Winstdelingsregeling

Werknemers belonen kan op tientallen manieren. Bijvoorbeeld met een winstdelingsregeling. Wat houdt deze regeling precies in en welke voor- en nadelen kleven eraan? En eh, waar moet je allemaal aan denken als je zelf zo’n regeling wilt opzetten voor je organisatie? Dat en meer check je op deze pagina, inclusief een handig winstdelingsregeling voorbeeld dat een mooie basis voor jouw regeling vormt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een winstdelingsuitkering?

Niet geheel verrassend: een winstdelingsregeling is een regeling waarbij je als werkgever een deel van de winst deelt met je werknemers. Deze aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde levert je personeel een extra beloning op in tijden waarin het bedrijf goed draait. Vallen de resultaten tegen? Dan is er ook geen uitkering, of is die in ieder geval lager. Kenmerkend aan een winstuitkering is dus dat ie variabel is. Daarom werkt deze regeling voor veel medewerkers motiverend. Een winstuitkering komt bovenop het gewone salaris van medewerkers en is dus echt een extraatje. Hoeveel je uitkeert, wordt bepaald aan de hand van een formule of criteria die je vooraf vaststelt.

Soorten winstdelingsregelingen

Je kunt werknemers op diverse manieren laten meedelen in de winst van je bedrijf. De verschillende soorten regelingen hebben elk hun eigen kenmerken en stimuleren medewerkers op verschillende manieren. Zoek goed uit welke regeling bij jouw organisatie past om het optimale uit de winstdelingsregeling te halen voor jouw bedrijf.

  • Winstdelingsregeling in contanten. Hierbij geef je de bonus handje contantje aan je medewerkers. Of nou ja, je stort het bij het loon en draagt er ook netjes inkomstenbelasting over af. Maar het gaat erom dat werknemers hierbij een directe financiële beloning krijgen.

  • Uitgesteld winstdelingsplan (DPSP). Je kunt je medewerkers ook op de lange termijn laten profiteren van de winstdeling. Met een uitgestelde winstdelingsregeling betaal je de bonus niet direct uit, maar investeer je deze in naam van je werknemer. Werknemers krijgen toegang tot zo’n fonds als ze bijvoorbeeld met pensioen gaan of arbeidsongeschikt raken.

  • Winstdeling in de vorm van aandelen. Hoe vet is het voor werknemers als ze ook een klein beetje eigenaar zijn van het bedrijf? Dat kan als je ze aandelen of aandelenopties geeft als onderdeel van de winstdeling.

  • Combinatieregeling. Is kiezen niet je sterkste punt? Ga dan voor een combi en geef een deel van de bonus in contanten, terwijl je het andere deel bijvoorbeeld op een pensioenrekening zet.

Voordelen winstdelingsregeling

Het is natuurlijk lief om je winst te delen met je personeel, want zonder hun inzet had je het waarschijnlijk niet gekund. Toch vraag je je vast af of je gulle gift je ook nog iets oplevert. The good news: dat is zeker het geval.

  1. Betere prestaties. Deze financiële beloning is voor veel medewerkers een prikkel om zich net wat meer in te zetten. Aan het einde van het jaar krijgen ze immers wat moois terug voor hun harde werk.
  2. Tevreden werknemers. Werknemers vinden waardering en erkenning heel belangrijk. Dat geeft ze het gevoel dat ze niet zomaar de zoveelste medewerker zijn, maar dat zij en hun werk er echt toe doen. Dat draagt bij aan de werknemerstevredenheid.
  3. Betrokken werknemers. Door successen samen te vieren, beseffen je werknemers zich sterker dat zij daar ook aan hebben bijdragen. Dat trotse gevoel zorgt voor een grotere werknemersbetrokkenheid en maakt het makkelijker om personeel te behouden.

Nadelen winstdelingsregeling

Jammer maar helaas, het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn met de winstdelingsregeling. Er zitten ook een paar haken en ogen aan.

  1. Teleurstelling. Het is natuurlijk leuk om aan het eind van het jaar de champagne te ontkurken en met bonussen te strooien, maar de resultaten kunnen ook tegenvallen. Houd goed in de gaten of je werknemers met deze teleurstelling om kunnen gaan en grijp in als de slechte resultaten leiden tot frustraties of demotivatie.
  2. Ongelijkheid. Geef je deze bonus op basis van prestaties of functie? Dan krijgt de ene werknemer aan het eind van het jaar een hoger bedrag gestort dan de andere. Ongelijkheid kan zorgen voor scheve gezichten en onderlinge spanningen binnen je bedrijf.
  3. Complexe administratie. Een winstdelingsregeling opzetten en beheren is complex en kost ook wat. Zo moet je netjes belasting afdragen, heb je te maken met wettelijke vereisten en is het belangrijk dat de gegevens goed bijhoudt. Vergeet ook niet om de regels en vereisten duidelijk aan je werknemers te communiceren.

