Werken zonder contract, mag dat eigenlijk wel? Dat het niet heel handig is, kun je je vast voorstellen. Maar 1 dag werken zonder contract, of misschien zelfs een week of maand, komt toch af en toe voor. Reden voor paniek? Nee hoor, maar wel reden voor actie. Gelukkig vertellen wij je alles over het risico van werken zonder contract en wat je moet doen als je je arbeidsovereenkomst nog niet getekend hebt.
Mag je werken zonder contract?
Werken zonder contract mag, maar afspraken maken met je werkgever is wél verplicht. Bij een contract staan die afspraken altijd zwart-op-wit. Maar je mag ook een mondelinge arbeidsovereenkomst afsluiten. Het nadeel daarvan is dat de afspraken dan lastig te bewijzen zijn. Bepaalde afspraken zijn ook niet eens geldig als ze alleen face to face worden gemaakt. Denk aan de proeftijd en het concurrentiebeding. Werken zonder contract is dus in principe toegestaan, maar heel handig is het niet.
En er is nog een maar: je baas is alsnog verplicht om binnen een maand met een schriftelijk contract te komen. En die moeten jullie allebei ondertekenen, anders is de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig. Werken zonder contract mag dus eigenlijk maar voor een maand. Heb je daarna nog steeds geen contract? Dan ben je niet verplicht om door te werken.
Let op: zonder contract werken is niet hetzelfde als zwart werken. Als je zwart werkt, dan krijg je cash uitbetaald en betaal je geen loonbelasting. Dat is verboden. Als je zonder contract werkt, betaal je vaak wel gewoon belasting over je loon en krijg je je salaris op je bankrekening gestort.
Het risico van werken zonder contract
Niet handig dus, werken zonder arbeidsovereenkomst. Maar het grootste risico van werken zonder contract ligt gelukkig niet bij jou. De wet beschermt jou als werknemer namelijk meer dan jouw werkgever. Zo kun je niet zonder reden ontslagen worden.
Toch is zonder contract werken een issue voor jou. Want zonder schriftelijke afspraken kun je maar weinig bewijzen als jij en je baas onenigheid krijgen. Denk hier aan:
- Er is geen zekerheid over je werktijden, salaris en vakantiedagen. Dus ook al heb je volgens de wet recht op loon, je kunt niet bewijzen hoeveel je hoort te krijgen.
- De opzegtermijn is niet duidelijk. Mag je zomaar per direct vertrekken en kan je baas jou op staande voet ontslaan? Dat blijft vaag.
- Je hebt niet automatisch recht op loondoorbetaling bij ziekte of verlof, want daar is niet voor getekend. Grote kans dus dat jij niks krijgt uitbetaald als je ziek wordt.
- Vertrek je bij je werkgever? Het is vaak lastig om zonder getekend contract een uitkering te krijgen, dus houd daar rekening mee.
- Werken zonder contract is lastig voor de verzekering. In principe is je werkgever nog steeds aansprakelijk als er op werk iets gebeurd, maar het is lastig er te bewijzen dat jij echt in dienst bent.
Je merkt het al: het is altijd handiger om gewoon met een schriftelijk contract te werken. Dat zorgt voor meer duidelijkheid bij iedereen en beschermt jouw rechten. Ben je voor een dag of week aan het werk zonder contract? Geen zorgen, tijd genoeg om die schriftelijke afspraken goed te regelen.
Nieuwe baan maar nog geen contract
Soms begin je al met werken zonder je contract getekend te hebben bij je nieuwe werkgever. Dat is geen reden voor paniek. Maar het is wel slim om de situatie in de gaten te houden. Een niet getekend contract is namelijk niet rechtsgeldig. Zowel jouw handtekening als die van je baas moeten eronder staan.
Wat nou als je contract nog niet getekend is, maar je al wel gewerkt hebt? Check ons stappenplan:
- Blijf gewoon werken en maak goede afspraken met je baas, bijvoorbeeld over je salaris en werktijden.
- Bevestig de afspraken per mail of via WhatsApp, zodat je het toch ergens hebt staan.
- Vraag duidelijk aan je werkgever waarom je nog geen contract hebt en wanneer je het kunt verwachten.
- Duur het te lang? Vraag dan direct of je het contract binnen 1 of 2 weken kunt krijgen.
- Ben je er klaar mee en heb je het idee dat je je contract nooit gaat krijgen? Stop dan met werken en ga over op de volgende stappen. Je bent immers niet verplicht om te werken zonder contract.
- Op dit punt is het slim om een loonvordering bij de kantonrechter in te dienen. Hiermee verzeker je jouw salaris over de uren die je gewerkt hebt.
- Vraag in deze situatie de kantonrechter ook om de arbeidsovereenkomst te ontbinden en dien eventueel een klacht in bij de Arbeidsinspectie.
Best heavy. Maar geloof ons: de meeste werkgevers zullen het niet zo ver laten komen. Het is immers voor hen ook handiger om gewoon een contract op te stellen en te ondertekenen.
Is het toch tijd om afscheid te nemen? Er zijn gelukkig genoeg andere opties voor jou, dus check onze vacatures en solliciteer op een toffe nieuwe baan.
Key takeaways
- Werken zonder contract mag, want een mondelinge arbeidsovereenkomst is ook geldig.
- Bepaalde afspraken zijn niet rechtsgeldig als er geen handtekening onder staat, zoals de proeftijd en het concurrentiebeding.
- Werken zonder contract mag voor maximaal een maand. Daarna moet je werkgever je verplicht een schriftelijk contract aanbieden.
- Zonder schriftelijk contract krijg je sneller conflicten over afspraken. Je kunt ze immers niet bewijzen.
- Contract nog niet getekend? Vraag je baas wanneer je het contract kunt verwachten en onderneem actie als de situatie niet verandert.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat gebeurt er als je werkt zonder contract?
-
Is werken zonder contract strafbaar?
-
Is een contract verplicht?
-
Wat als een contract niet getekend is?
Er gebeurt niet meteen iets. Een mondelinge arbeidsovereenkomst is namelijk ook geldig. Maar dan kun je afspraken moeilijk bewijzen en krijgt daardoor sneller een conflict met je baas.
Niet per se, maar je werkgever is verplicht om na een maand werken bepaalde afspraken zwart-op-wit te zetten en dit samen met jou te ondertekenen. Werken zonder contract mag dus eigenlijk voor een maand.
Ja en nee. Werken met een arbeidsovereenkomst is verplicht, maar die mag mondeling zijn. Toch moeten bepaalde afspraken wél op papier staan. Eigenlijk is werken met een contract dus altijd handiger.
Een contract dat (nog) niet getekend is, is niet rechtsgeldig. Dat betekent dat de afspraken die erin staan niet volgens de wet gelden. Daar heb je weinig aan als je een conflict krijgt met je baas. Altijd tekenen dus.