Aanzegvergoeding

Hoor je binnenkort of je contract verlengd wordt? Dit moet je werkgever op tijd aangeven, anders heb je recht op een aanzegvergoeding. Chill, die extra moneys. En hartstikke terecht, want je wilt natuurlijk wel ruim van tevoren weten waar je aan toe bent wanneer je contract afloopt. Maar zo’n aanzegvergoeding krijg je niet altijd. En het gaat helaas ook niet automatisch. Hoe lang de aanzegtermijn is, wanneer je werkgever jou een boete schuldig is en hoe je de aanzegvergoeding moet claimen? Dat vind je hier.

Wat is een aanzegvergoeding?

Een aanzegvergoeding is een vergoeding die je werkgever aan jou moet betalen als ie de aanzegplicht niet is nagekomen. Je baas is namelijk verplicht om jou uiterlijk 1 maand voor het aflopen van je contract te laten weten of deze wel of niet verlengd wordt. Hoor je dit te laat, helemaal niet of staat het niet zwart-op-wit? Dan heb je recht op een aanzegvergoeding bij de verlenging of beëindiging van je contract.

Hoe werkt de aanzegtermijn bij een tijdelijk contract?

You know it by now: Nederland is dol op regeltjes. Daarom hangen er wat voorwaarden aan de aanzegvergoeding. Hier komen de belangrijkste:

  • De aanzegtermijn geldt bij een bepaalde tijd contract. Heb je een vast contract? Dan heb je nooit te maken met een aanzegvergoeding.
  • Geeft je werkgever al meteen bij het tekenen van het contract aan dat deze verlengd wordt aan het einde van de periode? Dan voldoet ie al aan de aanzegplicht van het contract voor bepaalde tijd. Dit moet dan natuurlijk wel in het contract staan.
  • Als je baas geen rekening houdt met de aanzegtermijn, is de boete alleen van toepassing als je een contract van 6 maanden of langer hebt. Bij een korter tijdelijk contract krijg je dus geen aanzegvergoeding.
  • Je werkgever moet je schriftelijk informeren over het opzeggen of verlengen van je contract. Daarin moeten ook de voorwaarden staan als je contract verlengd wordt. Doet ie dit alleen mondeling, dan heb je recht op een aanzegvergoeding.
  • Voor de aanzegvergoeding geldt een vervaltermijn. Je moet binnen 3 maanden na het begin van de aanzegplicht een verzoek indienen bij de kantonrechter. Dus 2 maanden nadat je contract officieel verloopt. Doe je dit niet op tijd? Dan krijg je geen vergoeding.
  • Je hebt geen recht op een aanzegvergoeding in de volgende situaties: het bedrijf is failliet gegaan, je werkgever heeft uitstel van betaling of je baas zit in de schuldsanering.

How to: aanzegvergoeding claimen

Top, je hebt recht op een aanzegvergoeding. En nu? Je kunt je vast voorstellen dat je baas niet uit zichzelf een extra smak geld op je bankrekening stort. Je moet de aanzegvergoeding dus zelf claimen. Dat doe je zo:

  1. Stuur een brief of mail naar je werkgever. Hierin geef je aan dat je recht hebt op een aanzegvergoeding omdat je werkgever niet aan de aanzegplicht heeft voldaan. Je vraagt je baas hiermee dus om jou een vergoeding te betalen. Help? Op de website van Het Juridisch Loket vind je een handige voorbeeldbrief voor de aanzegvergoeding.
  2. Dien een verzoek in bij de kantonrechter. Weigert je baas om de vergoeding te betalen? Dan moet je een verzoek indienen bij de kantonrechter. Met een officiële beschikking van de rechter kun je je werkgever namelijk dwingen om de aanzegvergoeding te betalen.

Aanzegvergoeding berekenen

De kantonrechter inschakelen is nogal wat, dus is dat ‘t wel waard? Eerlijk is eerlijk: dat hangt af van de hoogte van de aanzegvergoeding. Hoeveel krijg je eigenlijk? Dat is afhankelijk van het volgende:

  • Je werkgever zegt helemaal niet aan bij opzegging. Dit gebeurt soms als je contract niet verlengd wordt. In dit geval is je baas je een volledig extra bruto maandsalaris schuldig. Heb jij een wisselend salaris? Neem het gemiddeld aantal uren van de afgelopen 12 maanden. Bereken dan je uurloon naar maandloon. Zo weet je wat jouw aanzegvergoeding wordt.
  • Je werkgever zegt te laat aan. In deze situatie moet je baas jou de aanzegvergoeding naar rato betalen. Bijvoorbeeld: zegt ie een week te laat aan? Dan heb je recht op een vergoeding die gelijk staat aan een weeksalaris. Maar let op: de maximale hoogte van de aanzegvergoeding is altijd je bruto maandsalaris. Je krijgt dus nooit meer dan dat, ook al zegt je werkgever 2 of 3 maanden te laat aan.

Key takeaways

  • Je hebt recht op een aanzegvergoeding als je werkgever niet op tijd aangeeft of je contract wel of niet verlengd wordt.
  • De aanzegtermijn die je baas moet aanhouden is 1 maand voordat je huidige contract afloopt.
  • Heb je recht op de vergoeding? Vraag je werkgever dan in een brief om de aanzegvergoeding.
  • Betaalt je baas de vergoeding niet? Dien dan een verzoek in bij de kantonrechter. Dit moet uiterlijk 2 maanden nadat je contract verloopt.
  • De hoogte van de aanzegvergoeding is je bruto maandsalaris als je baas helemaal niet aanzegt bij opzegging. Zegt ie te laat aan? Dan betaalt ie een vergoeding naar rato.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een aanzegvergoeding?

  • Je hebt recht op een aanzegvergoeding als jouw werkgever niet op tijd aangeeft of je contract verlengd of beëindigd wordt.

  • Wat is een aanzegtermijn?

  • Een aanzegtermijn is de termijn waarbinnen jouw baas verplicht moet aangeven of je contract wordt verlengd. Dit moet minstens 1 maand voordat je contract afloopt.

  • Is de aanzegvergoeding bruto of netto?

  • De aanzegvergoeding is een bruto bedrag. Je betaalt er dus nog loonbelasting over.

  • Hoe vraag je een aanzegvergoeding aan?

  • Stuur een brief naar je werkgever waarin je vraagt om de vergoeding te betalen. Weigert ie dit? Dan kun je een verzoek indienen bij de kantonrechter.

  • Hoe bereken je de aanzegvergoeding?

  • De hoogte van de aanzegvergoeding staat gelijk aan je bruto maandsalaris als je baas helemaal niet aanzegt. Zegt je werkgever te laat aan? Dan krijg je het bedrag naar rato. Bijvoorbeeld een weeksalaris als er een week te laat wordt aangezegd.