Bedrijfscultuur veranderen

Feedbackcultuur dit, OCAI-model dat… er zijn zoveel bedrijfscultuur soorten en modellen, hoe werk je nu naar zoiets toe? Een bedrijfscultuur veranderen is niet zo 1, 2, 3 gedaan. Maar dat betekent niet dat het de moeite niet waard is. Gelukkig weet YoungCapital het een en ander over organisatieculturen en hoe je die verandert of verbetert. Lees snel verder en ontdek waarom je je bedrijfscultuur zou veranderen en hoe je 't aanpakt. We've got you.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Bedrijfscultuur veranderen: waarom?

Of je het wilt of niet, een bedrijfscultuur ontstaat zodra je medewerkers aanneemt en zij gaan samenwerken. De ene bedrijfscultuur lijkt alleen niet op de andere en misschien is het soort bedrijfscultuur binnen jouw organisatie niet de meest optimale. Dat kan zomaar een reden zijn om je bedrijfscultuur te veranderen. Om het even wat beeldender te maken:

  • Je organisatiecultuur is hiërarchisch, zoals in het OCAI-model, maar je medewerkers voelen zich onderdrukt door de top-down structuur en de traditionele waarden van het bedrijf.
  • Je wilt medewerkers meer stimuleren om open en eerlijk te zijn wat betreft hun meningen: je wilt dus meer naar een feedbackcultuur toe.
  • Er heerst een angstcultuur binnen jouw organisatie, waarbij leidinggevenden macht en controle gebruiken om medewerkers te sturen. Hierdoor ervaren je medewerkers werkstress en ontstaan er op den duur arbeidsconflicten.

En dit zijn maar een aantal redenen waarom het veranderen van je bedrijfscultuur een goed idee is. Maar voor je aan het veranderen gaat, moet je eerst je bedrijfscultuur in kaart brengen. Hoe? Check ons artikel over de betekenis van bedrijfscultuur en het onderzoek hiernaar.

Hoe verander je een bedrijfscultuur?

Top, je bent je bewust van de bedrijfscultuur binnen je bedrijf en wilt die veranderen. Maar hoe pak je dit aan? Verandering aanbrengen is best lastig, vooral omdat medewerkers en leidinggevenden vaak vastzitten in hun gewoonten. Geen zorgen, met de onderstaande tips heb je het zo voor elkaar.

1. Begrijp je bestaande bedrijfscultuur

Voor je de organisatiecultuur gaat veranderen, moet je begrijpen met welke bedrijfscultuur je nu te maken hebt. Check daarom eerst met een medewerkerstevredenheidsonderzoek of een andere survey hoe de situatie binnen je organisatie is. Hiermee ontdek je welke eigenschappen overheersen en welke problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld: binnen een angstcultuur zijn medewerkers minder geneigd om hun mening te delen, waardoor je minder snel merkt wanneer een werkproces niet optimaal verloopt.

2. Ga voor babysteps

Rome is niet in een dag gebouwd, en dat geldt ook als je de bedrijfscultuur wilt verbeteren. Verwacht niet een culturele shift overnacht, want zo snel veranderen mensen hun gedrag niet. Maak het juist behapbaar, dan hebben medewerkers meer tijd om te wennen. Als je bijvoorbeeld elke dag of week aangeeft dat het fijn is als medewerkers hun bureaus netjes achterlaten, komt dat gedrag er op een gegeven moment vanzelf in.

3. Geef het goede voorbeeld

Je bedrijfscultuur veranderen heeft niet veel nut als je er zelf niks mee doet. Geef daarom het goede voorbeeld aan je medewerkers en show op welke manieren jij je aanpast aan de nieuwe cultuur. Zorg bijvoorbeeld voor meer betrokkenheid vanuit leidinggevenden en laat ze bijvoorbeeld constructieve feedback geven aan medewerkers. Dit voelt misschien eerst wat gek voor je medewerkers, maar je stimuleert hiermee onbewust het idee dat feedback geven oké is.

4. Maak resultaten tastbaar

Altijd goed om te zien waar al dat harde werk naartoe leidt. Een bedrijfscultuur veranderen klinkt misschien als een vaag iets, maar je kunt het prima tastbaar maken. Verzamel bijvoorbeeld data over een afgerond project en toon je medewerkers hoe succesvol het was. En dat allemaal dankzij hun samenwerking.

5. Maak de bedrijfscultuur bekend

Vergeet niet je medewerkers in te lichten over de cultuurverandering. Zet een mooie e-mail in elkaar en nodig je medewerkers uit voor een meeting, waarin je de nieuwe normen en waarden van je bedrijf toelicht. Ga dan nog even niet in op allerlei regels; het is beter om de nieuwe richting van je business eerst op te hypen.

6. Inspireer je personeel

Het is altijd fijn als je medewerkers elkaar kunnen inspireren om de bedrijfscultuur te veranderen. Zorg er dus voor dat je een paar medewerkers met leidinggevende kwaliteiten de nieuwe bedrijfscultuur aanleert. Eenmaal als deze werknemers de nieuwe manier van werken aanhouden, raken andere co-workers geïnspireerd om hetzelfde te doen. Beetje het 'als er een schaap over de dam is, volgt de rest' verhaal.

7. Tijd voor feedback

Ho even voordat je achterover gaat zitten: je bedrijfscultuur veranderen is een proces en je moet wel weten of je de goede kant op gaat. Vraag daarom om aan je medewerkers hoe zij de veranderingen ervaren. Nodig je co-workers bijvoorbeeld uit voor een open feedbackgesprek of laat ze een survey invullen, waarin ze anoniem hun meningen kunnen achterlaten. Zo kom jij erachter of de nieuwe bedrijfscultuur in de smaak valt en of je nog verdere aanpassingen moet doen.

Meer weten?

Wil je meer weten over bedrijfsculturen en welke bedrijfscultuur modellen er zijn, zoals het ui-model van Hofstede? Of ben je meer geïnteresseerd in personeelsadministratie? Wat voor een info over HR je ook zoekt, in onze recruitment guide vind je het. En anders staan wij van YoungCapital altijd klaar voor je brandende vragen.

Young Magazine

Key takeaways

  • De bedrijfscultuur veranderen is nodig als je huidige bedrijfscultuur niet effectief is voor jouw organisatie of als je medewerkers er stress door ervaren.
  • Redenen om de cultuur te veranderen zijn onder andere ontevredenheid met hiërarchie of de wens voor een feedbackcultuur.
  • Voordat je begint met veranderen, moet je de huidige cultuur begrijpen door middel van onderzoek.
  • Daarna kun je de bedrijfscultuur stapsgewijs veranderen. Hiervoor hebben we een aantal handige tips opgesteld.
  • Veranderingen moeten bijvoorbeeld stapsgewijs en behapbaar zijn en leiders moeten het goede voorbeeld geven en betrokkenheid tonen.
  • Om te meten of de bedrijfscultuur de juiste richting op gaat, vraag je om feedback van medewerkers. Daarmee beoordeel je hoe de veranderingen worden ervaren.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een bedrijfscultuur?

  • Bedrijfscultuur is de gedeelde set van waarden, normen, overtuigingen en gedragspatronen die de manier waarop medewerkers binnen een organisatie samenwerken en opereren, bepaalt.

  • Hoe kun je van bedrijfscultuur veranderen?

  • Voor cultuurverandering binnen je bedrijf moet je de huidige cultuur begrijpen. Neem daarna geleidelijke stappen en communiceer effectief om de huidige bedrijfscultuur te veranderen.