Leuk dat je zo analytisch en een echte planner bent, maar open-minded zijn is tegenwoordig minstens net zoveel waard op de werkvloer. Deze soft skill gaat namelijk hand in hand met flexibiliteit, nieuwsgierigheid en tolerantie, en daar worden moderne werkgevers maar wat blij van. Zo’n open mindset levert je persoonlijk trouwens ook het nodige op. Benieuwd wat allemaal? Wil je weten wat open-minded zijn nou precies is? Of zoek je oefeningen om van je eigen bekrompenheid af te komen? In dit artikel vind je het allemaal, dus scrol lekker verder.
Open-minded betekenis
Open-minded zijn of een open geest hebben betekent dat je openstaat voor nieuwe ideeën, ervaringen en perspectieven, ook al zijn die anders dan die van jezelf. In plaats van je stug vast te houden aan je eigen mening of je tegen het onbekende te keren, ben je juist nieuwsgierig naar dingen die je niet kent. Je respecteert andere ideeën, ervaringen, standpunten, theorieën en leefstijlen volledig en probeert ervan te leren. Open-minded zijn kun je leren (je leest hieronder hoe) en is een belangrijke competentie of soft skill op de werkvloer.
Vergelijkbare competenties
Open-minded wordt vaak vertaald als ruimdenkend. Deze twee begrippen worden ook regelmatig als synoniemen gebruikt. Dat kan op zich prima, want ze beschrijven allebei een houding waarbij iemand openstaat voor nieuwe ideeën, perspectieven en ervaringen. Toch is er een klein verschil in de betekenis. Bij open-minded zijn ligt de nadruk namelijk op niet oordelen en openstaan voor nieuwe ideeën. Ruimdenkendheid benadrukt meer het brede perspectief en gaat vooral om dingen vanuit verschillende invalshoeken kunnen bekijken.
Open-minded zijn lukt alleen als je ook tolerant en empathisch bent. Tolerantie draait om mensen met andere meningen, overtuigingen en achtergronden accepteren en respecteren, zelfs als je het niet met hen eens bent. Dit is een onmisbaar onderdeel van open-minded zijn. En de link met ‘woke zijn’ ik dan ook niet ver weg meer. Een flinke portie empathie zorgt er bovendien voor dat je de gevoelens en perspectieven van anderen begrijpt. Door je in te leven kun je hun standpunten misschien zelfs waarderen, wat bijdraagt aan een open mindset.
Voorbeelden van open-minded zijn
Ben je echt zo open-minded, of zou je dat vooral graag willen zijn? Onderstaande checklist drukt je met de neus op de feiten. Hoe meer je er afvinkt, hoe ruimdenkender je bent. Mensen met een open mindset:
- Oordelen niet snel.
- Zijn nieuwsgierig naar nieuwe mensen, ideeën en perspectieven.
- Bekijken kwesties van verschillende kanten.
- Luisteren aandachtig naar anderen om hun standpunten te begrijpen.
- Leven zich makkelijk in in de gevoelens en gedachten van anderen.
- Vinden het geen probleem om hun mening te veranderen op basis van nieuwe info of argumenten.
- Zijn zich bewust van en hebben respect voor culturele verschillen.
- Zijn flexibel en passen zich makkelijk aan nieuwe situaties en veranderingen aan.
- Gaan goed om met feedback.
Open-minded zijn valkuilen
Open-minded zijn is over het algemeen een positieve soft skill, maar heeft ook een paar valkuilen. Als je te veel openstaat voor verschillende perspectieven, is het soms lastig om een eigen standpunt in te nemen of iets te beslissen. En als je altijd maar probeert om alles en iedereen te accepteren, verlies je misschien wel je eigen normen en waarden uit het oog. Pas dus op dat je je eigen identiteit niet kwijtraakt en wees op je hoede voor beïnvloeding of manipulatie van anderen. Duidelijke grenzen stellen helpt daarbij.
Waarom is een open mindset belangrijk?
Een open mindset heeft veel voordelen, zowel persoonlijk als maatschappelijk. Zo leer je veel nieuwe dingen en ontwikkel je jezelf continu als je openstaat voor nieuwe ervaringen en perspectieven. Ook maak je makkelijker verbinding met anderen als je open-minded bent. Je begrijpt mensen met verschillende achtergronden, overtuigingen en meningen beter en dat zorgt voor meer begrip, tolerantie en harmonie in relaties. En da’s dan weer goed voor de communicatie en samenwerking met anderen. Het zorgt bovendien voor een meer inclusieve samenleving én inclusie op de werkvloer.
