Gedragscode

Een gedragscode voor je bedrijf: don’t we need it all? Misschien denk je nu: help, wat is een gedragscode dan? Rustig aan, YoungCapital helpt je op weg. Zo ontdek je of jouw organisatie überhaupt een gedragscode nodig heeft en hoe je zo’n gedragscode in een mum van tijd uit de grond stampt. Wij zitten er klaar voor. Jij ook?

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een gedragscode?

Een gedragscode is een document met de normen, waarden en gedragsregels voor op de werkvloer. Zie het als een handleiding waarin staat hoe werkgevers en werknemers met elkaar omgaan. De wet over goed werkgeverschap maakt het opstellen van een gedragscode mogelijk voor werkgevers. Een gedragscode draagt daarom bij aan goed werkgeverschap. Het doel van een gedragscode is dan ook om een positieve bedrijfscultuur te behouden.

Een gedragscode opstellen is lang niet altijd verplicht, maar let op: er zijn uitzonderingen op de regel. Zo kunnen bepaalde branches, zoals de gezondheidszorg, een gedragscode voor medewerkers verplichten. Aan deze beroepen zitten namelijk specifieke regels verbonden. Een voorbeeld hiervan zijn de richtlijnen over patiëntenzorg, vertrouwelijkheid, en respect voor patiënten en collega's in de zorg.

Gedragscode onderwerpen

Gedragscodes kunnen verschillende per industrie, vakgebied en organisatie. Niet elke code is hetzelfde dus. Maar in de meeste gevallen is er al wel een algemene gedragscode opgesteld. Om je op weg te helpen hebben we een aantal onderdelen voor je op een rij gezet. Gebruik dit bij het opzetten van een gedragscode voor je eigen organisatie.

Agressie, geweld en seksuele intimidatie

Het opstellen van een gedragscode rondom ongewenst gedrag, zoals agressie, geweld en seksuele intimidatie is belangrijk voor de vitaliteit op de werkvloer. Hierin staat ook bij wie ze terechtkunnen als vertrouwenspersoon. Je deelt hierin ook de gegevens van de vertrouwenspersoon, zodat je medewerkers hen anoniem kunnen benaderen.

Diversiteit en inclusie

Als werkgever streef je naar een werkomgeving die diversiteit en inclusie stimuleert. In je gedragscode noteer je bijvoorbeeld dat je discriminatie, in welke vorm dan ook, niet tolereert. Zo werk jeaan een bedrijfscultuur waarin iedereen wordt gerespecteerd.

Gedragscode social media

Social media is altijd een sensitive point en de grens van werk-prive wordt hier soms vaag. Om verwarring te voorkomen stel je een beleid op om het delen van vertrouwelijke of haatdragende informatie met de buitenwereld te voorkomen. Hiermee voorkom je dat de glanzende reputatie van je bedrijf in no-time naar de haaien is.

Gebruik van bedrijfsmiddelen

Jouw bedrijfsmiddelen moeten op een verantwoorde en professionele manier worden gebruikt. Nee, dit gaat niet alleen over elektronische apparatuur of een online HR-systeem. Ook andere eigendommen, zoals pennen, pindakaaspotten en kluizen kunnen wel wat extra respect gebruiken. Maak dit daarom duidelijk in je gedragscode.

Alcohol, roken en drugs

Tuurlijk, een vrijdagmiddagborrel op z’n tijd is zo slecht nog niet. Toch is het hanteren van een alcohol, (roken) en drugsbeleid geen slecht idee. Het gebruik van deze middelen kan de veiligheid, gezondheid en productiviteit beïnvloeden. Als werkgever is het dus belangrijk om je verwachtingen te documenteren. Zo is er geen confusion over grenzen.

Dit is nog niet alles. Er zijn nog veel meer onderwerpen die in je gedragscode kunt verwerken. Denk bijvoorbeeld aan diefstal op de werkvloer, rijgedrag van een medewerker met een auto van de zaak, en noem zo maar op. En kun je wel wat extra hulp gebruiken? Dan komt ons voorbeeld voor een gedragscode vast van pas.

Gedragscode invoeren stappenplan

Je hebt je gedragscode gemaakt, maar hoe voer je het nu in? Tranquilo, het invoeren van een gedragscode in je bedrijf is niet zomaar gedaan. Check de stappen en ontdek hoe je jouw code invoert.

1. Organiseer een meeting

Met het organiseren van een meeting breng je je medewerkers op de hoogte van jouw nieuwe ethische gedragscode. O, en vergeet het uitnodigen van externe partijen, zoals freelancers, leveranciers of partnerbedrijven niet. Na de meeting deel je het document via de mail en voeg je het toe aan samenwerkingsovereenkomsten, het jaarverslag, je personeelshandboek, and last but not least: je publiceert het document op je website.

2. Trainingen en e-learnings

Een plotselinge verandering van zowel de gedragsregels als andere huisregels binnen je bedrijf roept ongetwijfeld vragen op. Maar geen zorgen, want jij als big boss bent te allen tijde voorbereid. Geef bijvoorbeeld trainingen aan de HR-afdeling en zorg dat ze elke onderdeel uit jouw beleid kunnen dromen. En de overige medewerkers? Die testen hun gedragscode-kennis aan de hand van een e-learning.

3. Evalueren

Je weet wat ze zeggen: een goede wijn moet rijpen. Geef zowel jezelf als je medewerkers minimaal een aantal maanden om lekker in die nieuwe regels te komen. In de tussentijd noteren zowel jij als je HR-medewerkers zaken die vaker terugkomen en opvallen. Ben je een aantal maanden verder? Ga dan samen rond de tafel en evalueer je de gedragscode nog eens goed.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een gedragscode is een document dat normen, waarden en gedragsregels voor de werkvloer bevat.
  • Een gedragscode is niet altijd verplicht, behalve in specifieke branches zoals de gezondheidszorg.
  • Onderwerpen die in een gedragscode kunnen worden opgenomen variëren per industrie en organisatie.
  • Bij het opstellen van de gedragscode is het belangrijk rekening te houden met specifieke brancheregels.
  • Voor het invoeren van een gedragscode binnen je bedrijf organiseer je een meeting met je medewerkers en bied je hen trainingen aan.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat staat er in een gedragscode?

  • Een gedragscode bevat regels en normen die aangeven hoe mensen zich binnen jouw organisatie moeten gedragen.

  • Hoe maak ik een gedragscode?

  • Om een gedragscode te maken, ga je als werkgever de belangrijkste waarden van je bedrijf na. Ook stel je gedragsregels voor op de werkvloer op en zorg je voor heldere communicatie tussen collega’s. voorbeeld nodig? Hebben we.