Detacheringsovereenkomst

Je kent het uitzendcontract misschien wel, maar heb je ook van een detacheringsovereenkomst gehoord? Detacheren is net even wat anders dan uitzenden. Maar het is ook niet hetzelfde als direct in dienst zijn bij een bedrijf. Dus eh, wat betekent detacheren dan precies? Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn er bepaalde voordelen aan detacheren? En wat is een detacheringsovereenkomst? Wij leggen het je uit.

Wat is detacheren?

Detacheren betekent dat je via een detacheringsovereenkomst in dienst bent bij een detacheringsbureau. Dit bureau leent jou als het ware uit aan andere bedrijven op opdrachtbasis. Dit betekent dat je voor een bepaalde tijd bij een bedrijf aan de slag gaat, bijvoorbeeld om te helpen bij een project. Wanneer de einddatum voorbij is, ga je weer bij een ander bedrijf werken. Als je werkt via een detacheringsbureau, heb je vaak specialistische kennis en skills in huis die waardevol zijn bij specifieke projecten van bedrijven.

Wat is een detacheringsovereenkomst?

Terwijl je opdrachten uitvoert bij verschillende bedrijven, ben en blijf je in dienst bij het detacheringsbureau. Je hebt namelijk een detacheringsovereenkomst bij hen. Dit is een tijdelijk of vast detacheringscontract. Je bent dus nooit in dienst van het bedrijf waar je eigenlijk werkt. Dat betekent ook dat je wordt doorbetaald door het detacheringsbureau als er even geen opdracht voor je is.

Verschil tussen detacheren en uitzenden

Het lijkt in eerste oogopslag op elkaar, maar er is een verschil tussen detacheren en uitzenden. Een detacheringsovereenkomst biedt namelijk een stuk meer zekerheid dan een uitzendcontract. Als uitzendkracht heb je te maken met het fasesysteem, terwijl je als detacheerder vast in dienst bent bij het detacheringsbureau. Een ander verschil tussen uitzenden en detacheren is dat je als uitzendkracht vaak voor verschillende taken en in diverse functies kan worden ingezet, die niet per se een opleiding of ervaring nodig hebben. Als detacheerder heb je specifieke skills of een bepaald diploma op zak. Je wordt dan binnen jouw vakgebied ingezet bij verschillende bedrijven. Juist omdat je die kennis in huis hebt.

Voordelen van detacheren

Twijfel je of werken met een detacheringsovereenkomst iets voor jou is? Check hier de voordelen van detacheren, dat helpt je misschien om een keuze te maken.

  • Vast in dienst. Net als wanneer je in dienst bent bij een bedrijf, ben je ook vast in dienst bij het detacheringsbureau. Het detacheringscontract kan een tijdelijk contract zijn, of zelfs een vast contract. Dit geeft je meer zekerheid dan wanneer je via een uitzendbureau werkt.
  • Goed salaris. Je wordt goed beloond voor je werk, want als detacheerder heb je specialistische kennis in huis waar bedrijven behoefte aan hebben.
  • Afwisseling. Zodra de einddatum van een samenwerking met een bedrijf voorbij is, ga je weer ergens anders aan de slag. Zo is je werk lekker afwisselend, bouw je een flink netwerk en doe je veel ervaring op.

Nadelen van detacheren

Ieder voordeel heeft z’n nadeel. Houd hier dus ook rekening mee als je een detacheringsovereenkomst overweegt:

  • Minder binding. Je bent steeds maar tijdelijk aan het werk bij een bedrijf. Daarom heb je misschien minder snel de neiging om je te verdiepen in de bedrijfscultuur of voel je je minder toegewijd.
  • Collega’s. Tja, wisselen van werkplek betekent ook wisselen van collega’s. Je bouwt dus waarschijnlijk geen langdurige band met ze op.
  • Twee partijen. Je hebt te maken met twee verschillende partijen: het detacheringsbureau en de opdrachtgever. Daarom moet je bepaalde zaken twee keer communiceren, zoals je vakantiedagen of een ziekmelding. Dat kan vervelend zijn.

Detachering regels

Aan een detacheringsovereenkomst zitten natuurlijk een paar regels verbonden. Hier komen de belangrijkste.

  • Concurrentiebeding. Je mag altijd aan de slag bij jouw opdrachtgever als jouw detacheringscontact eindigt. Je bureau mag wél verbieden dat je bij jouw opdrachtgever gaat werken terwijl je nog detacheringscontract hebt.
  • Gelijke beloning. Als detacheerder heb je recht op minstens hetzelfde salaris als een werknemer binnen het bedrijf van de opdrachtgever met dezelfde functie. Daar horen ook extra’s als reiskostenvergoeding en toeslagen bij.
  • Tijdelijk of vast contract. Voor jou gelden dezelfde verder rechten en plichten als andere medewerkers met een tijdelijk contract of vast contract. Denk aan de wettelijke opzegtermijn en proeftijd.

Key takeaways

  • Bij detacheren ben je vast in dienst bij een detacheringsbureau, en ga je op opdrachtbasis aan de slag bij verschillende bedrijven.
  • Een detacheringsovereenkomst is een contract tussen jou, de detacheerder, en een detacheringsbureau. Dit kan een vast contract of tijdelijk contract zijn.
  • Voordelen van detacheren zijn zekerheid, een goed salaris en afwisseling.
  • Nadelen zijn dat je minder binding hebt met het bedrijf waar je werkt, je vaker wisselt van collega’s en te maken hebt met twee partijen.
  • Je hebt als detacheerder dezelfde rechten en plichten als iemand die een vast contract of tijdelijk contract heeft. Er zijn speciale regels over het concurrentiebeding.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een detacheringscontract?

  • Een detacheringscontract is een contract tussen jou, de detacheerder en een detacheringsbureau. Je bent daar vast in dienst en gaat aan de slag bij een opdrachtgever tot een bepaalde einddatum. Daarna ga je weer werken bij een nieuwe opdrachtgever.

  • Wat zijn de nadelen van detachering?

  • Je hebt minder binding bij het bedrijf en voelt je misschien minder betrokken. Ook bouw je minder snel een band op met collega’s en heb je te maken met twee partijen. Bijvoorbeeld als je vakantiedagen wilt opnemen of een ziekmelding moet doorgeven.

  • Waar moet ik op letten bij detachering?

  • Dat je net zo goed wordt beloond als de medewerkers in dezelfde functie bij het bedrijf waar je werkt. Houd er ook rekening mee dat je niet in dienst mag gaan bij de opdrachtgever voor zolang de opdracht loopt.