Je wilt die werknemer met een ziek kind, familielid of andere naaste vast een beetje helpen. Daarom bestaat er zorgverlof. Dit is een type verlof dat je teamlid kan opnemen als er niemand anders beschikbaar is die de zieke kan verzorgen. Maar hier zitten natuurlijk wel wat regels aan verbonden. Welke precies en hoe zit het met het salaris doorbetalen tijdens zorgverlof? YoungCapital heeft de antwoorden voor je, dus je weet het straks binnen enkele seconden.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is zorgverlof?
Easy, de naam zegt het al een beetje. Zorgverlof is een wettelijk geregeld mantelzorg verlof voor werknemers die een naaste moeten verzorgen. Bijvoorbeeld omdat hun partner ziek is of omdat hun ouder net een operatie is ondergaan. Dit is op de voorwaarde dat je werknemer de enige is die zorg kan geven.
Wat valt onder zorgverlof?
Een werknemer mag zorgverlof opnemen voor de verzorging van:
- een kind;
- een partner;
- een ander eerste- of tweedegraads familielid;
- iemand anders in het huishouden;
- een goede vriend of vriendin.
Als deze personen in het ziekenhuis liggen, mag je werknemer geen zorgverlof opnemen. Daar krijgt deze persoon namelijk al zorg.
Hoelang duurt zorgverlof?
Er zijn twee soorten zorgverlof, namelijk kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof. Welke vorm van zorgverlof je werknemer mag opnemen, hangt af van de specifieke situatie van de medewerker. Bijvoorbeeld, als de baby van je werknemer griep heeft, kan de medewerker kortdurend zorgverlof opnemen. Langdurend zorgverlof is vaker van toepassing als een naaste levensbedreigend ziek is. Meer weten over deze twee vormen van zorgverlof? We gaan er in de artikelen over kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof dieper op in.
Wanneer zorgverlof aanvragen voor werknemers?
Als een van je teamleden kortdurend zorgverlof nodig heeft voor een partner die plots verzorging nodig heeft of een ziek kind, melden ze dit ASAP bij jou. Geen gedoe met ingewikkelde aanvragen, maar in zo’n noodgeval mag je wel vragen om een doktersbewijs. Het langerdurende verlof moet je werknemer wel officieel en minstens twee weken van tevoren schriftelijk aanvragen.
Zorgverlof versus salaris
Geld is een vervelend onderwerp als je werknemer moet dealen met een zieke naaste. Maar het is wel zo belangrijk dat je je aan de regels houdt. Dus check dit: tijdens kortdurend zorgverlof ben je verplicht minstens 70% van het salaris door te betalen. Let op, dit moet wel minimaal het wettelijk minimumloon zijn. Dit is een ander verhaal bij langdurend zorgverlof, want dan hoef je geen salaris uit te betalen. Check wel je cao of afspraken met de ondernemingsraad, want misschien staan daar andere regelingen in. Ook goed om te weten is dat de opbouw van vakantiedagen gewoon doorloopt tijdens het zorgverlof. Zo, nu ben je weer helemaal bij.
Key takeaways
- Zorgverlof is verlof voor werknemers die een naaste moeten verzorgen.
- Er zijn twee soorten: kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof.
- Kortdurend zorgverlof moeten medewerkers direct melden, langdurend schriftelijk en minstens twee weken vooraf.
- Zorgverlof is betaald bij kortdurend verlof (minimaal 70%). Bij langdurend zorgverlof hoef je geen salaris te betalen.
Veelgestelde vragen
-
Mag je zorgverlof weigeren als werkgever?
-
Wat is het verschil tussen zorgverlof en calamiteitenverlof?
-
Is zorgverlof bijzonder verlof?
-
Is zorgverlof betaald of onbetaald?
Eigenlijk niet. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als je bedrijf in ernstige problemen komt door het verlof. Maar onthoud dat je je medewerker met dit verlof door een moeilijke periode kunt helpen. Dat is ook veel waard.
Zorgverlof is bedoeld voor werknemers die voor een korte of lange periode een naaste moeten verzorgen. Calamiteitenverlof is juist voor onverwachte, kortdurende persoonlijke noodsituaties, zoals een lekkage thuis.
Nee. Zorgverlof is in de wet geregeld, dus iedereen heeft er recht op. Bijzonder verlof gaat juist over verlof dat buiten de wet valt.
Dat hangt af van de vorm van het zorgverlof. Tijdens kortdurend zorgverlof moet je minstens 70% van het salaris doorbetalen, bij langdurend zorgverlof hoeft dat niet.