Bedrijfscultuur voorbeelden

Als werkgever wil je een verziekte bedrijfscultuur natuurlijk voorkomen. Maar geen zorgen, want onze voorbeelden weten raad. Met de bedrijfscultuur voorbeelden in dit artikel herken je namelijk in no time of jouw bedrijf een gezonde, open en goede of juist negatieve en gesloten bedrijfscultuur heeft. Let’s see…

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Organisatiecultuur voorbeelden

Psst, in ons artikel over bedrijfscultuur soorten kon je al het een en ander lezen over (je raadt het nooit) de verschillende soorten bedrijfsculturen. We snappen dat termen als een horizontale organisatiecultuur of een elitaire bedrijfscultuur je nog wat vaag in de oren klinken. Maar geen zorgen, daar heeft YoungCapital de oplossing voor. Bij elke vorm van een organisatiecultuur geven we je namelijk een aantal voorbeelden. Check it out:

3 voorbeelden van een hiërarchische bedrijfscultuur

  1. Bij een groot financieel dienstverleningsbedrijf neemt het uitvoerend management vaak alle beslissingen zelf. Hier zijn de medewerkers met een lagere functie slechts minimaal bij betrokken.
  2. Bij een productiebedrijf geven de supervisors duidelijke instructies aan medewerkers op de fabrieksvloer. In deze bedrijfscultuur is er weinig ruimte voor individuele inbreng van de medewerkers.
  3. Artsen en hoger medisch personeel nemen belangrijke beslissingen over behandelplannen en operaties, terwijl verpleegkundigen en ander personeel de uitvoering verzorgen.

3 voorbeelden van een teamgerichte bedrijfscultuur

  1. Binnen een bedrijf werken teams samen aan projecten. Ook delen zij hun ideeën, waarmee zij werken aan een open en vriendelijke werkomgeving.
  2. Bij de klantenservice werken teams samen om problemen op te lossen. Hierbij zijn teaminspanningen belangrijker dan individuele prestaties.
  3. Bij een onderzoeksinstituut werken wetenschappers uit verschillende vakgebieden samen aan projecten en daarbij delen ze ideeën met elkaar.

3 voorbeelden van een elitaire bedrijfscultuur

  1. Bij een adviesbureau werken alleen experts, wat de druk opvoert om uitstekende resultaten te behalen.
  2. Een modehuis neemt alleen ervaren ontwerpers in dienst.
  3. Een technologiebedrijf neemt alleen ervaren ingenieurs in dienst.

3 voorbeelden van een horizontale organisatiecultuur

  1. Bij YoungCapital hebben we een top-down structuur, waarbij iedereen (ook management) openstaat voor feedback en suggesties.
  2. In een nieuwe tech-startup wordt iedereen aangemoedigd om ideeën te delen en samen te werken aan projecten.
  3. In een designstudio werken creatieve professionals met verschillende achtergronden samen aan uiteenlopende projecten, waarbij ideeën en feedback worden uitgewisseld.

3 voorbeelden van een familiecultuur

  1. In een klein restaurant beschouwen de medewerkers elkaar als familie en werken zij samen als een hecht team.
  2. In een buurtorganisatie hebben medewerkers een sterke band, omdat zij zich samen inzetten voor gemeenschapsontwikkeling.
  3. In een educatieve organisatie hebben docenten, administratief personeel en beheerders een gezamenlijke betrokkenheid bij het succes van studenten. Omdat zij nauw met elkaar samenwerken, is hun onderlinge band vergelijkbaar met een familieband.

Een positieve vs. een negatieve bedrijfscultuur

In de bedrijfscultuur voorbeelden zie je dat elke vorm een eigen manier van werken heeft. Maar, hoe weet je nu precies of er een positieve of negatieve bedrijfscultuur binnen je bedrijf heerst? Is het aannemen van enkel experts binnen een elitaire bedrijfscultuur bijvoorbeeld buitensluiting of gewoon nodig? Check de onderstaande kenmerken en voorbeelden en je ontdekt het snel genoeg.

Positieve bedrijfscultuur

Een positieve bedrijfscultuur is een omgeving waarin werknemers zich gewaardeerd, betrokken en gemotiveerd voelen. Binnen je bedrijf wordt er open gecommuniceerd en samenwerking wordt gestimuleerd. Je medewerkers voelen zich hierbij aangemoedigd om bij te dragen aan jouw bedrijfsdoelen, terwijl zij ondertussen een goede balans tussen werk en privé behouden.

