Cv onderdelen

Dat je voor je sollicitatie een cv in elkaar moet flansen is wel duidelijk, maar wat staat er in een curriculum vitae? Over bepaalde cv onderdelen heb je geen twijfels (je opleidingen krijgen een plekje, duh), maar over andere ben je minder zeker. Geen paniek, wij gaan de onderdelen van een cv stuk voor stuk af en nemen meteen de ideale cv opbouw en lengte onder de loep. Zo staat jouw curriculum vitae straks als een huis.

Wat moet er in een cv?

Je cv, voluit curriculum vitae, moet aan werkgevers duidelijk maken wie je bent en wat je kunt. Belangrijk dus dat je alle info die een werkgever van je nodig heeft in je cv zet. Maar wat moet er allemaal in een cv? Good to know: hier zijn geen strikte regels voor. Wat je precies in je cv zet, hangt onder andere af van je ervaringsniveau en het soort vacature waar je op reageert.

Vaste cv onderdelen

Hoewel je een cv dus naar eigen inzicht maakt, mag bepaalde info natuurlijk niet ontbreken. Sla deze cv onderdelen nooit zomaar over:

  • Persoonlijke gegevens

  • Ook wel personalia genoemd. Denk aan je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum. Zo kan de werkgever in ieder geval contact met je opnemen.


  • Opleiding

  • Daarmee krijgt de werkgever een beter beeld van je achtergrond. Schrijf al je opleidingen op, van middelbare school tot hogere opleidingen. Je kiest zelf of je eventuele stages hier of bij je werkervaring noemt.


  • Werkervaring

  • Tuurlijk wil de werkgever weten wat voor werkzaamheden je al gedaan hebt en in welke branche je ervaring hebt. Zet onder het kopje werkervaring op je cv alleen de banen die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, tenzij je starter bent. Je kunt dan ook prima je bijbanen noemen, zodat de werkgever ziet dat je in ieder geval lekker bezig bent geweest. Alleen als je nog geen bijbaantje of stage hebt gehad, kun je het cv onderdeel ‘werkervaring’ skippen op je cv. Check in dat geval eens hoe een cv zonder werkervaring eruitziet.


  • Vaardigheden

  • Met je opleidingen en werkervaring laat je al zien wat je in je mars hebt, maar het kan nooit kwaad om nog wat duidelijker te maken over welke kennis en vaardigheden je beschikt. Voeg daarom een lijstje met vaardigheden op je cv toe. Tip: zorg ervoor dat de vaardigheden die je noemt mooi aansluiten op de skills die in de vacature staan.

Overige cv onderdelen

Een cv met de bovenstaande onderdelen bevat alle essentiële info, maar is nogal basic. In veel gevallen mag het best wat uitgebreider. Zo komt de werkgever net wat meer over je te weten en kun je je onderscheiden van andere kandidaten.


  • Profielschets

  • Da’s een korte omschrijving van jezelf waarin je laat zien wat je kunt en wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Zo interesseer je de lezer om je cv verder te bekijken. Lastig? Ons cv profiel voorbeeld helpt je op weg.


  • Foto

  • Een foto op je cv is geen must, maar maakt je cv wel persoonlijker en geeft de werkgever een eerste indruk van wie jij bent. Geen slecht idee dus om een professioneel kiekje van jezelf toe te voegen.


  • Certificaten

  • Heb je een cursus Excel gevolgd of beschik je over een heftruckcertificaat? Daar mag je best mee pronken. In verschillende sectoren, zoals de zorg of logistiek, heb je met bepaalde certificaten op zak een streepje voor op andere kandidaten.


  • Talen

  • Dit is een optioneel onderdeel op je cv. Ook hier geldt: zet alleen talen op je cv als je beschikt over specifieke talenkennis die van pas komt voor de functie waar je op solliciteert.


  • Nevenactiviteiten

  • Doe of deed je naast je werk of opleiding extra activiteiten? Misschien werk je bijvoorbeeld als vrijwilliger of ben je bestuurslid bij je sportvereniging. Dit soort nevenactiviteiten verdienen zeker een plekje op je cv. Vergeet ook extracurriculaire activiteiten niet, oftewel activiteiten die je tijdens je studie of school deed naast het officiële programma.


