Je hebt flink wat te kiezen als je jouw recruitmentproces wilt uitbesteden, van werving en selectie tot aan uitzenden en detacheren. De term uitzenden is vaak wel bekend, maar wat is detacheren precies? Wat doet een detacheringsbureau? En wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? YoungCapital legt het stap voor stap uit, inclusief een overzicht van de detachering voor- en nadelen. Zo ontdek je snel genoeg of deze manier van RPO voordelig is voor jouw bedrijf.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is detachering?
Ingewikkeld woord, detacheren, dus wat betekent detachering nou precies en wat houdt detachering in? Detacheren is het inhuren van personeel voor een lange termijn. Als het ware leen je tegen betaling personeel van een detacheringsbureau. Deze medewerkers zijn dus in dienst van dat bureau, niet van jou. Als werkgever ben je de opdrachtgever van het bureau.
Wat is een detacheringsbureau?
Oké, maar een detacheringsbureau, wat is dat dan? En hoe werkt een detacheringsbureau precies? Dit bureau neemt professionals in dienst en leent ze tegen betaling uit aan bedrijven, zoals misschien jouw onderneming. Deze medewerkers hebben een detacheringsovereenkomst met het bureau, wat dus hun werkgever is. Een detacheringsbureau investeert veel in de ontwikkeling van de professionals, zodat zij bij specialistische opdrachtgevers terechtkunnen en altijd up-to-date blijven in hun vakgebied.
Verschil detacheren en uitzenden
Om écht helder antwoord op de vraag ‘Wat is detacheren?’ te krijgen, is het zinvol om het verschil tussen detacheren en uitzenden duidelijk te maken. In simpele woorden: bij uitzenden gaat het om een kort dienstverband en medewerkers die algemene werkzaamheden oppakken. Bij detacheren hebben medewerkers een langer, soms zelfs vast dienstverband en zijn zij hoogopgeleide professionals of specialisten. Bij zowel detacheren als uitzenden is de medewerker in dienst bij een extern bureau. Bij uitzenden is dat een uitzendbureau, bij detacheren een detacheringsbureau.
Voor- en nadelen detachering
Misschien wist je al wel wat detacheren is, maar ben je benieuwd of dit voordelig is voor jouw bedrijf. Heb jij even geluk: wij zetten de voor- en nadelen van detachering voor je op een rijtje. Zo kun je zelf bepalen of de voordelen van detacheren de detacheringsbureau nadelen overtreffen.
Voordelen detachering werkgever
- Detachering is een makkelijke en snelle manier om aan hoogopgeleid personeel te komen. Jij als bedrijf hoeft het werving- en selectieproces niet te doen, maar je kunt sowieso rekenen op ervaren medewerkers die up-to-date zijn in het vakgebied.
- Als opdrachtgever betaal je geen vakantiedagen of feestdagen door, dat regels het detacheringsbureau. Je betaalt alleen voor het gewerkte aantal uren.
- Hoewel je personeel tijdelijk aan je bedrijf bindt, breng je wél waardevolle nieuwe invalshoeken naar binnen. Dit creëert een goede mix van mensen die al langer bij je werken en nieuw, fris personeel.
- Het inwerken van detacheerders gaat sneller, omdat ze al ervaring hebben in het vakgebied. Bovendien zijn ze gewend om bij verschillende bedrijven te werken en kunnen ze dus vaak snel schakelen.
Nadelen detachering werkgever
- Detacheerders komen met een andere mindset bij je werken dan personeel dat je zelf aanneemt. Ze weten namelijk dat ze maar tijdelijk bij jouw bedrijf aan de slag gaan. Dit kan demotiverend zijn of clashen met je eigen medewerkers.
- Je steekt tijd in het inwerken van detacheerders, hoewel je weet dat ze maar tijdelijk blijven. Gelukkig gaat het inwerken vaak wel sneller dan bij compleet nieuwe medewerkers.
- Het tarief dat je aan een detacheringsbureau betaalt ligt vaak hoger dan het salaris dat je je eigen medewerkers zou geven. En dat niet alleen, soms ligt het salaris van de detacheerders hoger dan dat van je eigen personeel. Het is heel belangrijk om dit in de gaten te houden.
Waarom kies je voor detacheren?
In bepaalde situaties zijn de diensten van een uitzendbureau of wervingsbureau interessanter voor jouw bedrijf. Dus wanneer en waarom kies je juist voor detachering? Bijvoorbeeld in deze situaties:
- Een van jouw managers of hoogopgeleide medewerkers gaat met langdurig verlof, bijvoorbeeld zwangerschapsverlof. Dan biedt detacheren een goede tijdelijke uitkomst.
- Je hebt een nieuwe frisse blik nodig om jouw bedrijf te inspireren, maar bent niet van plan om voor langere tijd een nieuwe manager aan te nemen.
- Er vertrekt plots een van je medewerkers uit een hoge functie en het lukt niet om snel ervaren personeel te vinden. Een langdurig inwerkproces is geen optie, want de functie moet snel gevuld worden. Detacheerders kunnen je dan uit de brand helpen.
Zo, je hebt nu een helder antwoord op de vraag ‘Wat is detacheren?’ en een duidelijk overzicht van de nadelen van detachering en de voordelen. Neem ze goed door en bepaal hoe voordelig detacheren voor jouw bedrijf is. Check ook eens onze andere artikelen over RPO om een nog betere vergelijking te maken.
Wist je trouwens dat YoungCapital meerdere diensten aanbiedt op het gebied van recruitment? Ontdek hoe wij je kunnen helpen.
Veelgestelde vragen
-
Hoe werkt detachering?
-
Waarom kiezen voor detacheren?
-
Wat zijn de nadelen van detacheren?
Bij detachering huur je tijdelijk hoogopgeleid of gespecialiseerd personeel in bij een detacheringsbureau. Deze medewerkers hebben een detacheringsovereenkomst bij het bureau, en jij bent als bedrijf de opdrachtgever.
Waarom je voor detachering kiest, verschilt. Misschien is het wel voordelig omdat je tijdelijk hoogopgeleid personeel nodig hebt ter vervanging van een medewerker met zwangerschapsverlof. Het kan ook dat uitzenden voor jou een passendere oplossing is. Check onze diensten en ontdek wat voor jou werkt.
Detacheren is in verhouding wat duurder dan uitzenden. Bovendien werken detacheerders met een andere mindset bij jou dan vast personeel. Meer nadelen van detachering, én de voordelen, vind je op deze pagina.