Je gaat solliciteren? Dan ontkom je er niet aan: een cv maken. Oké, technisch gezien mag je op sommige plekken (ook bij ons) wel zonder cv solliciteren. Maar met zo’n papiertje vergroot je toch echt jouw kansen op die toffe baan. Mooi gezegd, maar een goed cv maken doe je niet zo 1-2-3. Help? No worries, wij zijn dé sollicitatie experts en weten dus wel hoe je dat doet, het schrijven van een cv. Pak er dus gauw een leeg document bij en houd onze tips voor het maken van een cv erbij. Wedden dat je zo een mooi exemplaar zwart-op-wit hebt?
Hoe maak je een goed cv? 3 opties
Ben jij een typetje ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ of knutsel je liever helemaal zelf iets in elkaar? Wij keuren het allemaal goed, want er zijn genoeg manieren om een mooi cv te maken. Pick your fave:
Cv generator gebruiken
We geven je groot gelijk: een cv aanmaken met een generator is lekker snel. Een goede manier dus om een basic cv te maken, maar ook om alvast een startpunt te creëren. Want je kunt natuurlijk ook zelf nog aanpassingen maken. Dus raak jij al gefrustreerd van de gedachte aan formatting in Word of Canva? Kies dan een handige cv generator en get to work. Tip: wij hebben zelf een gratis cv generator. En eh, je cv genereren met AI is ook een optie.
Cv template gebruiken
De gouden middenweg: door het opstellen van een cv met een template heb je zelf onder controle wat je waar neerzet. Dat doet een generator allemaal automatisch. Maar ook met een template heb je geen gedoe met de indeling en vul je alle onderdelen van je cv lekker snel in. Er zijn honderden cv templates op internet te vinden, dus er zit er altijd wel eentje bij die past. Check onze gratis te gebruiken cv voorbeelden en artikel over cv templates maar eens.
Zelf cv maken
Maak je een creatief cv of vind je het gewoon belangrijk dat je cv zo persoonlijk mogelijk is? Je mag natuurlijk altijd je cv helemaal zelf opmaken. Pak Word, Canva of Google Sides erbij en knutselen maar. Tip: haal inspo uit onze cv voorbeelden.
Een goed cv maken in 9 stappen
Heb je besloten hoe je het opmaken van je cv gaat aanpakken? Toppie, dan is het tijd voor het echte werk. Houd ons stappenplan en de tips voor een cv maken erbij, dan weet je zeker dat je niks vergeet.
Stap 1: Pak de vacature erbij
Very important: net als bij een sollicitatiebrief, pas je jouw cv altijd aan op de vacature. Tuurlijk, je hoeft niet elke keer from scratch een nieuw exemplaar te maken. Maar het helpt echt als je jouw basis cv steeds net even wat tweakt, zodat ie beter bij de baan past waar je op solliciteert. Pak dus voordat je begint met het opstellen van je cv de vacaturetekst erbij. Schrijf in steekwoorden op wat belangrijk is, zoals vereiste skills of taken die bij de baan horen. Die kun je mooi laten terugkomen in je cv.
Stap 2: Kies een format
Of je nou een cv generator gebruikt of zelf aan de knutsel gaat, je moet sowieso een format kiezen. Zet je jouw werkervaring bovenaan of begin je met je opleidingen? En werk je met meerdere kolommen of plaats je alle onderdelen onder elkaar? It’s up to you.
Stap 3: Noteer je personalia
Als je eenmaal een format hebt gekozen, is het tijd om je cv te schrijven. Begin met je persoonlijke gegevens. Zet ze netjes en duidelijk onder elkaar, zonder te veel extra info toe te voegen.
Stap 4: Kies een foto uit
De meeste cv’s hebben een foto, dat zie je ook op onze voorbeelden. Hoewel er redenen zijn waarom je dit niet zou willen, raden wij aan om altijd een foto op je cv te zetten. In ons artikel lees je hoe je de beste foto uitkiest. Zet ’m het liefst bij of in de buurt van je personalia.
