Overwerktoeslag

Als werkgever kun je je medewerkers op verschillende manieren extra stimuleren en belonen. Bijvoorbeeld met de overwerktoeslag. Die extra moneys maken het net wat aantrekkelijker om na werktijd nog even door te buffelen als dat nodig is. Wat houdt deze toeslag precies in en is ie verplicht? Dat check je hier.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een overwerktoeslag?

Een overwerktoeslag is een extra vergoeding bovenop het loon die je betaalt aan medewerkers die overwerken. Je geeft deze toeslag als percentage bovenop het normale uurloon, zoals 25% of misschien zelfs 50%. Met deze vergoeding stimuleer je werknemers om flexibel te zijn en te werken wanneer dat nodig is. En je beloont ze meteen voor het extra werk dat ze na vijven (of wanneer dan ook) leveren.

Is een overwerktoeslag verplicht?

Als werkgever ben je verplicht om afgesproken overuren uit te betalen of op een andere manier te compenseren. Bijvoorbeeld met extra vrije tijd (tijd voor tijd). De overwerktoeslag daarentegen is niet verplicht. Dit extraatje om medewerkers te motiveren en belonen is gebaseerd op afspraken. Het is dus geen recht van je werknemer.

Let op dat er afspraken over de overwerktoeslag in de cao kunnen staan. In dat geval ben je als werkgever verplicht om de toeslag te betalen. Besluit je als organisatie zelf om de toeslag te geven? Ook dan moet dat natuurlijk ergens op papier staan, bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst. Hierin zet je onder andere welk percentage je aan toeslag betaalt. En wanneer de toeslag ingaat. Je kunt als organisatie namelijk besluiten de overwerktoeslag pas te betalen vanaf een bepaald aantal overwerkuren, bijvoorbeeld zes. De eerste vijf overuren ontvangt je medewerker dan het normale uurloon en vanaf het zesde overuur komt de toeslag erbovenop.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een overwerktoeslag?

  • Dat is een toeslag die je medewerkers kunt geven wanneer ze overuren maken. De toeslag komt bovenop het normale uurloon dat je betaalt.

  • Hoeveel is overwerktoeslag?

  • De hoogte van de overwerktoeslag bepaal je als organisatie zelf en leg je vast als een percentage. Bijvoorbeeld 25% of 50%. Daarnaast bepaal je vanaf hoeveel uren de overwerktoeslag ingaat.