het management kan er ook voor kiezen om te werken met verschillende percentages. Bepaalde medewerkers, zoals verkoopmedewerkers of managers krijgen dan een hogere uitkering dan andere werknemers. Dit omdat zij meer invloed hebben op de winst.
Good to know: je werkgever kan deze regels zo specifiek maken als ie zelf wil. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de winstdeling te koppelen aan prestaties. Het is dan een soort prestatiebonus. Je werkgever kan er ook voor kiezen om de winstuitkering alleen aan bepaalde teams of afdelingen te geven. Als je zelf je winstdeling wilt berekenen, heb je een antwoord nodig op al dit soort vragen.
Winstuitkering en belasting
Hoe hoog je winstuitkering is, kunnen we je dus niet vertellen. Dat verschilt per geval. Wat we wél zeker weten is dat de Belastingdienst nog wat van je uitkering afsnoept. Je ontvangt deze bonus namelijk bruto, wat betekent dat je nog loonheffing en premies moet afdragen. Over winstdeling en andere bonussen betaal je meer belasting dan over je standaard salaris. De Belastingdienst ziet dit soort extra’s namelijk als ‘bijzondere beloningen’, en daarvoor gelden aparte tarieven. Je checkt ze in de tabel van de Belastingdienst.
Key takeaways
- Een winstuitkering is een soort bonus. Hierbij verdeelt je werkgever een deel van de gemaakte winst onder jou en je collega’s. Dit wordt ook wel winstdeling genoemd.
- Winstdeling is een manier om jou en andere medewerkers extra te motiveren. Je hebt zo immers zelf (een beetje) invloed op je bonus.
- Een winstuitkering is niet verplicht. Je baas kiest zelf hoe die deze bonusregeling invult. Meestal verdeelt ie de bonus gelijk of met een verdeelsleutel onder het personeel.
- Zelf je winstuitkering berekenen kan alleen als je weet hoe deze regeling bij jouw werkgever in elkaar steekt.
- Je betaalt belasting over je winstuitkering. Zelfs meer dan over je salaris, omdat de Belastingdienst bonussen ziet als ‘bijzondere beloningen’.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is winstdeling?
-
In welke maand krijg je een winstuitkering?
-
Is een winstuitkering verplicht?
-
Is winstdeling loon?
-
Hoe weet je hoeveel winstuitkering je krijgt?
Bij winstdeling verdeelt een bedrijf een deel van de winst onder de werknemers. Bijvoorbeeld 20%. Daar krijgen jij en je collega’s een klein deel van. Zie het als een soort bonus.
Dat verschilt per werkgever. Meestal krijg je de winstuitkering een paar maanden na het einde van het financiële jaar. Dat is vaak tijdens de eerste maanden van het nieuwe kalenderjaar, maar het kan ook later zijn.
Nee, je werkgever bepaalt zelf of ie de winst deelt. Doet ie dat jarenlang structureel wel en stopt ie daar opeens mee? Dat kan je werkgever niet maken, want jij en je collega’s rekenen eigenlijk al op deze bonus. In zo’n situatie ontstaat er een stilzwijgende overeenkomst.
Ja, winstdeling wordt gezien als loon. Je betaalt hier dus belasting over. Meer zelfs dan over je gewone salaris. Dit soort bonussen wordt gezien als ‘bijzondere beloningen’ en daar geldt een apart belastingtarief voor.
De hoogte hangt af van de gemaakte winst, dus dat weet je pas aan het einde van het boekjaar. Je kunt wel vast in je contract opzoeken hoe je werkgever de winst verdeelt, als daar afspraken over zijn gemaakt.