Fiets van de zaak in 2025

Dé nieuwe trend: een fiets van de zaak. Zo’n fiets gebruik je voor woon-werkverkeer, zodat je lekker uitgewaaid op je werk aankomt. Daarbij is de fietsregeling gunstig voor jou én je werkgever. De overheid ziet namelijk het liefst iedereen met een fiets van de zaak, want dat is goed voor het milieu en de volksgezondheid. Vet chill dus, op de fiets naar je werk te crossen, maar daarvoor heb je natuurlijk eerst je fiets van de zaak nodig. Hoe je dat fixt bij je werkgever? YoungCapital zocht het voor je uit.

Een fietsplan regelen bij je werkgever

Op zoek naar een nieuwe job? Nice. Wist je dat werkgevers allerlei vette extra's kunnen aanbieden? Eén daarvan is een fiets van de zaak. En hoe je daaraan komt? Easy peasy. Dat regel je via een fietsplan met je werkgever. Soms moet je wel een deel bijbetalen, maar dat staat jou niet in de weg. Je kunt kiezen uit verschillende soorten fietsen. Denk aan een elektrische fiets (e-bike) van de zaak, maar ook een ouderwetse omafiets is niet verkeerd. Of heb je liever een leasefiets van de zaak? Let op: scooters en brommers vallen dus niet onder dit plan, helaas. Wil je meer weten over de kosten rondom jouw nieuwe bike? Check dan het artikel over bijtellingen bij een fiets van de zaak.

Psst, ben je een kleine ondernemer of zzp'er? Dan zit je hier goed, want ook jij kunt profiteren van deze fiets van de zaak regeling.

Hoe werkt een fietsplan?

Een fiets van de zaak regelen? Dat is zo gedaan. Maar hoe gaat dat in z’n werk, zo’n fietsplan? We leggen het je uit:

  • Stap 1: check met je baas. Check of je (toekomstige) werkgever je een fiets van de zaak aanbiedt. Zo ja, dan ben je een stap dichter bij die coole nieuwe fiets. Stel dat jouw werkgever nog geen fietsplan heeft, dan is het aan jou om je overtuigingskills in te zetten. Pak de voordelen van een fietsplan erbij en laat zien waarom het ook voor hen een slimme zet is.
  • Stap 2: kies je ride. Ligt het fietsplan op tafel? Mooi, dan is het tijd om je favoriete fiets uit te kiezen. Van stoere e-bikes tot comfy omafietsen, the choice is yours.
  • Stap 3: regel de details. Eenmaal gekozen, bespreek je met je werkgever de details. Hoeveel ga je bijdragen voor je fiets van de zaak? En hoe betaal je ’m af? Allemaal vragen die je samen tackelt.
  • Stap 4: ride & enjoy. En dan, als alles is geregeld, is het tijd om op je nieuwe fiets te stappen en er lekker van te genieten.

Voordelen en nadelen van een fietsplan

Het kwam net al even voorbij: wat als je werkgever geen fiets van de zaak aanbiedt? Ga je dan op zoek naar een nieuwe job, of ga je je werkgever overtuigen? Natuurlijk kies je voor dat laatste. Een fiets van de zaak heeft namelijk meer voordelen dan nadelen, en die zetten we op een rij. Als je deze punten aan je baas voorlegt, is de beslissing vast zo gemaakt.

Voordelen fiets van de zaak

  • Duurzaamheid. Door te kiezen voor de fiets, draag je actief bij aan een groenere en duurzamere wereld.
  • Fit en gezond blijven. Wanneer je op de fiets naar je werk gaat, zorg je voor de nodige beweging, en da’s weer goed voor je gezondheid.
  • Financieel voordeel. Als werknemer kun je flink wat geld besparen door te kiezen voor een fiets van de zaak. In ons bijtelling artikel lees je hier meer over.
  • Minder stress. Met een fiets van de zaak vermijd je verkeersstress.
  • Werkplezier. Fietsen naar het werk geeft je een frisse start van de dag en een energieboost. Het helpt je om je hoofd leeg te maken en je productiever en gemotiveerder te voelen tijdens je werkdag.

Een fiets van de zaak heeft ook zo z’n minpuntjes. Geen zorgen, je hoeft die niet aan je werkgever te melden. Maar het is wel handig voor jou om ervan op de hoogte te zijn.

Nadelen fiets van de zaak

  • Bye-bye reiskostenvergoeding. Het kan zijn dat je je huidige vergoeding voor reiskosten verliest, zoals een vaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer.
  • Extra belastingen. Je moet maandelijks extra belastingen betalen door een bijtelling over de waarde van de fiets van de zaak.
  • Administratieve rompslomp. De regels rondom een fiets van de zaak zijn sinds 2020 een stuk eenvoudiger. Maar het gaat nog altijd samen met administratieve rompslomp, zoals het bijhouden van je privéritten.

Key takeaways

  • Veel werkgevers bieden een fiets van de zaak aan, waardoor je als werknemer voordelig met de fiets naar je werk kunt reizen.
  • Je regelt een fietsplan samen met je werkgever. Je bespreekt dan samen de details. Bijvoorbeeld welke fiets je wilt en hoe je als werknemer bijdraagt aan de kosten.
  • Een fiets van de zaak heeft veel voordelen. Zo is het niet alleen duurzaam, maar ook goed voor je gezondheid.
  • Nadelen zijn het mogelijk verlies van reiskostenvergoeding, extra belastingen en administratieve rompslomp.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Een fietsplan regelen bij je werkgever, hoe werkt het?

  • Een fiets van de zaak is een secundaire arbeidsvoorwaarde die je bespreekt met je werkgever. Met deze regeling schaf je dan een nieuwe fiets aan, vaak via belastingvoordelen of andere gunstige regelingen.

  • Wat zijn de nadelen van een fietsplan?

  • Je kunt door een fiets van de zaak je reiskostenvergoeding verliezen. Ook moet je maandelijks extra belastingen betalen door een bijtelling over de waarde van de fiets van de zaak. Meer hierover lees je in ons bijtellingen artikel voor een fiets van de zaak.

  • Kan ik ook een elektrische fiets van de zaak aanvragen?

  • Ja, je kunt ook een elektrische fiets van de zaak aanvragen. Fietsplannen gelden namelijk voor zowel traditionele fietsen als elektrische fietsen.