Hobby's op cv

Dat je werkervaring en opleidingen een plek krijgen op je curriculum vitae, is een no-brainer. Maar hoe zit het met je hobby’s op je cv? Vermeld je ze wel of niet, welke hobby’s noem je en waar komen ze? In dit artikel leggen we je precies uit in welke gevallen het een goed idee is om je hobby’s en interesses te vermelden op je cv en waarom dan. Check ook gelijk de voorbeelden, zo is het meteen duidelijk welke hobby’s een plekje verdienen.

Je hobby’s en interesses vermelden op je cv: doen of niet?

Kort gezegd: dat hangt af van de situatie en is helemaal aan jou. Het kopje hobby’s op je cv is in ieder geval geen verplicht onderdeel. Maar in veel gevallen levert het je wel iets op om je hobby’s te vermelden op je cv:

  • Je maakt je cv persoonlijker. Door je hobby’s en interesses op je cv te vermelden, krijgt de werkgever alvast een beeld van jouw persoonlijkheid en karakter. Belangrijk, want je bent meer dan alleen je werk. En uiteindelijk zoekt een werkgever niet alleen een goede werknemer, maar ook iemand die in het team past.
  • Je laat je kwaliteiten zien. Je hobby’s laten niet alleen zien wat je leuk vindt, maar zeggen ook iets over je talenten en competenties liggen. Als je bijvoorbeeld voetbalt, ben je waarschijnlijk een teamplayer.
  • Je maakt de werkgever nieuwsgierig. Met een interessante hobby val je op tussen alle andere cv’s op de stapel en is de werkgever misschien wel zo nieuwsgierig dat ie je wil ontmoeten.
  • Je hebt weinig andere info op je cv staan. Bijvoorbeeld omdat je starter of student bent en nog weinig werkervaring op je cv hebt. Met je hobby’s kun je dan toch iets meer over jezelf laten zien.

Redenen om je hobby’s niet op je cv te vermelden

Toch is het niet altijd een goed idee om je hobby’s op je cv te zetten. In de volgende situaties kun je ze beter achterwegen laten:

  • Je hobby’s zijn niet relevant voor de functie. Bijvoorbeeld omdat ze heel algemeen zijn. Prima natuurlijk dat je graag films kijkt en met vrienden afspreekt, maar dat heeft niet veel toegevoegde waarde voor je cv.
  • Je hebt dubieuze hobby’s en interesses. Denk aan hard gaan op festivals of nachtenlang gamen. Dit soort hobby’s op je cv zorgen er eerder voor dat je cv op de nee-stapel belandt.
  • Je cv is vol. Je hobby’s nemen natuurlijk ruimte in beslag. Als je moet kiezen tussen je hobby’s en interesses op je cv of bijvoorbeeld een opleiding of eerdere werkervaring, kies dan altijd voor het laatste.
  • Je solliciteert bij een formele organisatie. Het hangt ook af van de functie en de bedrijfscultuur of je je hobby’s moet vermelden op je cv. Je voelt vaak zelf wel een beetje aan of een werkgever zit te wachten op dit soort persoonlijke informatie. Over het algemeen geldt dat informele organisaties een persoonlijke touch op je cv meer waarderen dan formele organisaties.

Hobby’s voor op cv: voorbeelden

Als het even kan laat je met je hobby’s op je cv doorschemeren wie jij bent en wat je skills zijn. Laat een dertien in een dozijn hobby zoals afspreken met vrienden dus liever achterwege. Maar eh, welke hobby’s en interesses noem je wél op je cv? We geven wat voorbeelden en koppelen er meteen vaardigheden en eigenschappen aan.


Hobby of interesse Vaardigheden of eigenschappen
Acteren Expressie, presenteren, stemgebruik
Denksport als schaken Analytisch denken, geduld
Fotografie Creativiteit, oog voor detail
Gamen Oplossingsgericht, doorzettingsvermogen, teamwork
Klussen in huis Bouwvaardigheden, precisie, oog voor detail, aanpakker
Koken Organisatorisch, niet bang om iets nieuws te proberen
Kunst Creatief, oog voor detail
Lezen Zelfontwikkeling, analytisch denken, leesvaardigheden
Muziek maken Creativiteit, geduld, discipline, doorzettingsvermogen
Reizen Open-minded, avontuurlijk, plannen, onafhankelijk
Schrijven Communicatievaardigheden, nauwkeurig werken
Teamsport Uithoudingsvermogen, samenwerken, discipline
Tuinieren Ruimtelijk inzicht, ontwerpvaardigheden
Vrijwilligerswerk Motivatie, inlevingsvermogen, initiatief nemen

Waar plaats je je hobby’s en interesses op je cv?

Je hobby’s en interesses zijn op je cv een optioneel onderdeel. Logisch dus dat ze niet prominent bovenaan hoeven te staan. Het is belangrijker dat essentiële info zoals je opleidingen en werkervaring lekker in het oog springen. Je hobby’s en vaardigheden zet je daarom meestal onderaan, bijvoorbeeld onder je vaardigheden. Hier kun je van afwijken als je specifieke hobby’s of interesses hebt die de werkgever écht niet mag missen. Dan zet je ze bijvoorbeeld ergens in de zijbalk onder je personalia, afhankelijk van de lay-out van je cv.

Hobby's op cv voorbeeld

Key takeaways

  • Het is niet verplicht om je hobby’s en interesses te vermelden op je cv. Maar het levert je in veel gevallen wel iets op.
  • Met hobby’s op je cv maak je je cv persoonlijker, laat je je kwaliteiten zien en onderscheid je je van andere sollicitanten.
  • Je kunt je hobby’s beter niet op je cv zetten als ze niet relevant, heel algemeen of dubieus zijn, je cv al erg vol staat of je bij een erg formele organisatie solliciteert.
  • In het artikel geven we voorbeelden van hobby’s die goed op je cv staan. Tip: koppel er meteen vaardigheden of eigenschappen aan.
  • Geef je hobby’s en interesses geen prominente plek op je cv, maar plaats ze ergens onderaan.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Zijn hobby’s en interesses op je cv verplicht?

  • Nope, dit is geen verplicht onderdeel op je cv, maar je hobby’s en interesses zijn vaak wel een goede toevoeging. Daarmee maak je je cv namelijk completer, laat je zien over wat voor vaardigheden je beschikt en onderscheid je je van andere sollicitanten.

  • Wat voor hobby’s zet je op je cv?

  • Kies voor hobby’s die goed laten zien wie jij bent. Bijvoorbeeld tennis als je wekelijks op de baan staat of fotografie als je spiegelreflexcamera nooit lang in de kast ligt. Veelvoorkomende en nietszeggende hobby’s als winkelen en series bingen voegen niet zoveel toe.