Werknemers die ziek zijn hebben recht op ziekteverlof, dat is vast geen nieuws voor je. Maar misschien heb je wel wat vragen. Vallen medewerkers met een burn-out, geplande operatie of een snotterig kind bijvoorbeeld ook onder deze verlofregeling? Kun je een verzoek voor zorgverlof afwijzen? En wat moet je doen als je medewerker op vakantie wil tijdens zorgverlof? We help you out.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is ziekteverlof?
Ziekteverlof is een situatie waarin je als werkgever toestemming geeft aan een werknemer om niet te werken omdat diegene ziek is. Het betekent officieel dus net iets anders dan ziekteverzuim, wat simpelweg inhoudt dat een medewerker niet naar werk komt omdat diegene ziek is. De termen worden net op een andere manier gebruikt. Zieke medewerkers zeggen bijvoorbeeld dat ze met ziekteverlof zijn. Maar organisaties gebruiken vaker het begrip ziekteverzuim om daarmee het verzuimpercentage aan te geven. In de praktijk vallen de twee begrippen wel samen: iemand die verzuimt vanwege ziekte krijgt namelijk (betaald) verlof.
Het begrip ziekteverlof wordt meestal ook gebruikt voor situaties waarin medewerkers van tevoren toestemming vragen voor hun afwezigheid. Dat kan natuurlijk niet wanneer iemand ’s morgens plotseling met koorts wakker wordt, maar wel als diegene over een paar weken een operatie gepland heeft staan. Of een medewerker daar betaald verlof voor krijgt, hangt er trouwens vanaf of de operatie medisch noodzakelijk is. Voor een cosmetische ingreep en het herstel daarvan moet een werknemer vakantiedagen opnemen.
Wat valt er onder ziekteverlof?
Wanneer je medewerker zich ziek meldt en jij de melding goedkeurt, is ie met ziekteverlof. Medewerkers hebben verschillende redenen om zich ziek te melden. Ze krijgen dit verlof bijvoorbeeld als ze:
- een ziekte of medische aandoening hebben. Vaak gaat het om koorts, griep of een flinke verkoudheid. Meestal is je medewerker dan binnen een week of twee weken weer aan het werk. Daarom heet dit kort verzuim.
- mentale gezondheidsproblemen hebben. Denk aan stress, angst of depressie. Ook werknemers met een burn-out krijgen ziekteverlof.
- herstellen na een operatie of behandeling. Als je medewerker een medisch noodzakelijk ingreep heeft gehad en daarvan moet herstellen, mag ie zich daarvoor ziek melden.
- (tijdelijk) arbeidsongeschikt worden, bijvoorbeeld door een ongeval.
Ziekteverlof afwijzen
Wanneer een medewerker zich een keer ziek meldt vanwege een griepje kun je natuurlijk gewoon ziekteverlof geven. Maar je hoeft niet elke aanvraag toe te kennen. Bijvoorbeeld als jij of de bedrijfsarts vindt dat een medewerker niet arbeidsongeschikt is en nog prima (aangepast) werk kan doen. Ook voor een doktersbezoek of andere medische afspraak hoef je geen ziekteverlof te geven. Veel werkgevers vragen werknemers om dit soort afspraken zoveel mogelijk buiten werk om te plannen. Lukt dat niet? Dan heeft je medewerker mogelijk recht op kort verzuimverlof.
Het komt ook voor dat medewerkers ziekteverlof aanvragen, maar eigenlijk recht hebben op een ander soort verlof. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:
- Léon moet onverwachts weg om zijn zieke kind van school te halen en wil zich daarom ziek melden. Voor deze situaties bestaat er echter calamiteitenverlof.
- Hanneke vraagt ziekteverlof aan om voor haar man te zorgen die is geopereerd. Voor dit soort gevallen bestaat kortdurend zorgverlof.
- Jennifer heeft privéproblemen die ze moet oplossen en wil zich daarom ziek melden. In deze situatie kun je het best met je co-worker in gesprek gaan. Zijn een paar vrije uren misschien voldoende? Kan ze de gemiste uren later inhalen? Of vindt ze het fijn om thuis te werken? Het is het mooist als jullie samen een oplossing vinden.
Is ziekteverlof betaald?
Let’s talk about money. Tijdens het ziekteverlof betaal je tijdens de eerste twee jaar in principe gewoon loon door. Dit hoeft alleen niet als je medewerker de AOW-leeftijd heeft bereikt. Het eerste jaar betaal je minimaal 70% van het loon en mag het bedrag niet onder het minimumloon uitkomen. Welk percentage je precies moet betalen, hangt af van de afspraken die zijn gemaakt.
Tijdens het tweede jaar van het ziekteverlof betaal je als werkgever nog maximaal 70% van het loon en maakt het niet uit of het bedrag onder het minimumloon ligt. Vanaf het derde jaar mag je de medewerker ontslaan en heeft diegene recht op een uitkering. Je hoopt natuurlijk dat de re-integratie voor die tijd is gelukt.
Mag je werknemer op vakantie tijdens ziekteverlof?
In sommige gevallen mag dat. Je werknemer kan tijdens het ziekteverlof vakantie bij je aanvragen zoals gewoonlijk. De bedrijfsarts onderzoekt dan of de vakantie de re-integratie en het herstel niet belemmert. Misschien heeft een weekje naar de zon of wandelen in de frisse berglucht daar juist wel een positief effect op. Als jij ook akkoord gaat met de aanvraag mag de werknemer er lekker even tussenuit. Hoewel je co-worker ziekteverlof heeft, schrijf je dan ook gewoon vakantiedagen af.
Key takeaways
- Werknemers die ziek zijn hebben recht op ziekteverlof. Het begrip lijkt op ziekteverzuim, maar er is een klein betekenisverschil.
- Er zijn verschillende redenen om ziekteverlof aan te vragen. Meestal gaat het om een griepje of andere ziekte die snel weer voorbij is. Mentale gezondheidsproblemen, herstel na een operatie en arbeidsongeschiktheid zijn andere redenen.
- Je mag een aanvraag voor ziekteverlof afwijzen. Kijk goed of je co-worker dan misschien recht heeft op een andere verlofsoort.
- Tijdens dit verlof betaal je het salaris door. Het eerste jaar betaal je minstens 70% van het loon, het tweede jaar nog maximaal 70%.
- Medewerkers mogen op vakantie tijdens ziekteverlof als dit de re-integratie en het herstel niet belemmert.
Veelgestelde vragen
-
Wat valt er onder ziekteverlof?
-
Hebben werknemers recht op ziekteverlof?
Wanneer een medewerker niet werkt omdat ie ziek is, is er sprake van ziekteverlof. Dat kan zijn vanwege een griepje, maar bijvoorbeeld ook door mentale gezondheidsproblemen, herstel na een operatie of arbeidsongeschiktheid.
Ja, werknemers die ziek zijn hebben recht op ziekteverlof. Je mag de aanvraag voor dit verlof wel afwijzen als jij of de bedrijfsarts denkt dat een medewerker toch (aangepast) kan werken