Het wervings- en selectieproces helemaal zelf regelen of liever recruitment uitbesteden aan een professional? Met dat laatste kies je voor RPO, oftewel recruitment process outsourcing. Het verbaast je vast niet dat dat er verschillende vormen van RPO recruitment bestaan, ieder met zo z’n voor- en nadelen. Wil jij gebruikmaken van recruitment outsourcing, maar weet je niet goed welke soort bij je past? Laat je informeren op deze pagina en vergelijk je opties.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
RPO betekenis
Wat is RPO nou precies? We verklapten al dat de term staat voor ‘recruitment process outsourcing’. Het gaat dus om het outsourcen, oftewel uitbesteden, van het recruitmentproces aan een externe partij, zoals YoungCapital of het recruitmentbureau timetohire. In makkelijke woorden: je laat de werving en selectie van geschikte kandidaten over aan een recruitment specialist. YoungCapital bijvoorbeeld. Verderop bespreken we welke vormen van RPO recruitment er bestaan. Benieuwd welke opties wij bieden? Check het in het overzicht van onze diensten.
Voordelen van RPO recruitment
Waarom je zou kiezen voor RPO recruitment in plaats van het werving- en selectieproces zelf te regelen?
- Tijd. Eerlijk is eerlijk: personeel recruiten is belangrijk, maar het kost een hoop tijd. Iets wat je waarschijnlijk niet hebt, want er liggen nog genoeg andere klussen op je bureau. Wanneer je recruitment gaat uitbesteden is dat in ieder geval een grote taak minder op je to-dolijst.
- Kosten. Op het eerste oog lijkt RPO duur is, maar het valt mee als je je bedenkt dat zelf personeel werven ook geld kost. En afhankelijk van de vorm van recruitment outsourcing, vallen ook werkgeverslasten binnen de kosten. Houd hier dus allemaal rekening mee als je de kosten van een uitzendbureau of andere recruitmentspecialist bekijkt.
- Specialisme. Recruitmentbureaus zijn uiteraard de expert op het gebied van personeel werven. Dus als je zelf niet het geld en de ruimte hebt om corporate recruiters aan te nemen, is RPO een slimme uitkomst.
Valkuilen van RPO recruitment
Hoewel RPO veel voordelen kan opleveren, zijn er ook valkuilen waar je op moet letten.
- Tunnelvisie. Soms zijn recruiters van RPO bureaus zo gericht op het plaatsen van personeel, dat ze niet altijd de best passende kandidaat voorstellen. Blijf dus zelf altijd kritisch en zeg ‘nee’ als je je twijfels hebt over een bepaalde kandidaat.
- Extra kosten. Hoewel de kosten van het personeel werven in verhouding vaak best meevallen, betaal je natuurlijk ook het bureau een fee voor hun werk.
- Bedrijfscultuur. Een RPO is ook een bedrijf met een eigen cultuur, die in sommige gevallen kan clashen met jouw organisatie. Dat kan lastig zijn. Zorg vooral voor een duidelijke communicatie of stem jouw keuze voor een recruitmentbureau af op hun corporate story en die van jou.
Soorten recruitment process outsourcing
We noemden het al: er bestaan verschillende vormen van RPO recruitment. Welke past het beste bij jouw bedrijf? Vergelijk de opties hieronder.
Uitzendbureau
De meest bekende vorm van recruitment outsourcing is een uitzendbureau. Zo’n bureau heeft uitzendkrachten in dienst die (tijdelijk) aan de slag gaan bij de opdrachtgever, jouw bedrijf. Vaak gaat het om uitvoerende functies die redelijk snel onder de knie te krijgen zijn met weinig functie-eisen. Denk onder andere aan de horeca, logistiek en klantenservice. Je hoeft als bedrijf alleen een klikgesprek te voeren om erachter te komen of de uitzendkracht aan jouw eisen voldoet. Het contract, salaris, vakantiedagen, ziekte en werkgeversrisico regelt het uitzendbureau.
Detacheringsbureau
Optie twee is een detacheringsbureau. Deze vorm van RPO lijkt behoorlijk op die van een uitzendbureau, maar het verschil is dat detachering draait om hogeropgeleid personeel en functies met specifiekere eisen. Vakprofessionals dus, zoals IT’ers en financieel medewerkers. Verder is de werknemers ook in dienst bij het bureau en hoef je niet om te kijken naar zaken als salaris, contract, ziekte, vakantiedagen en werkgeversrisico’s. Bij detacheren zijn de dienstverbanden langer dan bij een uitzendbureau. Tip: detacheren is mogelijk via YoungCapital NEXT.
Werving- en selectiebureau
Je kunt er ook voor kiezen een wervingsbureau in te schakelen dat alleen de werving en selectie voor hun rekening neemt. Dit bureau gaat dan grondig op zoek naar personeel dat past binnen jouw bedrijf, maar de medewerkers gaan gewoon bij jou in dienst. Hiervoor betaal je een eenmalige fee, en het salaris betaal je zelf uit aan de werknemer. Alle bijkomende zaken, zoals contract, ziekte, vakantiedagen en werkgeversrisico’s vallen onder jouw verantwoordelijkheid, want jij bent de werkgever.
Payroll
Payroll is eigenlijk geen recruitment process outsourcing, maar toch is het handig de optie even te noemen. Als je gebruik maakt van een payrollbedrijf, nemen zij alle administratieve taken over. Contracten opstellen, loonstroken maken, de administratie rondom ziekte regelen … noem maar op. Het juridische werkgeverschap valt dus op hun bordje, terwijl de medewerker formeel bij jou in dienst is.
Overzicht soorten RPO
Overzicht kwijt? We hebben de belangrijkste verschillen tussen de drie grote RPO opties op een rij gezet. Zo kun je makkelijk de beste vorm voor jouw bedrijf bepalen.
Pssst, wist je dat YoungCapital al deze opties aanbiedt? Kijk eens tussen onze diensten en neem gerust contact op voor meer info.
Veelgestelde vragen
-
Wat is de RPO recruitment betekenis?
-
Welke vorm van RPO past bij mijn bedrijf?
RPO recruitment staat voor ‘recruitment process outsourcing’. Simpel gezegd is dit het uitbesteden van het recruitmentproces.
Dat hangt helemaal af van jouw wensen en behoeften. Lees dit artikel rustig door en neem eventueel contact met ons op voor de mogelijkheden.