Ondernemerschap

Moet je een eigen bedrijfje hebben om de competentie ondernemerschap te beheersen? Welnee, je kunt ook een ondernemend persoon zijn terwijl je gewoon in dienst bent bij een bedrijf. Dat vinden werkgevers (en jij) alleen maar fijn. Hoe dit zit, lees je verderop in dit artikel. Benieuwd wat precies de betekenis van ondernemerschap is en of jij je hier een beetje in herkent? Of wil je weten hoe je deze competentie kunt ontwikkelen? Ook daarvoor zit je hier helemaal goed.

Ondernemerschap betekenis

Bij ‘ondernemerschap’ denk je al gauw aan een eigen bedrijf opzetten of freelancen, maar eigenlijk hoeft dat niet per se. Wat is ondernemerschap dan wel? Ondernemerschap gaat over kansen opzoeken, zien en benutten. Tuurlijk zijn een eigen bedrijf oprichten en business opportunities aangrijpen goede voorbeelden daarvan. Maar kansen gaan niet alleen maar over geld. Ze kunnen ook gaan over de vrijheid pakken om je werk in te delen zoals jij dat wilt, of de ruimte nemen om te werken aan je ontwikkeling. De kern van de betekenis van ondernemerschap is dit: je creëert kansen en grijpt deze vast. Dit levert vervolgens jezelf en anderen voordelen op.

Ben je niet ondernemend, dan wacht je af tot de kansen naar jou toekomen of totdat je manager jou de opdracht geeft om iets te doen. Je zoekt dus niet zelf naar mogelijkheden en bent meer een meegaand type.

Vergelijkbare competenties

Bij ondernemerschap komen flink wat andere competenties kijken. Zo ben je als ondernemend persoon proactief, toon je initiatief en onderneem je actie voordat ontwikkelingen plaatsvinden. Je anticipeert, ziet een kans en speelt hierop in. Daar moet je dus ook besluitvaardig voor zijn. Want als je die knoop niet snel doorhakt, gaat de kans misschien aan je neus voorbij. Dat moet je wel durven en er verantwoordelijkheid voor nemen, want meestal komen er ook risico’s bij een kans kijken. Of dit nu over je persoonlijke ontwikkeling of over een samenwerking met een nieuwe klant gaat.

Ondernemend zijn betekent meestal ook dat je doelgericht bent. Je hebt een bepaald doel voor ogen, zoals teamleider worden of de omzet van het bedrijf met 5% verhogen ten opzichte van het vorige jaar. En zodra je de kans ziet om naar jouw doel toe te werken, pak je die. Het kan zijn dat je ook resultaatgericht bent en graag goede cijfertjes wilt zien (denk maar aan die 5% omzetverhoging), maar dat hoeft niet per se zo te zijn (zoals bij teamleider willen worden). Focus je bij je ondernemerschap veel op resultaten, dan komt de skill strategisch denken goed van pas.

Voorbeelden van ondernemerschap

Twijfel je of jij de competentie ondernemerschap beheerst? Check deze voorbeelden van ondernemend gedrag maar eens:

  • Durft risico’s te nemen.
  • Kent de sterke en zwakke punten van de concurrent goed.
  • Houd de ontwikkeling van de markt in de gaten.
  • Is besluitvaardig als er geïnvesteerd moet worden.
  • Is veel bezig met netwerken.
  • Vind het ontwikkelen en verbeteren van producten en diensten belangrijk.
  • Heeft een groot aanpassingsvermogen en is flexibel.
  • Ziet commerciële kansen en grijpt die aan.
  • Wil de eigen organisatie verbeteren.
  • Is een creatieve denker die outside the box denkt.
  • Wacht niet af tot een ander de opdracht geeft om iets te doen.
  • Gaat doelgericht te werk.

Ondernemerschap valkuilen

De grootste valkuil van ondernemerschap is overhaaste beslissingen nemen. Pas dus op dat je als ondernemend persoon niet té snel overgaat tot actie. Tuurlijk is het prima om risico’s te nemen, maar een weloverwogen keuze maken is altijd het beste. Bedenk dus altijd wat de gevolgen van jouw actie zouden kunnen zijn. Voor jezelf, voor je collega’s en voor het bedrijf waar je werkt. Misschien zijn er betere alternatieven, of is het slimmer om de kans voor nu aan je voorbij te laten gaan. Houd ook altijd rekening met de wensen van anderen. Niet iedereen is zo ondernemend als jij, maar dat maakt hun ideeën niet minder waardevol. Blijf dus openstaan voor feedback.

Waarom is ondernemerschap belangrijk?

Dat ondernemerschap belangrijk is als je eigen bedrijf hebt of er een wilt oprichten, is logisch. Het zit niet voor niks in de naam: deze competentie is onmisbaar voor ondernemers. Maar ook als je in loondienst werkt, is ondernemend zijn een sterke eigenschap om te hebben. Het helpt je namelijk om initiatief te tonen en proactief te werk te gaan. Dat kunnen werkgevers waarderen. Wedden dat je manager als eerste aan jou denkt als ie een promotie mag uitdelen of nieuwe teamleider zoekt?

