Hoe hard je ook werkt en wat voor talenten je ook hebt, zonder durf schop je het niet ver in het leven. Om iets te bereiken moet je soms namelijk risico’s nemen. Best tricky, want het kan ook flink misgaan. Helemaal niet gek dus als je het liever op safe speelt. Maar eh, weet je wel wat je dan mist? In dit artikel leggen we je onder andere uit waarom het goed is om af en toe lef te hebben en wat durf nou eigenlijk betekent. Ook geven we je tips waarmee je stapje voor stapje zelf in een durfal verandert. Thank us later.
Durf betekenis
Als je iemand met durf bent, ben je niet bang om risico’s te nemen om iets te bereiken. Zelfs als dat misschien negatieve gevolgen voor jezelf heeft of als de situatie onzeker is. Je gaat makkelijk nieuwe uitdagingen aan, vindt dat fouten maken erbij hoort en laat je niet tegenhouden door angst. Durf, ook wel lef of moed genoemd, is dus een belangrijke competentie voor ambitieuze types.
Vergelijkbare competenties
Durf hebben heeft wel wat weg van besluitvaardig zijn. Voor beide competenties moet je namelijk zelfvertrouwen hebben en verantwoordelijk zijn. Maar er zijn ook verschillen. Bij durf draait het om risico’s nemen en de moed hebben om iets aan te pakken. Terwijl je als besluitvaardig persoon de (niet per se risicovolle) situatie goed en snel analyseert en dan zonder twijfel een duidelijke keuze maakt.
Er is ook een verband tussen durf en daadkracht. Voor beide heb je namelijk zelfvertrouwen nodig en moet je initiatief tonen. Soms is durf de eerste stap om daadkrachtig te handelen, zeker in situaties waarin moed nodig is om überhaupt te beginnen. Allebei deze competenties zijn dus belangrijk om doelen te bereiken. Het verschil? Daadkracht draait vooral om vastberadenheid, en minder om de moed om een situatie aan te gaan.
Voorbeelden van durf
Er zijn veel verschillende situaties waaruit blijkt dat iemand lef heeft. Hieronder vind je daar een paar voorbeelden van. Hoe meer je er daarvan durft te doen, hoe moediger je bent:
- Risicovolle beslissingen nemen.
- Een fout toegeven.
- Nieuwe ideeën voorstellen, zelfs als waarschijnlijk niet iedereen de ideeën steunt.
- Om salarisverhoging vragen.
- Spontaan feedback geven aan een leidinggevende.
- Een uitdagende verantwoordelijkheid aannemen.
- Een conflict aangaan.
- Een slecht presterend project stoppen.
- Veranderingen doorvoeren.
- Een ongemakkelijk klantgesprek voeren.
- Om hulp vragen, zelfs als dat als zwakte kan worden gezien.
- Voorstellen om taken te delegeren.
- Een ethische kwestie aankaarten.
Durf valkuilen
Lef hebben is een goede kwaliteit. Maar er bestaat ook zoiets als té moedig zijn. Als je niet oppast, word je misschien overmoedig en kun je de verwachtingen die je hebt gewekt niet waarmaken. Of je bent zo’n durfal die niet goed over de gevolgen nadenkt en daardoor onverantwoorde risico’s neemt. Dat kan heel vervelend uitpakken.
Wil je voorkomen dat je doorslaat? Wees dan eens niet zo eigenwijs en luister naar de waarschuwingen van anderen, zoals je collega’s. Of ga zelf aan de slag met risicobeheersing en sta bij elke beslissing die je maakt even stil bij de mogelijke risico’s. Ook zelfreflectie kan geen kwaad: wat kun je leren van je acties en beslissingen van de afgelopen tijd?
Waarom is durf belangrijk?
Durf zorgt voor innovatie en groei. Als je durft, neem je namelijk initiatief, denk je out of the box en zorg je voor een dynamische werksfeer. Daardoor fix je problemen sneller en ontstaan er vernieuwende oplossingen. Als je altijd maar op safe speelt ga je nooit op je bek, maar bereik je ook minder snel iets. Dat geldt voor organisaties, maar ook voor jou persoonlijk. Een beetje lef is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, omdat je sneller uit je comfortzone stapt en zo de kans krijgt om aan nieuwe skills te werken.
