Extracurri-wat? Moeilijk woord, maar wist je dat extracurriculaire activiteiten supergoed op je cv staan? Zeker als je nog niet zoveel (bij)baantjes achter de rug hebt. Hoog tijd dus om in te zoomen op allerlei extracurriculaire activiteiten, de betekenis hiervan te bespreken en voorbeelden op te noemen die goed op je cv staan. Lees maar mee.
Wat zijn extracurriculaire activiteiten?
De betekenis van dit woord is gelukkig simpeler dan het lijkt. Extracurriculaire activiteiten zijn activiteiten die je tijdens je studie of school doet en die op de een of andere manier een connectie hebben met je opleiding. Vandaar de naam: ‘curriculair’ komt van ‘curriculum’, en dat is het programma van een opleiding. Dat ‘extra’ betekent dan weer dat deze activiteiten niet verplicht zijn en dus bovenop je vakken komen. Extracurriculair betekent dus dat je extra activiteiten naast het officiële programma van je school doet.
Verschil nevenactiviteiten en extracurriculaire activiteiten
Extracurriculaire activiteiten is een onderdeel van, maar niet per se hetzelfde als de nevenactiviteiten op je cv. Andere nevenactiviteiten zijn bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij de dierenambulance, bestuurslid zijn bij een sportvereniging of lid zijn van het campagneteam van een politieke partij. Deze extraatjes hebben niet per se te maken met een opleiding. Extracurriculaire activiteiten wel.
Extracurriculaire activiteiten voorbeelden
Welke extracurriculaire activiteiten goed op je cv staan? Allemaal, eigenlijk. Het geeft namelijk aan dat je graag een stapje extra zet en niet alleen the bare minimum doet tijdens je studie. Verder is het vooral belangrijk dat de extracurriculaire activiteiten bij jouw interesses passen. Dan zeggen ze namelijk iets over jou als persoon. Denk aan:
- Schrijven voor een studieblad of schoolkrant.
- Bestuursjaar bij de studievereniging.
- Lid zijn van een onderwijs- of jaarboekcommissie.
- Eerstejaars begeleiden als studentenmentor.
- Onderdeel zijn van een studentensportvereniging.
- Lid zijn het debatteam van de opleiding.
- Bijles geven aan eerstejaars.
Ook slim: koppel extracurriculaire activiteiten aan de vaardigheden die op je cv staan. Dit kun je doen in je motivatiebrief of tijdens het sollicitatiegesprek. Ze vormen namelijk goede voorbeelden uit de praktijk.
Extracurriculaire activiteiten op je cv
We verklapten het al: extracurriculaire activiteiten zet je tussen de nevenactiviteiten op je cv. De opmaak ziet er ongeveer hetzelfde uit als de werkervaring op je cv. Je noemt dus de naam van de organisatie, jouw functie, de periode waarin je dit deed en een korte beschrijving van je taken. Bijvoorbeeld:
Studievereniging Reiskriebels
Schrijver studieblad
(2022-nu)
Schrijven van blogs en artikelen over reizen en toerisme in het kwartaal studieblad.
In ons cv voorbeeld van een student zie je hoe dit eruitziet op een volledig cv.
Key takeaways
- Extracurriculaire activiteiten zijn activiteiten die je naast je studie deed en die op de een of andere manier met je opleiding te maken hebben.
- Dit zijn voorbeelden van nevenactiviteiten, net als vrijwilligerswerk en lid zijn van een politieke partij.
- Extracurriculaire activiteiten staan goed op je cv omdat ze aangeven dat je graag een stapje extra deed tijdens je studie.
- Ze laten ook zien wat jouw persoonlijke interesses zijn en illustreren jouw skills.
- Voorbeelden van extracurriculaire activiteiten zijn schrijven voor een studieblad, bestuursjaar bij een studievereniging en eerstejaars begeleiden als studentmentor.
- Extracurriculaire activiteiten zet je tussen de nevenactiviteiten op je cv.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is ‘extracurriculaire activiteiten’?
-
Welke extracurriculaire activiteiten staan goed op je cv?
Dit zijn activiteiten die je naast je school of studie doet, en op de een of andere manier een connectie hebben met je opleiding. Denk aan bijles geven aan eerstejaars of lid zijn het debatteam van je opleiding.
Allemaal, eigenlijk. Kies een activiteit die goed bij je past en jouw interesses reflecteert. Ook slim: een activiteit kiezen waarbij je skills ontwikkelt die je graag onder de knie wilt krijgen. Je kunt dit dan mooi op je cv zetten en noemen tijdens het sollicitatiegesprek.