Je personeel belonen voor extra werk kan op verschillende manieren. Tijd voor tijd (TVT) is een aantrekkelijke manier om dat te doen. Veel werknemers worden immers blij van extra vrije tijd, en de flexibiliteit die bij TVT komt kijken is handig voor op piekmomenten. Maar eh, het is natuurlijk wel belangrijk dat je je aan de regels houdt, bijvoorbeeld in verband met het minimumloon. En kleven er naast voordelen ook nadelen aan TVT-uren? Lees voor deze en meer info vooral verder, want wij delen alle ins en outs over de tijd-voor-tijdregeling met je.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is tijd voor tijd?
Tijd voor tijd (TVT) houdt in dat werknemers uren die ze extra werken bovenop het aantal normale contracturen later mogen opnemen als vrije tijd. Het is dus een manier om overuren te compenseren.
Is tijd voor tijd verplicht?
De tijd-voor-tijdregeling is niet wettelijk verplicht. Maar in veel cao’s en bedrijfsreglementen staan wel afspraken over TVT-uren. Aan die afspraken moet je je natuurlijk houden. Kies je er als bedrijf zelf voor om tijd voor tijd aan te bieden? Dan leg je de tijd-voor-tijdregeling in de arbeidsovereenkomst vast. Dit mag alleen wanneer je de werknemer beloont met vrije tijd waarvan de waarde minstens gelijk is aan het minimumloon. Eh, wat? Wat deze regel precies inhoudt, lees je verderop op deze pagina.
Je kunt ook andere afspraken maken over overwerk. Zo kun je overuren uitbetalen, met of zonder een overwerktoeslag. Of laat je medewerkers zelf kiezen hoe je ze compenseert voor extra werk. Leg de keuze dan wel goed vast. Good to know: afhankelijk van het inkomen van je medewerker is het fiscaal gezien soms aantrekkelijker om voor tijd voor tijd verlof te kiezen. Werknemers die onder het hoge belastingtarief vallen, houden namelijk weinig over aan uitbetaalde overuren. Wel zo lief om je medewerker daar even op te wijzen.
Voor- en nadelen TVT-uren
De TVT-regeling is populair onder medewerkers en heeft ook voor je bedrijf zo z’n voordelen. Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, dus houd ook rekening met de nadelen. Klaar om de afweging te maken? We zetten een paar belangrijke voor- en nadelen van tijd voor tijd voor je op een rij.
Voordelen tijd voor tijd
- De tijd-voor-tijdregeling is ideaal om periodes van drukte op te vangen. Tijdens piekperiodes of bij ziekteverzuim van een werknemer werken je werknemers net wat meer. Als de werkdruk daarna weer afneemt, zetten ze hun opgebouwde tijd-voor-tijd-uren in voor vrije tijd.
- TVT zorgt voor flexibiliteit, en daar houden veel werknemers van. Ze vinden het geen probleem om zo nu en dan aan het eind van de dag een uurtje door te werken als dat betekent dat ze een paar weken later een middag lekker vrij zijn. Zo zorgt tijd voor tijd voor een betere werk-privébalans en een hogere werknemerstevredenheid.
- Wist je dat de TVT-regeling uiteindelijk kostenbesparend kan zijn? Bijvoorbeeld als je hiermee directe uitgaven zoals overwerktoeslagen bespaart.
Nadelen tijd voor tijd
- Om uren op te bouwen, moeten werknemers natuurlijk langer werken. Houd goed in de gaten of dat niet te veel werkdruk oplevert. Check ook of je werkgever zo niet langer werkt dan wettelijk is toegestaan.
- De TVT-regeling zorgt voor extra administratie, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Het is belangrijk dat de extra gewerkte uren en de verlofuren allemaal juist in de systemen staan.
- Wanneer veel werknemers kiezen voor tijd voor tijd, heeft de regeling op lange termijn financiële impact op je bedrijf. Zorg ervoor dat je bedrijf niet komt te zitten met uitgestelde kosten. Ook belastingtechnisch heb je met wat regels te maken. Wat die inhouden, lees je hieronder.
Regels tijd voor tijd
In 2019 zijn de regels over tijd voor tijd aangescherpt. Voor die tijd mocht je als bedrijf zelf schriftelijk afspraken maken over de regeling, ook als er niks over in de cao stond. Nu mag dat volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) alleen nog als de tijd-voor-tijdregeling voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van het minimumloon. Dit houdt in dat de extra uren die iemand werkt om om te zetten in vrije tijd, een waarde moeten hebben van minimaal het geldende minimumloon per gewerkt uur.
Lastig? Is het ook. Maar met een voorbeeld wordt het al een stuk duidelijker. Komt ie:
Stel, je medewerker Sven werkt 40 uur per week en verdient het minimumloon: € 2.437,07 bruto per maand (€ 14,06 per uur). In een drukke periode vindt Sven het geen probleem om een week 45 uur te knallen. Wanneer je hier de tijd-voor-tijdregeling toepast, ligt het uurloon van Sven opeens lager dan het minimumloon. En dat mag dus niet.
Als je werknemers het minimumloon verdienen of net iets meer, mag je meestal geen tijd voor tijd toepassen. Overuren moet je dan gewoon uitbetalen.
Arbeidstijdenwet
Houd ook de Arbeidstijdenwet in de gaten wanneer je medewerkers TVT-uren opsparen. Werknemers mogen nooit meer werken dan het aantal uur dat in deze wet is opgenomen. Overuren vormen hier geen uitzondering op.
Veelgestelde vragen
-
Wat houden TVT-uren in?
-
Kun je tijd voor tijd uitbetalen?
TVT-uren, voluit tijd-voor-tijd-uren, zijn uren die medewerkers opsparen door extra uren te werken. Ze kunnen deze uren op een later moment vrij nemen.
Het is in principe niet de bedoeling van de regeling om tijd-voor-tijd-uren uit te betalen. Soms kun je hier een uitzondering op maken, bijvoorbeeld wanneer je medewerker uit dienst gaat en geen vrije tijd meer op kan nemen.