Een open mindset ontwikkelen
Whoopsie, je bent af en toe toch wel wat narrow-minded. Geen paniek, daar kun je wat aan doen. Met deze simpele oefeningen kun je vandaag nog aan de slag.
- Probeer eens iets nieuws. Reis bijvoorbeeld naar plekken waar je nog nooit geweest bent, probeer nieuwe gerechten uit of lees boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hoe meer je je openstelt voor nieuwe ervaringen, hoe meer je open gaat staan voor dingen die je niet kent.
- Luister naar anderen. Maar dan echt. Ook als je het eigenlijk niet met ze eens bent. Dit helpt je om te begrijpen waarom anderen anders denken dan jij. Wie weet kun je je stiekem wel vinden in iets wat ze zeggen.
- Stel vragen. Wees niet bang om vragen te stellen. Zo kom je meer te weten over andere culturen, meningen en perspectieven. Reken maar dat je daar wat van leert.
- Omring jezelf met diverse mensen. Zorg ervoor dat je in contact komt met mensen met verschillende achtergronden en perspectieven. Dan kom je er snel genoeg achter dat die “anderen” zo gek nog niet zijn.
Een open mindset aantonen
Mensen die open-minded zijn werken vaak makkelijker met anderen samen. Bovendien staat DI&E bij veel bedrijven hoog op de agenda. Reken dus maar dat je punten scoort met je open mindset. Maar eh, hoe maak je tijdens het solliciteren duidelijk dat jij zo’n mindset hebt? Onze tip: kom met praktijkvoorbeelden waaruit dit blijkt, bijvoorbeeld uit een vorige baan of je studie. Denk voordat je je sollicitatiegesprek ingaat alvast na of jij iets soortgelijks hebt meegemaakt:
Open mindset aantonen: voorbeeld 1
‘In mijn vorige functie wilde mijn team een nieuw softwareprogramma gebruiken om de workflow te verbeteren. Voor mij was dat niet per se nodig, want we werkten al jarenlang met hetzelfde programma en daar was ik tevreden mee. Toch ging ik niet meteen tegen het voorstel van mijn collega’s in, maar stond ik open voor iets nieuws. Ik besloot het nieuwe programma een kans te geven en rustig uit te proberen of het écht beter was.’
Open mindset aantonen: voorbeeld 2
‘In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger bij een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen. Ik kom daar in contact met mensen met heel andere achtergronden en culturen. Dit heeft mijn blik op de wereld verbreed en me geleerd om met meer empathie en begrip naar anderen te kijken.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: open-minded zijn betekent dat je openstaat voor nieuwe ideeën, perspectieven en ervaringen, zonder vooroordelen.
- Voorbeeld: mensen met een open mindset oordelen niet snel, zijn nieuwsgierig, bekijken dingen vanuit verschillende perspectieven, luisteren aandachtig en zijn empathisch.
- Valkuil: een valkuil van open-minded zijn is dat je je eigen normen en waarden uit het oog verliest, omdat je altijd alles en iedereen probeert te accepteren.
- Belang: met een open mindset leer je continu nieuwe dingen, bouw je sterke relaties op en werk je aan een inclusieve samenleving of werkvloer.
- Ontwikkelen: ontwikkel een open mindset door nieuwe dingen uit te proberen, goed te luisteren, vragen te stellen en jezelf met verschillende soorten mensen te omringen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat betekent open-minded zijn?
-
Wat is een open-minded persoon?
-
Hoe noem je iemand die heel open-minded is?
-
Hoe word je open-minded?
-
Wat is een voorbeeld van open-mindedness?
Als je open-minded bent, sta je open voor verschillende ideeën, culturen en perspectieven. Je oordeelt niet, maar bent juist nieuwsgierig om te leren.
Een open-minded persoon is ruimdenkend, onbevooroordeeld en tolerant. Zo iemand is geïnteresseerd in het onbekende en staat open voor verschillende ideeën, ervaringen, perspectieven, theorieën en leefstijlen.
Open-minded personen worden ook wel ruimdenkend, tolerant of flexibel genoemd.
Daar zijn verschillende oefeningen voor. Luister bijvoorbeeld actief naar anderen, doe eens iets nieuws, wees bereid om je mening te veranderen, probeer je in te leven in de situatie en emoties van anderen en wees je bewust van je vooroordelen.
Stel dat je een project leidt en je hebt een duidelijke manier van aanpak in gedachten. Een collega stelt echter een compleet andere werkwijze voor. In plaats van het idee meteen af te wijzen, luister je naar haar argumenten en ben je bereid om het te proberen.