  • Hobby’s en interesses

  • Je hoeft je hobby’s niet op je cv te vermelden, maar het kan geen kwaad om het wél te doen. Zeker als je handige skills aan je hobby’s kunt verbinden. Bovendien maken ze je cv een stuk persoonlijker.


  • Referenties

  • Dit cv onderdeel voeg je natuurlijk alleen toe als je goede referenties hebt. Of als een werkgever ernaar vraagt. Referenties zijn een mooie toevoeging op je cv. Met een aanbeveling van bijvoorbeeld een oud-werkgever of stagebegeleider op zak is het namelijk net wat makkelijker om die leuke baan binnen te slepen.

Cv onderdelen voorbeeld

Wat is de beste cv opbouw? Houd deze indeling aan

Goed, je weet nu zo’n beetje wat er in een cv staat, maar de volgorde is ook belangrijk. Werkgevers verwachten een bepaalde structuur in je cv, zodat ze ’m snel kunnen scannen. Belangrijk dus dat de indeling van je cv logisch is. Maar wat is nou een logische cv opbouw?

  1. Personalia. Met of zonder foto. Zo weet de werkgever meteen van wie dit cv is en hoe je te bereiken bent.
  2. Profielschets. In dit korte stukje tekst van drie tot vier regels stel je jezelf voor. Het is logisch om dat zo snel mogelijk te doen, dus plaats je profielschets ergens bovenaan.
  3. Werkervaring. Werk je al een paar jaar? Dan ligt het voor de hand om je werkervaring vóór je opleidingen te noemen. Vermeld je huidige en eerdere banen in de omgekeerd chronologische volgorde. Je laatste ervaring komt dus bovenaan, zodat de werkgever meteen ziet waar je de laatste tijd mee bezig bent geweest.
  4. Opleidingen. Noem onder dit cv onderdeel je opleidingen, met de meest recente bovenaan. Ben je jaren geleden al afgestudeerd? Noem dan alleen opleidingen die relevant zijn voor de job en focus verder op je werkervaring en skills.
  5. Vaardigheden. Je skills en competenties zeggen veel over wie je bent en wat je kunt, dus zorg ervoor dat deze makkelijk te vinden zijn als je een cv gaat maken. Omdat je je vaardigheden vaak in een lijstje zet, is er misschien wel een plekje voor in de zijbalk van je cv. Dit hangt af van de lay-out die je kiest.
  6. Certificaten. Cursussen en certificaten komen meestal ergens onderaan je cv, tenzij ze heel belangrijk zijn voor de job waarop je solliciteert. Dan verdienen ze meer aandacht en kun je ze dus beter hoger plaatsen. Je kunt je certificering zelf naast je naam noemen. Als ie in de kop staat, trek je daar sowieso snel de aandacht mee.
  7. Overig: nevenactiviteiten, talen en/of hobby’s. Optionele onderdelen van je cv, zoals extracurriculaire activiteiten en je hobby’s en interesses, komen onderaan. Tenzij ze zo bijzonder en belangrijk zijn dat ze meteen op moeten vallen.
  8. Referenties. Als een werkgever je cv binnenkrijgt, gaat ie niet meteen je referenties bellen. Die mogen dus best ergens onderaan. Sluit je cv af met de contactgegevens van je referenties of een zinnetje als ‘Referenties zijn op aanvraag beschikbaar.’

De volgorde van je cv staat niet vast, dus hier en daar een beetje schuiven mag best. Bedenk wat jij belangrijk vindt en hoe je het beste uit de verf komt voor de baan waarop je solliciteert. Hoe creatief je cv mag zijn, hangt vooral af van het soort vacature waar het om gaat. Een grafisch ontwerpbureau kan het vast wel waarderen als jouw cv een klein kunstwerkje is, terwijl een serieuze bank liever een traditioneel cv ziet. Vergeet in ieder geval niet dat een gebruikelijke cv indeling werkgevers helpt om jouw cv te scannen en dus in je voordeel werkt. Een té afwijkende cv opbouw is daarom tricky.

Hoe lang mag een cv zijn?