Durf ontwikkelen
Vind je het maar spannend om risico’s te nemen? Weet dat je lef kunt ontwikkelen. Je wordt vast niet de grootste durfal op aarde, maar na wat training lukt het je steeds beter om gedurfde acties uit te halen op werk. Start eens met onze tips:
- Verleg je grenzen. Dat kan in kleine stappen: geef bijvoorbeeld vaker je mening tijdens een meeting of doe een suggestie voor een verbetering. Als dat goed gaat, kun je de volgende keer misschien zelfs iets presenteren. Ook door kleine risico’s te nemen bouw je meer zelfvertrouwen op en durf je dus steeds meer.
- Watch and learn. Je hebt vast iemand in je omgeving met veel lef, zoals een collega. Kijk eens hoe die persoon situaties waarvoor je durf nodig hebt aanpakt. Of klopt eens bij diegene aan voor advies.
- Bereid je goed voor. Om iets te durven heb je vaak zelfvertrouwen nodig. Bereid je daarom goed voor op taken, gesprekken en andere situaties waarin je een risico wilt nemen. Zo kun je met een zeker gevoel handelen wanneer het moment daar is.
- Leer om te gaan met falen. Als je het moeilijk vindt om risico’s te nemen, komt dat waarschijnlijk omdat je bang bent om te falen. Heel begrijpelijk, maar zo kom je nooit verder. Accepteer daarom dat fouten maken hoort bij leren en groeien en zie elke mislukking als een kans voor verbetering.
- Focus op het positieve. Tuurlijk, er kan veel misgaan als je een gewaagde stap zet. Maar het kan ook zomaar allemaal volgens plan verlopen of zelfs beter uitpakken dan dat. Focus je op de mogelijke voordelen en successen van je gedurfde actie, dan is het veel makkelijker om de sprong te wagen.
Durf aantonen
Ben jij een durfal en denk je dat je daar bij een sollicitatie punten mee scoort? Noem deze competentie dan zeker tijdens het solliciteren, bijvoorbeeld in je cv of motivatiebrief. Of nog beter, ga tijdens je sollicitatiegesprek in op een van je gedurfde acties. Zo overtuig je de werkgever pas écht. Onze voorbeelden laten zien hoe je dat doet.
Durf aantonen: voorbeeld 1
‘Ik heb ooit een gok genomen tijdens een belangrijk project en een compleet andere aanpak voorgesteld. Het was spannend, maar het gaf me de kans om te laten zien wat ik in mijn mars heb. En het resultaat? Een groot succes!"
Durf aantonen: voorbeeld 2
‘Om nieuwe zakelijke kansen te creëren, ben ik buiten mijn comfortzone gegaan en heb ik nieuwe contacten gelegd buiten mijn gebruikelijke netwerk. Dit was in het begin best ongemakkelijk, maar het heeft me waardevolle zakelijke relaties opgeleverd.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: durf houdt in dat je niet bang bent om risico’s te nemen en uitdagingen aan te gaan, zelfs als je onzeker bent over de uitkomst.
- Voorbeeld: moedig zijn kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld als je risicovolle beslissingen neemt, een slecht presterend project stopt of om salarisverhoging vraagt.
- Valkuil: als je te veel durf hebt, raak je misschien overmoedig. Of je neemt onverantwoorde risico’s die slecht uitpakken.
- Belang: durf zorgt voor (persoonlijke) groei en innovatie. Het is vaak nodig om successen te kunnen bereiken.
- Ontwikkelen: verleg stapje voor stapje je grenzen als je moediger wilt worden. Focus op het positieve en accepteer dat fouten maken erbij hoort.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is lef of durf?
-
Wat is een ander woord voor durf?
-
Is lef een competentie?
Dat houdt in dat je niet bang bent om risico’s te nemen, uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te proberen, ook al weet je dat het mis kan gaan en dat mogelijk negatieve gevolgen heeft.
Durf wordt ook wel lef of moed genoemd. Als je durf hebt, heb je dus ook lef en ben je moedig.
Ja, lef of durf is een competentie. Zie het als een combi van kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten die van pas komt in bepaalde situaties op je werk. Je kunt durf dus ook ontwikkelen. In ons artikel vind je praktische tips waarmee je aan de slag kunt.