Winstdelingsregeling opstellen in 4 stappen

Lijkt zo’n regeling je wel wat voor jouw organisatie? Voer er in slechts 4 stappen een in.

1. Bepaal de definitie van winst

Wel zo handig om duidelijk op papier te hebben staan: over welke mooie groene cijfers betaal je je werknemers straks deze bonus? Vaak gaat het om het netto resultaat na belasting volgens de goedgekeurde jaarrekening. Maar je kunt ‘winst’ ook op andere manieren definiëren. Denk aan de EBITDA of het bedrijfsresultaat. Om verwarring en discussies te voorkomen is het belangrijk dat je deze definitie als eerste vaststelt.

2. Kies de vorm

Kies ook op welke manier je de winst uitkeert: in geld, aandelen of opties? Of ga je misschien voor een combinatie? De verschillende soorten winstdelingsregelingen check je hierboven.

3. Hoe verdeel je de winstuitkering?

En eh, hoeveel krijgt iedereen dan? Het is het makkelijkst om iedereen een vast percentage van hun maandsalaris uit te betalen. Maar je kunt ook voor een andere verdeling kiezen. Bijvoorbeeld op basis van functie, prestaties of leeftijd.

4. Communiceer de regeling

Ook bij een winstdelingsregeling geldt: communicatie is key. Zet de regels en voorwaarden duidelijk op papier, bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst, het personeelshandboek of een apart document. Het kan ook dat er al iets over in de cao staat. Noem in ieder geval de uitkeringscriteria, uitkeringsformule en uitkeringsperiode en verspreid deze onder je werknemers. Dat schept niet alleen duidelijkheid, maar zorgt er ook voor dat je zoveel mogelijk profiteert van de voordelen die deze regeling met zich meebrengt.

Winstdelingsregeling voorbeeld

Last but not least draaiden we een winstdelingsregeling voorbeeld voor je in elkaar. De inhoud laten we aan jou over, maar dit voorbeeld maakt in ieder geval duidelijk welke punten je sowieso in je regeling moet opnemen.

Doelstelling: hier beschrijf je waarom je een winstdelingsregeling wilt invoeren. Bijvoorbeeld om de betrokkenheid van je medewerkers te vergroten en ze te laten delen in het succes van het bedrijf.

Uitkering: wat noem je winst en welk deel daarvan wordt onder de medewerkers verdeeld? Bijvoorbeeld: we reserveren jaarlijks 5% van de behaalde nettowinst voor de winstdelingsregeling.

Criteria: waar moeten werknemers aan voldoen om mee te delen in de winst? Je kunt het bedrag bijvoorbeeld verdelen op basis van de functie en het aantal dienstjaren van de medewerker. Je kunt ook aanvullende eisen stellen en de bonus bijvoorbeeld alleen geven aan medewerkers die minimaal zes maanden in dienst zijn.

Berekening: hier noem je bijvoorbeeld de formule die je gebruikt om de winstuitkering van een medewerker te berekenen. Vaak is dit een vast percentage van het jaarsalaris van de werknemer. Het percentage kan ook per medewerker verschillen, afhankelijk van de gestelde criteria.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een winstdelingsregeling is een extra beloning op basis van de winst in tijden waarin de organisatie goed draait.
  • Je kunt de bonus direct bij het salaris geven, in naam van je werknemers investeren of uitkeren in de vorm van aandelen.
  • Deze regeling levert je vaak gemotiveerde, betrokken medewerkers op, maar het kan ook zorgen voor teleurstelling en ongelijkheid.
  • Zet de regeling op papier en deel deze met je medewerkers. Denk goed na over de vorm en voorwaarden voordat je ’m vastlegt.
  • Zet in je winstdelingsregeling in ieder geval wat het doel is, wat je uitkeert, welke criteria er gelden en hoe je de hoogte van de bonus berekent.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een winstdelingsregeling?

  • Dat is een arbeidsvoorwaarde waarbij werknemers meedelen in de winst van het bedrijf.

  • Hoeveel procent is een winstuitkering?

  • Er bestaat geen standaardpercentage voor winstuitkeringen. Het percentage bepaal je als werkgever zelf, tenzij hier iets over in de cao staat.

  • Is winstdeling loon?

  • Winstdeling is geen onderdeel van het vaste salaris, maar wordt wel gezien als loon. Het is namelijk een variabele beloning die gerelateerd is aan de prestaties en het succes van het bedrijf.