Stap 5: Vul je werkervaring in
Let op: je hoeft niet elk baantje dat je hebt gehad op je cv te zetten. In ons artikel over het onderdeel werkervaring op je cv lees je hoe je kiest welke werkervaring het beste staat en welke banen je best weg mag laten als je je cv gaat maken.
Stap 6: Vermeld je opleidingen
Ook bij dit onderdeel geldt: niet alle opleidingen hoeven op je cv te staan. Je basis- en middelbare school is bijvoorbeeld vaak niet nodig. Let vooral op dat je jezelf onderscheidt met de info op je cv. Schrijf dus op wat jouw afstudeerproject was of vermeld die interessante minor die perfect aansluit op de baan.
Stap 7: Zet skills op je cv
Niet te vergeten: de vaardigheden op je cv. Als je dit onderdeel van je cv gaat maken, pak je de vacaturetekst er weer bij. Daar vind je namelijk veel hints over welke skills de werkgever vindt passen bij de job. Dat betekent natuurlijk niet dat je al die vaardigheden op je cv moet opsommen. Want eh, liegen op je cv is een no-go, dus noteer alleen de skills die je ook echt in huis hebt. Denk ook vast na over voorbeelden, want die kun je mooi in je motivatiebrief zetten.
Stap 8: Schrijf een profielschets
Nu je alle onderdelen van je cv rond hebt, schrijf je een mooie samenvatting in de vorm van een profielschets. In dit korte verhaaltje kun je info kwijt die niet op een andere plek op je cv past. Goede karaktereigenschappen bijvoorbeeld, of jouw grootste ambitie. Tip: pas de profielschets altijd aan op de vacature, zelfs als je de rest van je cv grotendeels hetzelfde laat.
Stap 9: Leuk je cv op
Het is tijd voor het visuele aspect. Hoe je je cv mooi kunt maken? Dat ligt aan je eigen smaak en het bedrijf waar je solliciteert. Een professioneel cv is rustig en strak, dus daar voeg je waarschijnlijk weinig tierelantijntjes aan toe. Maar als je op een creatieve functie solliciteert, wil je zeker moeite steken in het design. Voeg bijvoorbeeld icoontjes toe, werk met kleurtjes en kies een aantrekkelijk lettertype.
Gefeliciteerd, je bent klaar met je cv maken. Sla ’m op als pdf (dan weet je zeker dat de opmaak niet verandert) en stuur ’m samen met jouw sollicitatie mail op. Wel alvast je cv gemaakt maar nog geen leuke vacature gevonden? Hold on, die hebben wij genoeg voor je in de aanbieding. Neem rustig een kijkje in ons vacatureaanbod en solliciteer op jouw volgende baan.
Key takeaways
- Je kunt je cv maken met behulp van een generator of een template. Of er zelf een maken from scratch.
- Het is slim om je cv altijd aan te passen op de vacature waarop je solliciteert.
- Houd de vacaturetekst erbij, kies een format voor je cv en begin met het noteren van je personalia en kiezen van een foto.
- Vul daarna je werkervaring, opleidingen en skills in. Gebruik altijd informatie die het meest relevant is voor de functie waar je op solliciteert.
- Schrijf ten slotte je profielschets en leuk je cv wat op met een passend lettertype, kleur en eventueel icoontjes.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Hoe maak ik zelf een mooi cv?
-
Hoe maak ik een cv op de computer?
-
Hoe maak je een krachtig cv?
-
Hoeveel kost een cv maken?
Gebruik onze cv voorbeelden ter inspiratie, en let vooral op dat het cv aansluit op de vacature waarop je solliciteert. En dat ie past bij jou als persoon.
Het handigste is om een cv generator of template te gebruiken. Je kunt ook from scratch een cv maken, bijvoorbeeld in Canva, Word of Google Slides.
Een krachtig cv bevat alleen info die écht relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Leg niet te veel uit, maar gebruik steekwoorden. Gebruik je motivatiebrief om argumenten te geven en meer over jezelf te vertellen.
Dat ligt eraan, er bestaan zowel betaalde als gratis cv templates en generators. Psst: onze eigen cv maker is helemaal gratis ;).