Gat in cv

Ga je solliciteren op een baan die je graag wilt, staat er een gat in je cv… Vervelend, want straks moet je dat uitgebreid verklaren en verkleint dit je kans om aangenomen te worden. Da’s niet best, dus we snappen wel dat je die cv gat(en) wilt opvullen. Maareh, hoe pak je dat aan? En is het eigenlijk wel slim om dat gat in je cv te verdoezelen? YoungCapital weet raad. Lees dus snel verder voor alle info over gaten in je cv en de beste manier om dit uit te leggen.

Wat betekent een gat in je cv?

Nee, dat bedoelen we niet letterlijk. Een gat in je cv betekent dat je een tijdje geen werk hebt gehad. Dat creëert namelijk een figuurlijk gat in de werkervaring op je cv. En dan hebben we het niet over een gat van een paar weken, maar van minstens drie maanden. Misschien komt dat omdat je hebt gereisd, voor een ziek familielid zorgde of vrijwilligerswerk deed. Maar een gat in je cv door ziekte is natuurlijk ook mogelijk.

Moet je een gat in je cv benoemen?

Zo’n gat op je cv is niet meteen een probleem als je solliciteert op een vacature, maar het roept wel vragen op. Er is dus een kans dat een werkgever hier direct naar vraagt tijdens het sollicitatiegesprek. Of dat ie er zelf conclusies over trekt. Dat is vervelend, want dan maak je misschien minder kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Logisch dus als je die cv gaten wilt opvullen of je misschien afvraagt of je deze moet benoemen.

Ons advies? Benoem het gat in je cv zelf in je sollicitatiebrief, al is het maar heel kort. Dan houd je de kans dat een recruiter jou op de nee-stapel gooit het kleinst. En vroeg of laat komt dat gat toch wel ter sprake tijdens je sollicitatie.

Redenen voor een gat in cv

Een gat in je cv kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Een gat in je cv door reizen. Bijvoorbeeld tijdens een tussenjaar nadat je afgestudeerd bent. Of een sabbatical tussen twee banen in.
  • Een gat in je cv door ontslag. Het kan dan lastiger zijn om meteen weer aan het werk te komen, zeker als je bent ontslagen.
  • Een gat in je cv door ziekte. Misschien was je een tijdje arbeidsongeschikt en kun je inmiddels weer aan het werk. Of was je al eerder gere-integreerd bij je oude werkgever, maar ben je nu op zoek naar iets anders.
  • Een gat in je cv door bijscholing. Wie weet wilde je weer terug naar school of heb je een interessante cursus gevolgd tijdens je tussenjaar.
  • Een gat in je cv door zwangerschap en ouderschap. Veel ouders kiezen ervoor om in de eerste paar jaar van het leven van hun kinderen te stoppen met werken. Wil je daarna weer aan de slag, dan heb je een flink gat op je cv.
  • Een gat in je cv door familieomstandigheden. Denk aan zorgen voor een ernstig ziek familielid, een heftige scheiding, of het overlijden van een familielid waar je niet zo makkelijk overheen kwam.
  • Een gat in je cv door andere persoonlijke omstandigheden. Gebrek aan motivatie, niet weten wat je wilt doen … noem het maar op.

Tips om een gat in je cv uit te leggen

Het ene gat in je cv is lastiger uit te leggen dan het ander. Zo voelt het vast minder awkward om over je wereldreis of jaartje bijscholing te vertellen dan over een gat in je cv door ziekte of ontslag. Dus hoe drop jij de info het beste zonder dat je jouw kans op een baan verkleint? Volg onze tips maar.

Tip 1. Eerlijkheid duurt het langst

Cliché maar waar, je kunt altijd het beste eerlijk zijn. Zelfs als je dat gat op je cv hebt omdat je was ontslagen. Of als je jaren arbeidsongeschikt bent geweest. Liegen op je cv is namelijk nooit een goed idee. Werkgevers kunnen de info die je geeft makkelijk checken, en als je dan door de mand valt, kun je wel fluiten naar die leuke baan. Good to know: wettelijk gezien hoef jij het niet te vertellen als je ziek bent geweest. Maar we adviseren je toch om open kaart te spelen in deze situatie.

