Wat is een wervingsbureau?

Als je overweegt om een bedrijf in te schakelen dat voor jou de ideale medewerker vindt, is een wervingsbureau een van je opties. Er beginnen vast wat belletjes te rinkelen bij het lezen van deze term, maar wat is een wervingsbureau nou precies? Wat doet een werving- en selectiebureau? En welke voor- en nadelen kleven eraan? Je leest het allemaal op deze pagina, zodat je makkelijk bepaalt of werving en selectie uitbesteden aan zo’n bureau iets is voor jouw organisatie.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een werving- en selectiebureau?

Dus eh, wat is een wervingsbureau precies? Komt ie: een werving- en selectiebureau is een bedrijf dat de werving en selectie verzorgt voor andere organisaties. Zo’n bureau, YoungCapital bijvoorbeeld, trekt potentiële kandidaten aan en selecteert vervolgens de kandidaat die perfect past bij een vacature. Is dat niet wat uitzendbureaus en detacheringsbureaus ook doen? Zo ongeveer wel, maar er is een belangrijk verschil: een wervingsbureau zoekt vaste medewerkers voor organisaties. De kandidaat krijgt geen uitzendcontract of detacheringsovereenkomst, maar gaat direct in dienst bij de opdrachtgevende organisatie. De taak van een werving- en selectiebureau zit er na de werving en selectie dus op, terwijl dit bij uitzenden en detacheren niet het geval is.

Wat is een recruitmentbureau?

Werving, selectie, recruitment … Er zijn nogal wat termen in recruitmentland die veel op elkaar lijken. Benieuwd wat een recruitmentbureau is? Officieel is er een klein verschil met een werving- en selectiebureau en dat zit ’m in het dienstverband. Waar een wervingsbureau op zoek gaat naar geschikte kandidaten voor een vaste baan, vinden recruitmentbureaus ook tijdelijke medewerkers voor bedrijven. In de praktijk worden de termen echter vaak door elkaar heen gebruikt en is er vaak geen verschil. Check wanneer je op zoek gaat naar een RPO-bedrijf dus altijd goed welke diensten een bureau precies aanbiedt.

Wat doet een werving- en selectiebureau?

Kort gezegd neemt een werving- en selectiebureau het hele werving- en selectieproces uit handen van organisaties die hulp kunnen gebruiken bij het vinden van nieuwe medewerkers. Wanneer je als bedrijf een wervingsbureau inschakelt, maken jullie samen afspraken over de manier waarop het bureau jouw bedrijf helpt om de beste kandidaat te vinden. Een werving- en selectiebureau kan adviseren, meehelpen of de werving en selectie voor een deel of helemaal overnemen. Bijvoorbeeld door:

Wanneer er een match is gevonden, neem jij als bedrijf de kandidaat zelf in dienst. De taak van het wervingsbureau zit er op dat moment op. Ook snel goede kandidaten vinden voor jouw organisatie? Check of werving en selectie door YoungCapital iets voor je is.

Young Magazine

Voordelen en nadelen werving en selectie

Wist je al wat een wervingsbureau is, maar twijfel je nog of deze manier van nieuwe medewerkers vinden bij jouw organisatie past? Daar kom je vanzelf achter als je de voor- en nadelen van werving en selectie tegen elkaar afweegt. Check de belangrijkste hieronder.

Voordelen werving en selectie

  • Werving- en selectiebureaus hebben een groot bereik en vinden snel een passende kandidaat voor je. Ook voor die ene moeilijk te vervullen vacature.
  • Werving en selectie uitbesteden betekent kiezen voor gemak. Van cv's screenen en gesprekken voeren tot referenties checken, het wervingsbureau doet het allemaal voor je.
  • Alleen de beste kandidaten komen bij jou op sollicitatiegesprek. Het wervingsbureau selecteert alleen de kandidaten die een goede match zijn met jouw organisatie en de functie. De kans dat je tijd verspilt aan complete mismatches is daardoor klein.
  • Met werving en selectie verbind je de perfecte match voor langere tijd aan jouw bedrijf. Je neemt de kandidaat namelijk zelf in dienst. Waar uitzendkrachten en gedetacheerden vaak snel weer weg zijn, heb je als het goed is jarenlang plezier van een medewerker die je via werving en selectie binnenhengelt.

Nadelen werving en selectie

  • Moneys. Uiteraard zijn er kosten aan werving en selectie verbonden. Zelf een vacature plaatsen is veel voordeliger. Voordeel is dan weer wel dat het gaat om een eenmalige werving- en selectie-fee die je vooraf afspreekt. Bij veel bureaus betaal je alleen bij een succesvolle plaatsing.
  • Bij werving en selectie ben je als bedrijf zelf wettelijk werkgever. Dat heeft voor- én nadelen. Zo regel je zelf alles wat komt kijken bij bijvoorbeeld de indiensttreding en het salaris. Heb je te maken met verzuim of uitval? Dan zijn de kosten voor jou. Als je geen zin hebt in administratieve rompslomp en werkgeversrisico’s, past uitzenden waarschijnlijk beter bij je bedrijf.
  • Een wervingsbureau kan zorgen voor een complexer recruitmentproces, zeker als het bureau en het bedrijf niet goed samenwerken. Goede communicatie is daarom key.

Met een antwoord op de vraag ‘Wat is een wervingsbureau?’ en de verschillende voor- en nadelen op een rij, bepaal je makkelijk of werving en selectie interessant is voor jouw organisatie. Verdiep je je graag in alle opties voordat je de knoop doorhakt? Check onze diensten en ontdek wat er allemaal mogelijk is.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een wervingsbureau?

  • Een werving- en selectiebureau is een bedrijf dat de werving en selectie verzorgt voor andere organisaties. Wanneer er een match is gevonden, neemt de organisatie de medewerker zelf in dienst.

  • Wat kost een wervingsbureau?

  • De kosten verschillen per bureau en per vacature. Bij YoungCapital betaal je een eenmalige werving- en selectie-fee. Hoe hoog die is, hangt voornamelijk af van de schaarste van het profiel in jouw regio. Neem contact op voor advies of meer info over de kosten.

  • Wat doet een werving- en selectiebureau?

  • Een werving- en selectiebureau verzorgt het hele werving- en selectieproces. Dat bestaat onder meer uit vacatures plaatsen en promoten, cv’s verzamelen, kandidaten screenen en sollicitatiegesprekken voeren.