Flexcontract

Wil je lekker aan de slag, maar heb je (nog) geen zin in een baan met vaste uren? Dan is een flexcontract een logische keuze. Zo kun je je job bijvoorbeeld goed combineren met je studie. Maar wat is een flexcontract precies, behalve flexibel? En kleven er ook nadelen aan zo’n flexibel contract? Op deze pagina check je alle ins en outs over die contracttype, zodat je makkelijk ontdekt of het écht bij je past.

Wat is een flexcontract?

Dat kun je vast wel raden: een flexcontract is een flexibele arbeidsovereenkomst. Met flexibel bedoelen we hier dat je geen vaste werkuren hebt. Als flexkracht werk je op oproepbasis, dus alleen als je baas werk voor je heeft. En als je tijd hebt om te werken, want je geeft zelf je beschikbaarheid door. Hoe flexibel je hierin bent, hangt af van je contract, dus check dat goed. Hieronder lees je daar al iets meer over. Een flexibel contract is bijvoorbeeld handig als je studeert. Zo kun je in de vakantie vol aan de bak, terwijl je je bijbaan in een drukke tentamenweek even op een laag pitje zet.

Er zijn drie soorten flexcontracten: het nulurencontract, het min-maxcontract en het oproepcontract met voorovereenkomst. In al deze contracten ontbreekt een vast aantal uren, maar er zijn ook verschillen.

  • Bij een nulurencontract spreek je van tevoren niks af over je werkuren. Je werkgever roept je per week op (of niet, als er geen werk te doen is). Het is wel belangrijk dat ie dat minstens vier dagen van tevoren doet. De ene maand werk je dus meer dan de andere.
  • Een min-maxcontract biedt iets meer zekerheid. Je spreekt dan namelijk wel af hoeveel uur je minstens werkt per week, maand of jaar. Dat zijn je garantie-uren. Ook bepalen jullie hoeveel uur je werkgever je maximaal oproept.
  • Bij een oproepcontract met voorovereenkomst kies je per opdracht of je ’m aanneemt of niet. Zo ja, dan maken jullie samen afspraken en leggen jullie deze vast in een arbeidsovereenkomst. Voor elke periode dat je werkt, krijg je een nieuw tijdelijk contract.

Good to know: er bestaan nog meer vormen van flexibel werken. Maar daarbij is er niet altijd sprake van een oproepconstructie en staat het aantal werkuren soms vast. Denk aan een detacheringscontract en zzp’ers (psst, ken je YoungOnes al, ons platform voor freelancers?).

Voor- en nadelen flexcontract

Een flexcontract is dus lekker, eh, flexibel. Maar wat is daar zo fijn aan? En heeft zo’n contract ook nog mindere kanten waar je rekening mee moet houden? We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van een flexcontract voor je op een rij.

Voordelen flexcontract

  • Goed te combineren. Bijvoorbeeld met je studie, drukke gezinsleven of een andere (parttime) job.
  • Meer vrije tijd. Tuurlijk kun je met een flexcontract ook (tijdelijk) 40 uur per week aan de slag. Maar je bent over het algemeen vrijer dan iemand met een vast contract. Dat komt omdat drukke periodes zich vaak afwisselen met rustige periodes, en dan word je niet of minder opgeroepen. Je hebt dan mooi tijd voor andere dingen.
  • Interessant voor werkgevers. Bedrijven kunnen met flexibele werknemers makkelijk inspelen op de vraag. Wanneer het druk is schalen ze op, en even later schroeven ze het aantal uren net zo makkelijk weer naar beneden. Met jouw flexibele mindset ben je dus aantrekkelijk om in dienst te nemen.
  • Variatie. Je weet van tevoren nooit precies wat je te wachten staat. Wanneer word je opgeroepen en waar word je ingezet? Zo blijft je werk gevarieerd en boeiend.
  • Hoger uurloon. Wist je dat je soms zelfs meer verdient met een flexcontract? Een werkgever zit niet aan je vast, heeft minder vaste lasten en kan je daarom een hoger uurloon betalen.

Nadelen flexcontract

  • Onvoorspelbaar inkomen. Hoewel je uurloon vaak prima is als flexcontract, heb je geen vast salaris. Als je minder of helemaal niet wordt opgeroepen, merk je dat meteen op je loonstrookje. Een flexcontract biedt dus onzekerheid met zich mee.
  • Weinig zekerheid. Niet alleen je salaris schommelt, het is ook maar de vraag hoelang je werkgever je überhaupt nodig heeft. Flexkrachten worden vaak ingezet voor tijdelijke projecten of seizoenswerk, waardoor je contract soms snel weer wordt beëindigd. Hiervoor gelden trouwens gewoon de regels uit het ontslagrecht.
  • Meer loonheffing. Heb je meerdere (flexibele) contracten, omdat je verschillende baantjes combineert? Let op dat je de loonheffingskorting maar bij één werkgever mag toepassen. Over je andere inkomsten betaal je dan dus meer belasting.
  • Buitenbeentje. Met een flexibel contract is het lastiger om je plek te vinden binnen een bedrijf. Je bent immers minder vaak aanwezig dan andere collega’s.

Er kleven dus een paar grote voor- en nadelen aan een flexcontract. Grote kans dat je nu zelf al een idee hebt of dit contracttype bij je past of dat je liever voor iets vasters gaat.

Key takeaways

  • Een flexcontract biedt zowel jou als werkgevers flexibiliteit. Dit omdat er geen vaste uren in zijn vastgelegd.
  • Er zijn drie soorten flexibele contracten: het nulurencontract, het min-maxcontract en het oproepcontract met voorovereenkomst.
  • Het grootste voordeel van een flexcontract is natuurlijk de flexibiliteit. Daardoor is je baan goed te combineren met bijvoorbeeld je studie of andere baan.
  • Een flexibel contract heeft ook nadelen. Zo heb je een onvoorspelbaar inkomen en dus weinig zekerheid.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is de betekenis van flexcontract?

  • De naam zegt het eigenlijk al: het is een flexibel arbeidscontract. Dat betekent dat je geen vaste uren hebt, maar op oproepbasis werkt.

  • Kun je een flexcontract met vaste uren hebben?

  • Nee, een flexcontract heet niet voor niets zo. Het aantal werkuren ligt niet vast. In een min-maxcontract spreek je wel af hoeveel uren je minimaal en maximaal werkt per week, maand of jaar.

  • Hoelang mag je onder een flexcontract werken?

  • Dat verschilt per contract. Heb je een nulurencontract? Dan heb je na 12 maanden recht op vaste uren en ben je geen oproepkracht meer. Voor andere flexibele tijdelijke contracten geldt sowieso de ketenregeling: na 3 contracten of 3 jaar heb je recht op een vast contract.