Tip 2. De cv gaten opvullen? Doe maar niet

Sommige mensen willen cv gaten opvullen door de begin- en einddata van hun vorige baantjes uit te rekken. Oftewel, aangeven dat je later bent gestopt bij een job en eerder bent begonnen bij de volgende, zodat er geen gat in je cv meer is. Easy fix, denk je misschien, maar eh, wat zeiden we ook alweer over liegen? Doe dit dus echt niet, hoe verleidelijk het ook is. Een bedrijf kan dit namelijk makkelijk checken bij je vorige werkgevers en dan zit je met de gebakken peren.

Tip 3. Wees kort maar krachtig

Je hoeft echt geen kwartier vol te praten over dat gat in je cv. Zeker als de reden ziekte, ontslag of gebrek aan motivatie is, zit je daar helemaal niet op te wachten. Houd het dus lekker kort: ‘Die periode was een lastige tijd voor mij, maar gelukkig ben ik er inmiddels helemaal bovenop gekomen.’ Prima, niks meer aan toevoegen.

Tip 4. Neem het initiatief

Voorkom dat de werkgever zelf conclusies trekt en noem het gat op je cv meteen in je motivatiebrief. Doe dat op een slimme manier, en maak een bruggetje naar je sollicitatie. Think: ‘Na mijn studie was ik een lange tijd zoekende, en heb ik veel gereisd en vrijwilligerswerk gedaan in het buitenland. Daar leerde ik meer over mezelf en ontdekte ik uiteindelijk mijn ambities. Jullie vacature kwam daarna als geroepen.’

Tip 5. Let op de timing

Is het gat in je cv al wat langer geleden en niet per se gerelateerd aan je sollicitatie? Dan hoef je ’m niet te noemen. De kans is namelijk groot dat werkgevers dit door de vingers zien. Ze zijn eerder geïnteresseerd in wat jij recent hebt gedaan. Tuurlijk kan het gat wel ter sprake komen tijdens je sollicitatiegesprek, dus wees hier altijd op voorbereid.

Tip 6. Leg nadruk op de toegevoegde waarde

Je zat vast niet uit je neus te vreten in die tussenperiode. Bedenk je altijd wat de toegevoegde waarde was van deze periode voor je persoonlijke of professionele leven. Misschien ontwikkelde je wel een skill of heb je ontdekt wat je ambities zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat je iets uit je duim moet zuigen. Blijf altijd eerlijk. Heb je niet per se nieuwe vaardigheden opgedaan? Benadruk dan dat je de motivatie om te werken inmiddels hebt teruggevonden en vertel waarom je veel zin hebt om bij dit bedrijf aan de slag te gaan.

Tip 7. Focus op de skills op je cv

Dat gat in je cv minder laten opvallen zodat je ’m misschien niet meteen hoeft uit te leggen? Speel met de volgorde van de onderdelen op je cv. Zet bijvoorbeeld je skills en eigenschappen bovenaan en som daarna pas je werkervaring op. Hopelijk is de aandacht van de recruiter dan al getrokken en is dat gat op je cv minder erg.

Key takeaways

  • Een gat in je cv hebben betekent dat je een tijdje niet hebt gewerkt en dat dit zichtbaar is in de werkervaring op je cv.
  • Dit komt bijvoorbeeld omdat je hebt gereisd, een cursus hebt gevolgd, ziek bent geweest of was ontslagen.
  • Een gat in je cv is niet per se erg, maar het roept wel vragen op bij de werkgever. Het is dus slim om dit zelf te benoemen.
  • Tips om het gat op je cv uit te leggen: wees eerlijk, houd het kort, vertel over de toegevoegde waarde van de tussenperiode en leg de focus in je cv op je skills.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een gat in je cv?

  • Een gat in je cv betekent dat je een tijdje niet hebt gewerkt en dat dit zichtbaar is op je cv.

  • Moet je een gat in je cv benoemen?

  • Ons advies: ja, het is slim om dit zelf te benoemen, tenzij het al lang geleden is. Een werkgever is namelijk geïnteresseerd in wat jij recent hebt gedaan.

  • Hoe leg je een gat op je cv uit?

  • Wees altijd eerlijk, houd het kort en leg de nadruk op de meerwaarde van jouw tussenperiode. Heb je een gat in je cv door ziekte? Wij adviseren je dan om dit toch te vertellen, en uit te leggen dat je weer volledig hersteld bent.