Adv-dagen en atv-dagen in 2025

Adv-dagen en atv-dagen? Misschien ben je de naam weleens tegengekomen en weet je dat het een soort vakantiedagen zijn. Maar wat van atv-dagen en adv-dagen de precieze betekenis is, blijft vaag. YoungCapital to the rescue: wij vertellen je precies wat adv- en atv-dagen zijn, wat het verschil is en hoe je jouw adv-dagen kunt berekenen, opnemen en laten uitbetalen. Wie weet kun jij dan binnenkort lekker de wekker snoozen.

Wat zijn adv-dagen en atv-dagen?

De betekenis van adv-dagen en atv-dagen is niet zo ingewikkeld als het klinkt. Zie ze als extra vrije dagen of uren naast je vakantiedagen. Veel mensen gebruiken adv-uren of atv-uren om de vrijdagmiddag vrij te nemen of eens een ochtend langer uit te slapen. Maar je kunt ook volledige adv-dagen of atv-dagen opnemen.

Let wel op: je werkgever is niet verplicht om je adv- of atv-dagen te geven. Er is namelijk geen wet voor. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Check dan de secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract of lees je cao. Daar vind je of je recht hebt op adv-dagen of atv-dagen.


Het verschil tussen adv-, atv- en vakantiedagen

Let’s keep it simple: er is geen groot verschil tussen adv-, atv- en vakantiedagen. Je gebruikt ze allemaal om vrij te nemen. Adv-dagen (‘arbeidsduurverkorting’) gebruik je om een paar uurtjes vrij te nemen. Bijvoorbeeld zodat je een dagje lekker eerder naar huis kan. Atv-dagen (‘arbeidstijdverkorting’) zet je in voor een volledige vrije dag om op even op adem te komen. Maar in de praktijk komen adv-dagen en atv-dagen meestal op hetzelfde neer en kies je zelf of je ze gebruikt om een middagje of volledige dag vrij te nemen.

Vakantiedagen neem je juist op om voor langere periodes vrij te nemen. Dat weekje tussen kerst en nieuwjaar, bijvoorbeeld. Of die drie weken in de zomer om een lange reis te maken.

Hoeveel adv- of atv-dagen per jaar krijg je?

Omdat ze niet wettelijk verplicht zijn, is hier geen minimum of maximum voor. Hoeveel adv- of atv-dagen je per jaar krijgt, is bovendien afhankelijk van de manier waarop je ze opbouwt. Dit kan op twee manieren: je werkgever is gul en geeft er een vast aantal per jaar, of je bouwt ze op door over te werken. En daarnaast heb je ook nog TVT-uren.

Krijg je ze automatisch? Dan is het aantal afhankelijk van je werkuren. Meestal stelt je werkgever het aantal adv-dagen vast op basis van een 40-uren week. Bijvoorbeeld 5 dagen per jaar. Vervolgens krijg je ze naar rato. Het aantal adv-dagen bij 32 uur, 36 uur of 24 uur kun je dan dus zelf berekenen. Meestal vind je het dan ook terug in je contract. Bouw je bij jouw job atv- of adv-dagen op door over te werken? Dan worden die extra uren bikkelen omgezet naar atv- of adv-uren. Werk je bijvoorbeeld op dinsdagavond 3 uur langer door? Dan kun je op vrijdagmiddag 3 uur eerder vrij nemen. Die 3 uurtjes overwerk zijn namelijk automatisch omgezet in adv-uren.

Wanneer vervallen adv-dagen?

Atv- en adv-dagen vervallen meestal na een jaar. Dit betekent dat je ze niet kunt meenemen naar het volgende jaar (zoals dat bij vakantiedagen meestal wél kan). Verder vervallen je adv-dagen automatisch bij ziekte. Als je dus ziek wordt op je vrije dag, waarvoor je adv-uren inzette, krijg je die uren niet terug. Verder geldt ook hier: in je contract of cao staan precies welke regels voor jou gelden. Je zou toch haast denken dat het belangrijke documenten zijn, hè. Pak ze er dus vooral bij.

Adv- en atv-dagen uitbetalen

Of je je atv- of adv-uren kan laten uitbetalen verschilt per werkgever. Maar we verklappen het vast: je kunt maar bij weinig bedrijven je adv- of atv-dagen laten uitbetalen. Ook als je ontslag neemt of ontslagen wordt, kan dit meestal niet. Dus eh, neem je uren vooral op voor het einde van het jaar. Anders is het zonde van je vrije dagen.

Key takeaways

  • Adv- en atv-dagen zijn extra vrije dagen die je naast je vakantiedagen kunt opnemen.
  • Je heb geen wettelijk recht op adv- en atv-dagen. Maar je moet ze wel krijgen als het in je cao of contract staat.
  • Je krijgt automatisch een vast aantal adv-dagen per jaar van je werkgever, of je bouwt ze op door over te werken.
  • Adv-dagen vervallen bij ziekte en ontslag. Ook zijn ze na een jaar niet meer geldig. Neem ze dus altijd op.
  • Meestal kun je je adv-dagen niet laten uitbetalen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de adv-dagen?

  • Adv-dagen (arbeidsduurverkorting) zijn extra vrije dagen naast je vakantiedagen. Je kunt ze inzetten om een paar uurtjes vrij te nemen of een volledige vrije dag op te nemen.

  • Hoe krijg je adv-dagen?

  • Dat kan op twee manieren: je krijgt automatisch een vast aantal adv-dagen per jaar van je werkgever. Of je bouwt ze op door over te werken.

  • Is een adv-dag betaald?

  • Ja, je wordt tijdens een adv-dag doorbetaald, net als bij een vakantiedag.

  • Hoe moet je adv-dagen opnemen?

  • Dat verschilt per werkgever. Vaak gaat dit ongeveer op dezelfde manier waarop je vakantiedagen aanvraagt. Vraag eventueel aan je manager hoe je dit doet.

  • Wat gebeurt er met adv-dagen bij ontslag?

  • Je adv-dagen vervallen bij ontslag en je kunt ze niet laten uitbetalen. Het is dus slim om ze elk jaar op tijd op te nemen.

  • Kun je adv-dagen meenemen naar volgend jaar?

  • Nee, adv-dagen vervallen ieder jaar. Neem ze dus altijd op, anders is het zonde.

  • Heeft iedereen recht op atv-dagen?

  • Nee, je hebt niet bij de wet recht op atv-dagen, maar wél als het in je cao of contract staat. Kijk dit dus goed na.