25 of 40 jaar lang bikkelen bij dezelfde werkgever? Dan wacht er misschien wel een jubileumuitkering op je. Dat heb je wel verdiend na al die inzet. Maar eh, grote kans dat je nog lang niet een kwart eeuw aan de bak bent, dus je bent vast benieuwd of er ook een 5 jaar in dienst bonus bestaat. En is zo’n jubileumuitkering eigenlijk verplicht? Lees mee, dan weet je alvast wat je te wachten staat.
Wat is een jubileumuitkering?
Een jubileumuitkering is niet per se een uitkering, maar meer een soort bonus. Je krijgt ’m omdat je een bepaald aantal jaar in dienst bent bij je werkgever. Juist, een jubileum lang. Bijvoorbeeld een bonus voor 40, 25 of 12,5 jaar in dienst zijn. De bonus kan een smak geld op je bankrekening zijn, maar ook een tof jubileumcadeau, etentje of een weekendje weg. Dit bepaalt je baas helemaal zelf. Of misschien mag je wel kiezen.
Is een jubileumuitkering verplicht?
Helaas pindakaas, er staat niets in de wet over een jubileumuitkering. Verplicht is ie dus niet. Tenzij het in de overkoepelende cao staat, want die moet je werkgever volgen. In sommige cao’s is bijvoorbeeld een jubileumuitkering voor 25 jaar en 40 jaar opgenomen. Is dat niet het geval? Dan bepaalt je werkgever zelf of ie wel of geen jubileumuitkering geeft en bij hoeveel dienstjaren dit is. Gelukkig is deze bonus best gebruikelijk en komt ie dus bij veel bedrijven voor. Check je contract of vraag het na bij je leidinggevende als je zeker wilt weten of je wel of geen jubileumuitkering kunt verwachten.
Jubileumuitkering en de Belastingdienst
Ja ja, je voelt de bui al hangen. Natuurlijk komt de Belastingdienst om de hoek kijken bij de jubileumuitkering. Net als over de meeste bonussen moet je belasting betalen over de jubileumuitkering. Krijg je dus een bonus van € 2.000, dan is dit een bruto bedrag. Wat je uiteindelijk op je rekening krijgt, is een stuk minder. Bonussen vallen namelijk onder het bijzonder tarief van 36,97% of 49,5%, afhankelijk van je salaris.
Gelukkig is er een uitzondering. Jouw werkgever mag jou een netto bonus bij 25 en 40 jaar in dienst geven ter hoogte van je maandloon: een diensttijduitkering. Dat betekent dat je jouw bruto maandsalaris als netto bedrag op je bankrekening krijgt gestort. Dit mag vanwege de diensttijdvrijstelling, da's een speciale fiscale regeling. In deze situaties is de jubileumuitkering dus onbelast.
Verschillende jubileumuitkeringen
Je kunt de jubileumuitkering in de vorm van geld krijgen. Maar eigenlijk is dit dus alleen voordelig bij een bonus voor 25 en 40 jaar in dienst. Daarom kiezen veel werkgevers ervoor om bij andere jubilea een ander soort bonus te geven. Populaire opties zijn cadeaubonnen, een gratis etentje of weekendje weg met je partner. Da’s misschien nog wel leuker dan moneys op je rekening die je toch weer uitgeeft of op je spaarrekening stort. Benieuwd waar jij recht op hebt? Check het in je contract. Sommige werkgevers bieden zelfs al een 5 jaar in dienst bonus of jubileumuitkering bij 12,5 jaar in dienst aan. Dat is toch ietsje dichterbij dan die 25 of 40 jaar.
Key takeaways
- Een jubileumuitkering is een bonus die je krijgt omdat je een bepaald aantal jaar in dienst bent bij je werkgever.
- De jubileumuitkering is niet verplicht, tenzij dit in de cao staat. Zo niet, dan mag je werkgever zelf bepalen of ie ’m wel of niet geeft.
- Bij een jubileum van 25 en 40 jaar mag je werkgever de jubileumuitkering onbelast aan jou geven. In alle andere gevallen betaal je er belasting over.
- Wanneer en wat voor jubileumuitkering je krijgt, is afhankelijk van de cao of bepaalt je werkgever zelf.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat krijg je als je 12,5 jaar in dienst bent?
-
Wat krijg je als 25 jaar in dienst bent?
-
Wat krijg je bij een 40-jarig jubileum?
-
Is 5 jaar in dienst een jubileum?
-
Heb ik recht op jubileumuitkering?
Misschien krijg je dan wel een jubileumuitkering, maar dit is niet verplicht. Check dit in je contract of de cao.
Bij een 25-jarig jubileum mag jouw werkgever je een belastingvrije jubileumuitkering geven ter hoogte van je brutomaandloon. Dit doen veel bedrijven, maar het is niet verplicht. Vraag het dus voor de zekerheid na.
Net als bij het 25-jarig jubileum mag je werkgever jou in deze situatie de jubileumuitkering onbelast geven. De bonus is net zo hoog als je brutomaandsalaris, maar dan krijg je ’m netto op je bankrekening gestort.
Bij sommige bedrijven krijg je inderdaad een 5 jaar in dienst bonus. Maar dit is afhankelijk van de cao, of je werkgever bepaalt het zelf.
Niet per se, want de jubileumuitkering is niet wettelijk verplicht. Staat ie in de cao die je werkgever volgt of in je contract? Dan hoor je ’m wel te krijgen.