Ondernemerschap ontwikkelen

Ondernemerschap is deels een karaktereigenschap die je van nature wel of niet in je hebt. Maar dat betekent niet dat je niet kunt leren ondernemen. Belangrijk: ondernemerschap heeft meestal te maken met passie. Heb je een concreet doel voor ogen waar je heel gemotiveerd voor bent? Bijvoorbeeld de feedbackcultuur in je team verbeteren of gekozen worden voor dat toffe project in het buitenland? Dan word je vaak vanzelf al ondernemender. Probeer er dus eerst achter te komen waar jouw motivatie ligt. Een POP kan hierbij helpen. Verder kun je ook met deze tips aan jouw ondernemerschap werken:

  • Let op waar kansen liggen. Hoe klein ze ook zijn. Misschien loopt je collega wel over in het werk en help jij ’m een handje. Of je merkt dat een bepaalde werkwijze in jouw dagelijkse taken beter kan; dan kun je een voorstel bij je manager inleveren. Hoe vaker je dit soort (kleine) kansen pakt, hoe ondernemender je wordt.
  • Bedenk oplossingen in plaats van klagen of afwachten. Ben je ontevreden? Bijvoorbeeld met die onoverzichtelijke Excel sheet of die collega die altijd te laat komt? Stop met klagen en neem zelf het initiatief. Bied je manager aan om de sheet opnieuw in te delen of spreek je collega aan op z’n gedrag. Zo train je jezelf in ondernemerschap.
  • Bedenk wat de organisatie nodig heeft om verder te komen. Ondernemerschap gaat vaak over strategisch denken. Zeker als je nog geen ervaring hebt met een managersfunctie is dit lastig om in één keer te ontwikkelen. Werk daarom stap voor stap aan jouw mindset. Ga bij elke beslissing die je neemt en taak die je oppakt in helicopterview. Welke impact heeft dit op het bedrijf? Is dat de beste aanpak? Is er een beter werkwijze of oplossing?

Ondernemerschap aantonen

Als je solliciteert op een strategische rol of managementfunctie is ondernemerschap een goede skill om op je cv te zetten. Maar ook als je in de toekomst graag naar een rol in het management wilt toewerken, is het slim om tijdens je sollicitatie te vertellen hoe ondernemend jij bent. Hoe je dat doet? Met een goed voorbeeld uit een vorige baan of je privéleven. Zo bijvoorbeeld:

Ondernemerschap aantonen: voorbeeld 1

‘Ik houd ervan om creatief bezig te zijn. In mijn vrije tijd heb ik een webshop opgezet waarin ik handgemaakte accessoires verkoop. Om mijn werk te promoten, maakte ik een Instagram en TikTok aan. Daar merkte ik dat potentiële klanten geïnteresseerd waren in gepersonaliseerde producten op aanvraag. Zodoende ben ik hier mee begonnen en hierdoor steeg niet alleen mijn verkoop van de producten op aanvraag, maar verkochten mijn eigen designs ook beter.’

Ondernemerschap aantonen: voorbeeld 2

‘In mijn vorige functie als teamleider bij een logistiek bedrijf hadden we vaak te maken met langzame leveringen en daardoor ontevreden klanten. Na een tijdje op deze manier gewerkt te hebben, zag ik verbeteringskansen. Ik heb toen een nieuw systeem geïmplementeerd waarmee we de routes en bezorgtijden optimaliseerden. Dit zorgde voor kostenbesparing, leidde tot een efficiëntere manier van werken én verhoogde de klanttevredenheid.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: ondernemerschap betekent kansen creëren, zien en benutten. Daarvoor hoef je niet per se een eigen bedrijf te hebben.
  • Voorbeeld: ondernemende mensen durven risico’s te nemen, willen de organisatie verbeteren en zijn besluitvaardig.
  • Valkuil: pas op dat je als ondernemend persoon geen overhaaste beslissingen neemt en naar feedback blijft luisteren.
  • Belang: ondernemerschap helpt je om initiatief te tonen en proactief te werken. Handig voor als je in de toekomst een managementsfunctie wilt scoren.
  • Ontwikkelen: als je een doel hebt waar je gemotiveerd voor bent, word je vanzelf ondernemender. Leer kansen te pakken, hoe klein deze ook zijn.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is de definitie van ondernemerschap?

  • Ondernemerschap betekent het creëren, herkennen en benutten van kansen. Bijvoorbeeld om teamleider te worden of nieuwe connecties te leggen voor het bedrijf waar je werkt. Ondernemerschap hoeft dus niet per se te gaan over een eigen bedrijf opzetten.

  • Hoe ontwikkel je ondernemerschap?

  • Vooral door een doel te vinden waar je heel gemotiveerd voor bent, dan word je vanzelf al ondernemender. Train jezelf daarna in initiatief nemen en kansen pakken, hoe klein die ook zijn.

  • Waarom is ondernemerschap belangrijk?

  • Vooral als je de ambitie hebt om een eigen bedrijf te starten of een managementfunctie te scoren is ondernemerschap een belangrijke competentie.

  • Wat zijn de kenmerken van ondernemend gedrag?

  • Een ondernemend persoon houdt de ontwikkelingen op de markt goed in de gaten, vind het verbeteren van producten en diensten belangrijk en wacht niet af tot een ander de opdracht geeft om iets te doen.

  • Wat is de valkuil van ondernemend?

  • Overhaaste beslissingen nemen en geen rekening houden met de input van anderen zijn valkuilen van ondernemerschap.

  • Wat is een ander woord voor ondernemen?

  • Er is geen woord dat exact hetzelfde betekent als ondernemen. Maar bij deze competentie komen verschillende eigenschappen kijken, zoals besluitvaardigheid en proactiviteit.