Niet iedere werknemer krijgt zomaar een auto van de zaak. Bij sommige werkgevers is het een standaard secundaire arbeidsvoorwaarde en in andere bedrijven moet je een dienstauto echt verdienen. Hoe dan ook, het lijkt je vast heerlijk om straks comfortabel en in stijl rond te rijden zonder dat je daar zelf veel voor hoeft te betalen. Ho eens even, hoe werkt een auto van de zaak en welke kosten komen er eigenlijk allemaal bij zo’n zakelijke auto kijken? En wat zijn de voor- en nadelen van een auto van de zaak? Wij zetten de belangrijkste info voor je op een rij.
Hoe werkt een auto van de zaak?
Een auto van de zaak: niet alleen in je corporate job hoor je dit vaak voorbijkomen, ook kleinere bedrijven bieden dit als secundaire arbeidsvoorwaarde. Wat is het precies? Een auto van de zaak is een dienstauto die je meestal ook privé mag gebruiken. Stel je eens voor, aan het begin van de middag rijd je in je bedrijfsauto naar een klant voor een zakelijke afspraak. All done? Dan rijd je gelijk naar huis en doe je onderweg snel de boodschappen voor het avondeten. Maar ook tripjes naar zee of gewoon cruisen omdat het kan: het mag allemaal met een auto van de zaak.
In principe kiest je werkgever op welke manier ie een auto van de zaak aanbiedt. Er zijn grofweg twee opties: een lease auto van de zaak of een bedrijfsauto. Daarnaast hoor je vaak dat een werkgever regelingen aanbiedt zoals een poolauto of persoonlijke auto met kilometervergoeding. Deze opties worden officieel niet gezien als auto van de zaak.
Auto leasen via werkgever
Een zakelijke leaseauto is de meest voorkomende auto van de zaak. Hoe werkt leasen via je werkgever eigenlijk? Je werkgever regelt een leasecontract met een leasemaatschappij waarin onder andere afspraken staan over het onderhoud en de verzekering. Wel handig, maar niet zo heel boeiend dus. Interessanter is het leasebedrag waarvoor je een auto mag uitkiezen. Meestal stelt je werkgever een maximum aan de hoogte hiervan, bijvoorbeeld € 1.000,- per maand. Dromen over een Ferrari als auto van de zaak mag, maar is vaak niet zo realistisch. Good to know: een lease auto van de zaak is niet echt je eigen auto, maar je mag ‘m meestal voor zowel zakelijk als privé gebruiken. Hierover maak je afspraken met je werk.
Bedrijfsauto
In sommige gevallen heeft het bedrijf waarbij je werkt een eigen wagenpark. Dit betekent dat je werkgever de auto’s van de zaak niet leaset bij een andere leasemaatschappij, maar deze auto’s zelf koopt. Het kan ook om bestelbusjes gaan. Je kunt vaak dus niet zelf kiezen welke soort auto van de zaak je rijdt. Met je werkgever maak je afspraken over het gebruik van een bedrijfsauto voor zakelijke ritten en privégebruik.
Kosten auto van de zaak
Een auto van de zaak is niet gratis, ook niet voor je werkgever. Jammer, maar anders had iedereen er wel een gekregen. Wat kost een auto van de zaak precies voor jou als werknemer? We nemen je erin mee.
Privégebruik auto
In de meeste gevallen mag je een auto van de zaak ook voor privéritten gebruiken. Rijd je meer dan 500 kilometer in je privétijd? Dan moet je bijtelling betalen aan de Belastingdienst, omdat zij dit zien als extra loon. Hoeveel procent het is en hoe je bijtelling berekent, lees je in ons artikel over bijtelling voor je auto van de zaak.
Eigen bijdrage auto van de zaak
Vraagt je baas om een eigen bijdrage? Da’s hartstikke normaal. Heb je bijvoorbeeld je oog laten vallen op een auto van de zaak die buiten het leasebudget valt? Dan moet je vaak een eigen bijdrage voor zakelijk leasen betalen aan je werkgever. Hoe hoog dit bedrag is, mag je werkgever zelf bepalen.
Wanneer krijg je een auto van de zaak?
Staat een auto van de zaak al in de secundaire arbeidsvoorwaarden van het bedrijf waar je werkt? Dan heeft je werkgever waarschijnlijk een beleid hiervoor opgesteld. In sommige bedrijven is een auto van de zaak bijvoorbeeld alleen weggelegd voor medewerkers die bij veel klantrelaties langsgaan. Of je krijgt pas een zakelijke auto als je een promotie maakt naar een senior functie.
In andere gevallen is een auto van de zaak niet standaard en moet je hierover nog onderhandelen. Hoe overtuig je jouw werkgever dat jij een auto van de zaak moet krijgen? Leg bijvoorbeeld onderstaande voordelen van een zakelijke auto onder z’n neus. Of zet ons artikel over een auto van de zaak voor werkgevers eens op de mail. Dikke kans dat je baas de mogelijkheid om een goede en aantrekkelijke werkgever te zijn dan niet meer laat schieten.
Voordelen auto van de zaak
Of je nu al een auto van de zaak kunt krijgen via je werkgever of niet, het is slim om alvast op de hoogte te zijn van plus- en minpunten. Eerst nemen we de voordelen van een auto van de zaak met je door.
