Klusjes doen of zelfgemaakte sieraden verkopen, een fijne bron van extra moneys is het zeker. Maar eh, pas je op dat je niet zwart gaat werken? Dat mag namelijk niet van de wet. Je kunt er zelfs een flinke boete voor krijgen. Waar je precies op moet letten als je wat extra's bijverdient? YoungCapital zocht het allemaal uit.
Wat is zwart werken?
Zwart werken doe je wanneer je een side hustle hebt, maar je verdiensten niet doorgeeft aan de Belastingdienst. Dit kan gebeuren als je in dienst gaat bij een werkgever zonder contract of als je als zelfstandige werkt. Het is misschien niet je bedoeling, maar als je je verdiensten niet doorgeeft, ontwijk je de verplichte belasting die je over je inkomen moet betalen. Denk aan de loonbelasting en premie volksverzekeringen. En die ontwijken is niet best, want iedereen in Nederland moet wettelijk belasting betalen.
Mag je dus zwart werken? Nee, en het is zelfs strafbaar omdat het onder belastingfraude valt. En daar kun je een akelige boete voor krijgen. Misschien hoorde je weleens over legaal zwart werken en dat je tot een bepaald bedrag belastingvrij mag verdienen, maar dat is een misverstand. Het maakt niet uit hoe veel of hoe weinig je verdient met je klusjes, je moet je inkomsten altijd opgeven bij de Belastingdienst. Punt. Hoeveel belasting je uiteindelijk over die extraatjes betaalt, hangt af van je andere inkomsten. Bij een laag inkomen betaal je weinig of geen belasting. Maar zo heb je in ieder geval wel netjes je inkomen doorgegeven.
Voor- en nadelen zwart werken
Nou moedigen we je niet aan om zwart te werken, maar we kunnen je ook niet stoppen. We informeren je alleen, zodat je zelf kunt kiezen wat je met je carrière doet. Dus hier zijn de voordelen en nadelen van zwart geld verdienen:
Voordelen zwart werken
- Je betaalt geen loonheffing. En daardoor houd je dus meer over van je salaris. Duidelijk.
- Je hoeft niet te wachten op je geld. Wachten tot de 21e voor je salaris? Dat hoeft in de meeste gevallen niet als je zwart werkt. Meestal word je direct betaald door de opdrachtgever.
Nadelen zwart werken
- Zwart geld verdienen is verboden. Zwart werken is belastingfraude. Als de Belastingdienst je snapt, moet je alle belastingen alsnog betalen. Daar komt meestal ook een boete bovenop. En die is vaak stukken hoger dan de winst die je maakt met zwart werken. Denk aan een bedrag van € 1.000 of hoger. Yikes.
- Je hebt geen garantie over welk loon je per maand verdient. Als je zwart bij een werkgever werkt, heb je meestal ook geen contract. Je werkgever kan dus eigenlijk doen en laten wat ie wil met je salaris. En als je zelfstandig zwart werkt, heb je geen garantie over hoeveel klussen je krijgt. Dus je weet niet zeker of je genoeg gaat verdienen in een maand.
- Je hebt geen recht op vakantiegeld of loondoorbetaling bij ziekte. Geen contract betekent dat je geen recht hebt op primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden. Vakantiegeld bouw je op bij je werkgever, dus dat gaat in dit geval sowieso niet gebeuren. En loondoorbetaling bij ziekte werkt ook niet omdat je geen contract hebt.
- Je krijgt geen hulp van je werkgever bij een bedrijfsongeval. Again, omdat je geen contract hebt, ben je niet verzekerd bij je werkgever voor bedrijfsongevallen. En daarom hoeft je werkgever je niet te helpen.
- Je kunt je zwarte werk niet als referentie op je cv zetten. Logisch, je hebt officieel niet gewerkt bij je werkgever.
Key takeaways
- Zwart werken doe je wanneer je je inkomsten niet doorgeeft aan de Belastingdienst, waardoor je dus geen loonbelasting betaalt.
- Zwart werken is wettelijk verboden en strafbaar.
- Voordelen van zwart werken zijn onder meer geen loonbelasting betalen en direct je geld ontvangen.
- Nadelen zijn: het risico op hoge boetes, geen inkomenszekerheid en geen recht op vakantiegeld of loondoorbetaling bij ziekte.
- Je hebt ook geen bescherming bij bedrijfsongevallen en kunt je zwarte werk niet als referentie op je cv vermelden.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Is zwart werken strafbaar?
-
Wat is de straf voor zwart werken?
Ja, het is wettelijk verboden en strafbaar om zwart te werken. Dit valt onder belastingfraude.
Naast dat de Belasting je een naheffing stuurt met de belastingen die je nog moet betalen krijg je een boete. Deze kan tot boven de € 1.000 oplopen.