Kenmerken van een positieve bedrijfscultuur

  • Open communicatie: medewerkers voelen zich vrij om ideeën, zorgen en feedback te delen.
  • Betrokkenheid: werknemers voelen zich verbonden met jouw bedrijf en de bedrijfsdoelen.
  • Samenwerking: teams werken samen om doelen te bereiken.
  • Ondersteuning: er is ruimte voor professionele ontwikkeling en persoonlijke groei.
  • Waardering: als werkgever erken en beloon je je medewerkers voor hun bijdragen.

Voorbeelden van een positieve bedrijfscultuur

  1. Een techbedrijf waar werknemers regelmatig ideeën delen en samenwerken aan projecten.
  2. Een organisatie die een ondersteunende omgeving biedt voor medewerkers en vrijwilligers.
  3. Een familiebedrijf waarbij de eigenaar nauw betrokken is bij het welzijn van de werknemers en hun persoonlijke ontwikkeling.
  4. Een creatief bureau dat een inspirerende werkplek biedt, waar creativiteit wordt aangemoedigd.
  5. Een bedrijf dat flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden aanbiedt om een gezonde werk-privébalans te bevorderen.

Negatieve bedrijfscultuur

Een negatieve bedrijfscultuur is een omgeving waarin werknemers zich ongelukkig, gedemotiveerd en ontevreden voelen. Binnen een bedrijf met een negatieve bedrijfscultuur is er gebrek aan communicatie, erkenning en er heerst een gevoel van onveiligheid.

Kenmerken van een negatieve bedrijfscultuur

  1. Gebrek aan communicatie: er is niet genoeg transparantie en openheid binnen je bedrijf.
  2. Controles: medewerkers worden onnodig vaak gecontroleerd.
  3. Ongezonde concurrentie: collega's concurreren met elkaar in plaats van dat zij samenwerken.
  4. Gebrek aan erkenning: medewerkers voelen zich niet gewaardeerd voor hun inspanningen.
  5. Hoge mate van stress: werknemers ervaren constant hoge werkdruk en veel stress.

Voorbeelden van een negatieve bedrijfscultuur

  1. Een bedrijf waar werknemers terughoudend zijn om problemen te melden omdat zij bang zijn voor ontslag.
  2. Een organisatie waar leidinggevenden regelmatig de prestaties van medewerkers bekritiseren zonder positieve feedback te geven.
  3. Een bedrijf dat geen ruimte biedt voor professionele ontwikkeling en groei, waardoor werknemers gedemotiveerd raken.
  4. Een omgeving waarin roddels de bedrijfscultuur domineren.
  5. Een bedrijf dat weinig waarde hecht aan de vitaliteit op de werkvloer, wat zorgt voor een hoog personeelsverloop en burn-outs.

Herken je voorbeelden van een negatieve bedrijfscultuur binnen jouw organisatie? Dan is er werk aan de winkel. Zo kun je je bedrijfscultuur veranderen. Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat nog meer belangrijk is voor het creëren en behouden van een positieve bedrijfscultuur, lees je in onze bedrijfscultuur artikelen.

Young Magazine

Key takeaways

  • In dit artikel vind je verschillende bedrijfscultuur voorbeelden, waardoor je als werkgever weet welke bedrijfscultuur er binnen jouw organisatie heerst.
  • Voorbeeld van een hiërarchische bedrijfscultuur: een fabriek waar de werkgever de regels bepaalt en werknemers specifieke taken hebben zonder veel vrijheid.
  • Voorbeeld van een teamgerichte bedrijfscultuur: een klantenservice waar teams samenwerken om problemen op te lossen en waar teaminspanningen belangrijker zijn dan individuele prestaties.
  • Voorbeeld van een elitaire bedrijfscultuur: een modehuis dat alleen ervaren ontwerpers in dienst heeft.
  • Voorbeeld van een horizontale organisatiecultuur: Een milieubewuste organisatie waarin medewerkers samenwerken aan duurzame initiatieven.
  • Voorbeeld van een familiecultuur: Een buurtorganisatie waar medewerkers een sterke band hebben en zich inzetten voor gemeenschapsontwikkeling.
  • Naast de verschillende bedrijfscultuur vormen kun je als werkgever ook werken aan een positieve bedrijfscultuur.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat zijn bedrijfscultuur voorbeelden?

  • Simpel. Bedrijfscultuur voorbeelden zijn voorbeelden van de verschillende soorten bedrijfsculturen. In dit artikel vind je meerdere voorbeelden van een leercultuur, een horizontale, elitaire, hiërarchische en een teamgerichte bedrijfscultuur.

  • Wat is een voorbeeld van een positieve bedrijfscultuur?

  • Bij een positieve bedrijfscultuur is er een open communicatie binnen een bedrijf. Ook heeft een positieve bedrijfscultuur betrokken medewerkers die veel samenwerken en werken aan hun professionele en persoonlijke groei.