De lengte van je cv hangt af van verschillende factoren, maar over het algemeen geldt: houd het kort en bondig. Werkgevers hebben weinig tijd om je curriculum vitae door te nemen en zitten dus niet te wachten op cv’s waar maar geen eind aan komt. Hoeveel pagina’s een cv dan mag zijn? Eén of twee kantjes is ideaal. Als je starter bent of heel lang in dezelfde functie hebt gewerkt, blijf je daar waarschijnlijk ruim binnen. Maar met veel werkervaring of bij een carrièreswitch vul je misschien wel met gemak vijf pagina’s vol.

Toch is het de truc om dat juist niet te doen. Want wat misschien nog wel belangrijker is dan de precieze lengte van je cv, is dat de inhoud van je cv relevant is. Schrap die bijbaantjes van 80 jaar geleden dus en benoem alleen wat relevant is voor de job waarop je solliciteert. In het geval van een carrièreswitch kun je het dan ook kort houden, want aan de (meeste) werkervaring en opleidingen uit je huidige sector heeft de werkgever niet veel. Je motivatiebrief is in zo’n geval veel belangrijker.

Het ideale aantal pagina’s van je cv verschilt ook per branche. Werkervaring in bijvoorbeeld de retail is nou eenmaal wat beknopter te beschrijven dan in de IT. Maar zolang je binnen de twee kantjes blijft en de info op je cv relevant is, zit je bijna altijd goed.

Key takeaways

  • Personalia, opleiding, werkervaring en vaardigheden zijn vaste cv onderdelen die op elk cv terugkomen.
  • Andere onderdelen die je aan je cv kunt toevoegen, zijn bijvoorbeeld een foto, profielschets, certificaten, talen, nevenactiviteiten, hobby’s en referenties.
  • De cv opbouw staat niet vast, maar een logische indeling zorgt ervoor dat de werkgever je cv snel kan scannen. Wees daarom niet té creatief met je cv indeling.
  • Zet bovenaan je cv je personalia en profielschets. Daarna volgen meestal je werkervaring en opleiding, afhankelijk van wat jij relevant vindt, gevolgd door vaardigheden.
  • Certificaten, nevenactiviteiten, talen en/of hobby’s komen meestal onderaan, tenzij je vindt dat een onderdeel meer aandacht verdient.
  • Sluit je cv af met je referenties, als je die hebt.
  • De ideale lengte van een cv is één of twee kantjes. Houd je cv kort en bondig en zorg ervoor dat de inhoud relevant is.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Welke onderdelen heeft een cv?

  • Cv onderdelen die niet mogen ontbreken zijn je personalia, werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Je kunt dit aanvullen met een foto, profielschets, certificaten, nevenactiviteiten, talen en/of hobby’s, afhankelijk van wat van toepassing en relevant is.

  • Hoe ziet een cv eruit?

  • De lay-out, inhoud en opbouw bepaal je zelf, maar het is wel verstandig om in ieder geval de vaste cv onderdelen in je cv op te nemen. Benieuwd naar de standaard cv opbouw? Ons voorbeeld cv geeft je daar een goed beeld van.

  • Hoe bouw je een cv op?

  • Bepaal de opbouw van je cv aan de hand van wat jij denkt dat belangrijk is voor de functie. Heb je bijvoorbeeld net een certificaat binnengesleept dat je kansen vergroot? Dan is het slim om je certificaten bovenaan te zetten. Maar wijk nooit te veel af van de standaard cv indeling.

  • Hoe lang mag je cv zijn?

  • De ideale lengte van je cv is één of twee kantjes, of je nou net start of al jarenlang aan de bak bent. Dat lukt vaak prima als je alleen de relevante info voor de baan op je cv vermeldt. Zo voorkom je dat je de werkgever verveelt met allerlei nutteloze informatie.

  • Wanneer maak je een chronologisch cv?

  • Kies voor een chronologische volgorde van je werkervaring op je cv als je nog studeert of starter bent. Dan komen je opleidingen namelijk bovenaan te staan. Da’s slim om te doen, want dat is als student of starter vaak het belangrijkste wat je een werkgever te bieden hebt.