Sollicitatie mail

Solliciteren via brieven die je verzendt met een postduif? Dat gebeurt allang niet meer. Tegenwoordig stuur je namelijk gewoon een sollicitatie mail. Het enige nadeel? De postduiven raken werkloos. Maar goed, dat mag de pret niet drukken, want wij leggen je tot in de puntjes uit hoe je een sollicitatie mail kunt schrijven alsof je nooit anders hebt gedaan. En eh, als kers op de taart hebben we zelfs een sollicitatie mail voorbeeld voor je klaarstaan. Reden genoeg on lekker door te scrollen, dus.

Solliciteren via de mail

Een sollicitatie mail versturen doe je als je wilt opvallen tussen andere kandidaten of als je open solliciteert bij een bedrijf. Je hebt dan twee opties:

  1. De mail is jouw sollicitatiebrief en je cv voeg je toe als bijlage.
  2. Je schrijft een korte mail met in de bijlage jouw motivatiebrief en cv.

Omdat lange lappen tekst snel afschrikken, is het handiger om voor optie twee te gaan. Dit wordt ook wel een begeleidende mail bij je sollicitatie genoemd.

Begeleidende mail bij sollicitatie schrijven: tips

Een begeleidende sollicitatie mail opstellen en vervolgens jouw sollicitatiebrief en cv in de bijlage voegen is dus een slimme zet. Maar wat moet je nog meer weten voor je een begeleidende mail bij je sollicitatie verstuurt? We sommen een aantal tips voor je op.

Tip 1. Weet wie je mailt

Je sollicitatie mail versturen naar de juiste persoon is wel zo slim. Onderzoek daarom van tevoren wie je wilt bereiken. Ga bijvoorbeeld naar de vacature en check wie de recruiter is. Of verstuur je open sollicitatie door op LinkedIn te zoeken naar de juiste contactpersoon. Kun je niet vinden bij wie je moet zijn? Neem dan contact op door het bedrijf te bellen.

Tip 2. Gebruik een professioneel e-mailadres

Tja, het is niet handig om je sollicitatie mail te versturen via coole.kikker@gmail.com of sam-is-leip-gap@gmail.com. De kans is groot dat je met zo’n e-mailadres alles behalve serieus genomen wordt. Houd er ook rekening mee dat je beter geen sollicitaties kunt versturen via je schoolmail, tenzij het om een sollicitatie mail voor je stage gaat dan. Als je wordt aangenomen mailt de werkgever jou waarschijnlijk via school mailadres, en die wordt verwijderd op het moment dat jij klaar bent met jouw school. Je verliest dus belangrijke e-mails.

Tip 3. Maak je onderwerp duidelijk

Maak in het onderwerp van je sollicitatie mail duidelijk waar de mail over gaat, bijvoorbeeld: ‘Sollicitatie mail - [jouw naam]’ of ‘Open sollicitatie mail - [naam]’.

Tip 4. Houd je tekst kort

Houd de tekst van de mail bij je sollicitatie lekker kort en bondig. Geef aan waarvoor je mailt en dat belangrijke documenten in de bijlage staan. Vergeet ook niet om jouw sollicitatiebrief en cv daadwerkelijk toe te voegen.

Tip 5. Voeg je gegevens toe

Waarom zou je je gegevens toevoegen aan het einde van je sollicitatie mail als de werkgever jouw adresgegevens toch al van je cv af kan plukken? Da’s een goeie vraag. Door jouw gegevens toe te voegen aan het einde van je sollicitatie mail, maak je het de werkgever lekker makkelijk om jouw naam en telefoonnummer terug te vinden. Zo simpel is het. Wil je nou extra professioneel overkomen? Voeg dan in plaats van je naam en telefoonnummer een e-mailhandtekening toe waarmee de werkgever in een oogopslag ziet wie jij bent en hoe mensen je kunnen bereiken. Bijvoorbeeld via een linkje waarmee de werkgever met een klik naar jouw LinkedIn-profiel gaat.

Tip 6. Check je tekst

Deze tip spreekt voor zich, toch? Je hebt maar een kans om een spetterende indruk te maken. En met spelfouten gaat dat een stuk lastiger. Controleer je tekst daarom goed voor je ’m verstuurd.

Voorbeeld sollicitatie mail

Je wilt vast weten hoe zo’n begeleidende sollicitatie mail en precies uit komt te zien. Goed nieuws, je bent hier aan het juiste adres:

Voorbeeld sollicitatie mail

En da’s niet alles. We hebben ook een template voor je klaarstaan. Invullen, checken en versturen maar…

Template sollicitatie mail

Key takeaways

  • Een sollicitatie mail verstuur je om op de vallen tussen andere kandidaten. Een open sollicitatie kun je ook via de mail versturen.
  • Bij een sollicitatie mail heb je twee opties: 1) de mail is jouw sollicitatiebrief en je cv voeg je toe als bijlage, of 2) een korte mail met in de bijlage jouw sollicitatiebrief en cv.
  • Let er bij het schrijven van een begeleidende mail op dat je een professioneel e-mailadres gebruikt, de tekst kort en bondig houdt en je je tekst achteraf checkt.
  • In dit artikel vind je een voorbeeld van een sollicitatie mail. Voor jouw eigen begeleidende mail bij je sollicitatie gebruik je ons template.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat zet je in de mail bij een sollicitatie?

  • Je hebt twee opties bij het versturen van een sollicitatie mail. Optie 1 is dat je je sollicitatiebrief als mail verstuurd en je cv toevoegt in de bijlage. Optie 2 is dat je een korte begeleidende mail schrijft en vervolgens jouw cv en sollicitatiebrief toevoegt als bijlagen.

  • Hoe schrijf je een goede sollicitatie mail?

  • Houd er rekening mee dat je van tevoren uitzoekt naar wie je je sollicitatie mail verstuurt. Maak in het onderwerp duidelijk waar je mail over gaat en wees in je tekst niet te langdradig. Zo voorkom je dat de werkgever afschrikt met lange lappen tekst.

  • Hebben jullie ook tips voor het schrijven van een motivatie mail?

  • Helaas hebben we geen tips, maar wel een stappenplan. En die vind je in het motivatie mail artikel.

  • Hoe schrijf je een open sollicitatie mail?

  • De kans is groot dat jij een open sollicitatie via de mail verstuurd. Gelukkig vind je in dit artikel verschillende tips om je met jouw sollicitatie mail te helpen. Let er bijvoorbeeld op dat je een professioneel e-mailadres gebruikt.