- Minder kosten. Ondanks dat je bijtelling en eventueel een eigen bijdrage moet betalen, is een auto van de zaak vaak financieel gezien voordeliger. Je werkgever betaalt namelijk de aanschafkosten, kosten voor onderhoud en de verzekering. Dat zijn allemaal moneys die jij in je eigen zak kunt houden.
- Mooie auto’s. Een zakelijke auto is aantrekkelijk voor de autoliefhebbers. Want bij een auto via je werkgever rijd je vaak tegen een lage prijs in een mooie bak.
- Tankpas. Grote kans dat je werkgever ook opdraait voor de brandstofkosten. Zelfs voor de ritjes die je in je vrije tijd maakt.
- Geen invloed op je hypotheek. In tegenstelling tot private lease, kun je met een auto van de zaak gewoon een maximale hypotheek aanvragen. Dit is dus ook een van de voordelen van zakelijk leasen ten opzichte van private lease.
- Go green. Kiezen voor een elektrische auto is nóg makkelijker. Bij je werkgever is deze duurzamere optie namelijk vaak een stuk goedkoper dan als je zelf een Tesla aanschaft. Nog groener reizen? Check of je mogelijk een fiets van de zaak kunt krijgen of reis gewoon met het ov en een reiskostenvergoeding naar je werk.
Nadelen auto van de zaak
Tegenover de voordelen van een auto van de zaak staan ook een aantal nadelen. Weeg deze voor jezelf tegen elkaar af.
- Afhankelijk van je werkgever. Bij een nieuwe baan of ontslag verlies je de auto. Dan zit je plotseling zonder vervoer en moet je snel op zoek moet naar een nieuwe auto. Let wel op: bij sommige werkgevers is het verplicht dat je de auto overneemt of meeneemt naar je nieuwe job als je hebt gekozen voor een specifieke auto of extra opties.
- Minder keuzevrijheid. Je werkgever of de leasemaatschappij bepaalt vaak uit welke types zakelijke auto’s je kunt kiezen. Met een auto van de zaak rijd je dus misschien niet in je voorkeursauto.
- Eigen risico bij schade. Rijd je in je privétijd tegen een paaltje? Dan moet je het eigen risico mogelijk zelf betalen. Als je kunt aantonen dat de schade ontstond tijdens een zakelijke rit hoef je niet te dokken.
- Geen opbouw schadevrije jaren. Als je na je zakelijke auto weer overgaat op een eigen auto, is het fijn als je schadevrij hebt gereden. Dan heb je namelijk een lagere premie. Klein probleempje: soms is het lastig om aan te tonen dat je met je bedrijfsauto schadevrij hebt gereden. Zoek dus van tevoren uit of je een schadevrijverklaring kunt krijgen.
Key takeaways
- Een auto van de zaak is een zakelijke auto die je ook voor privéritten kunt gebruiken. Veel werkgevers bieden dit aan als secundaire arbeidsvoorwaarde.
- Meestal kun je zakelijk leasen of gebruikmaken van een bedrijfsauto.
- De kosten van een auto van de zaak bestaan uit bijtelling en een eigen bijdrage. En als je schade rijdt tijdens een privérit moet je mogelijk eigen risico betalen.
- Check het beleid van je werkgever om te zien wanneer jij een auto van de zaak krijgt. Of onderhandel met je baas om dit in je arbeidsvoorwaardenpakket terug te zien.
- Voordelen van een auto van de zaak zijn onder andere dat je minder persoonlijke kosten hebt, een tankpas krijgt en dat het geen invloed heeft op je hypotheek.
- Nadelen van een auto van de zaak zijn dat je afhankelijk bent van je werkgever voor vervoer, uit minder auto’s kunt kiezen en geen schadevrije jaren opbouwt.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn de voordelen van een auto van de zaak?
-
Wat is een alternatief voor een auto van de zaak?
-
Wat is goedkoper: een eigen auto of auto van de zaak?
-
Hoe werkt een auto leasen via je werkgever?
-
Krijg ik via YoungCapital een auto van de zaak?
In dit artikel bespreken we onder andere deze voordelen: je rijdt een coole bak zonder zorgen over onderhoud of verzekering. Daarnaast krijg je vaak een tankpas en hoef je dus geen brandstofkosten te betalen. Ook heb je geen zorgen over een hypotheek aanvragen.
Krijg je van de werkgever geen auto van de zaak of ben je op zoek naar een duurzamer alternatief? Kijk eens of een fiets van de zaak een optie is. Of reis met het ov en krijg een reiskostenvergoeding.
Meestal is een auto van de zaak goedkoper. Je werkgever betaalt namelijk de aanschafkosten, kosten voor onderhoud en de verzekering. Voor jouw rekening komt de bijtelling en een eventuele eigen bijdrage.
Je werkgever sluit een leasecontract af, waarbij zij de kosten voor onderhoud, verzekering en wegenbelasting op zich nemen. Hierna krijg jij een budget waarvoor je een auto kunt uitzoeken. Deze auto gebruik je voor zakelijke ritten en privéritten als dat mag van je werkgever.
De kans op een auto van de zaak via YoungCapital is best klein. Er zijn altijd uitzonderingen, maar in de meeste gevallen krijg je een reiskostenvergoeding. Het gaat namelijk om uitzendwerk. Als je in dienst gaat bij je werkgever heb je meer kans op een auto van de zaak.