Werkloos zijn is niet niks. Je zit ineens zonder werk, misschien zonder inkomen en moet uitzoeken hoe je weer vooruit komt. Maar geen zorgen, we’ve got you. Of je nou net ontslagen bent, zelf ontslag hebt genomen of tijdelijk zonder werk zit, er zijn altijd stappen die je kunt zetten om de periode van werkloosheid goed door te komen. In dit artikel zetten we alle tips en tricks voor je op een rij.
Op deze pagina

Wanneer ben je werkloos?
Als je geen baan (meer) hebt, ben je werkloos. Werkloos zijn is op zich niet erg, maar hoe je werkloos bent geworden, bepaalt wel vaak of je een werkloosheidsuitkering kunt aanvragen. Het feit dat je werkloos bent, hoeft namelijk helemaal niet jouw schuld te zijn. Misschien is het bedrijf waar je werkte failliet gegaan of ben je na langdurige ziekte ontslagen, maar inmiddels weer beter. En zo zijn er nog veel meer redenen waardoor je zonder werk kunt zitten, zoals:
Reden van ontslag | Uitleg |
---|---|
Afstuderen zonder baan | Je bent net klaar met je studie en hebt nog geen werk gevonden. |
Arbeidsongeschiktheid | Je was arbeidsongeschikt, maar kunt nu weer werken. |
Conflict op de werkvloer | Je bent ontslagen door een conflict tussen jou en je werkgever. |
Contract niet verlengd | Je hebt na een tijdelijk contract geen verlenging gekregen. |
Einde stage of leerwerktraject | Je hebt net een stage of leerwerktraject afgerond waar je niet kon blijven werken. |
Faillissement van je werkgever | Het bedrijf waar je werkt gaat failliet. |
Ontslag door reorganisatie | Jouw functie verdwijnt omdat het bedrijf krimpt door bezuinigingen of een veranderende markt. |
Ontslag met wederzijds goedvinden of vaststellingsovereenkomst | Jij en je werkgever hebben samen besloten om het dienstverband te beëindigen. |
Ontslag op staande voet | Je wordt direct ontslagen of neemt direct ontslag, omdat er iets is gebeurd wat niet door de beugel kan. |
Ontslag tijdens proeftijd | Je bent ontslagen tijdens je proeftijd, omdat jij of de werkgever niet tevreden was. |
Seizoenswerk of -project afgerond | Je werkte aan een tijdelijk project of seizoensgebonden werk dat nu afgelopen is. |
Vrijwillige vertrekregeling | Je bent vrijwillig vertrokken tegen een vergoeding. |
Zelf ontslag nemen | Jij wilde (door omstandigheden) weg bij je huidige werkplek. |
WW- of bijstandsuitkering aanvragen na ontslag
Soms heb je na je ontslag recht op een WW-uitkering (werkloosheidsuitkering). Bijvoorbeeld als je bent ontslagen vanwege een reorganisatie of als je tijdelijke contract niet is verlengd. Houd er wel rekening mee dat je niet altijd recht hebt op deze uitkering, bijvoorbeeld als je zelf ontslag hebt genomen. Op de website van het UWV vind je alle info over wanneer je wel en geen recht hebt op een WW-uitkering. Heb je wel recht op WW? Vraag dan binnen één week na je laatste werkdag de uitkering aan. Hoe sneller je het aanvraagt, hoe sneller je de uitkering ontvangt.
Hoe vraag je een WW-uitkering aan?
- Log in bij het UWV met je DigiD.
- Vul de benodigde gegevens in. Denk aan je laatste werkdag, reden van ontslag en persoonlijke gegevens.
- Stuur bewijsstukken mee, zoals je ontslagbrief of vaststellingsovereenkomst.
- Bevestig je aanvraag. Na het invullen krijg je een bevestiging per e-mail.
Na je aanvraag beoordeelt het UWV of je recht hebt op een uitkering. Heb je hier geen recht op? Dan kun je mogelijk een bijstandsuitkering aanvragen. Dit is een vangnet van de gemeente voor mensen die niet genoeg inkomen hebben om boodschappen te doen of hun huur te betalen. De bijstandsuitkering zorgt ervoor dat je een minimuminkomen hebt om van te leven.
Hoe vraag je een bijstandsuitkering aan?
- Ga naar de website van je gemeente.
- Log in met je DigiD en vul het online aanvraagformulier in.
- Vul je gegevens in. Denk aan je persoonlijke gegevens, woonsituatie, inkomen en vermogen.
- Stuur bewijsstukken mee, zoals loonstroken, bankafschriften of andere bewijsstukken die laten zien dat je geen inkomen hebt.
- Bevestig je aanvraag. Je krijgt in je mail een bevestiging van ontvangst.
Na de aanvraag onderzoekt de gemeente of je recht hebt op bijstand. Dit proces kan enkele weken duren. In de tussentijd kun je alvast op zoek naar een nieuwe baan. Op (we noemen maar iets, hoor) YoungCapital bijvoorbeeld.
Help, ik word werkeloos. Hebben jullie tips?
Werkloos worden kan best spannend zijn. Ineens heb je geen inkomen meer, mis je de gezellige collega’s om mee te kletsen en bouw je geen pensioen op. Om te voorkomen dat het gat in je cv steeds groter wordt of dat je je gaat vervelen terwijl je tussen twee banen in zit, hebben we een paar handige tips voor je:
1. Blijf actief
Met een bak chips op de bank liggen is natuurlijk heel verleidelijk, maar niet bepaald productief. Houd jezelf daarom bezig. Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen, volg een cursus of leer nieuwe skills. Zo blijf je in de flow en heb je gelijk weer een mooie aanvulling op je cv.
2. Zorg voor een dagritme
Werkloos zijn betekent vaak ook dat je geen vaste routine meer hebt. Een routine zorgt ervoor dat je, als je straks weer aan het werk bent, sneller gewend bent aan de routine van naar je werk gaan. Sta daarom elke dag op tijd op, plan je dagen in en maak een to-do lijstje.
3. Update je cv en LinkedIn
Je cv en LinkedIn-profiel kunnen vast een update gebruiken, zeker nu je met werkloosheid te maken hebt. Voeg je laatste werkervaring toe en laat zien wat je hebt geleerd tijdens je vorige baan. Vraag ook aanbevelingen aan oud-collega’s of leidinggevenden. Dit is een soort mini-getuigschrift waarin iemand vertelt waarom jij goed bent in je werk. Hierdoor hebben potentiële werkgevers meteen een positief beeld van jouw kwaliteiten en betrouwbaarheid. Deze aanbevelingen kunnen dus net dat extra duwtje in de rug zijn om je op sollicitatiegesprek te krijgen of de baan te scoren.
4. Wees flexibel
Sta open voor tijdelijke of parttime jobs. Die geven je werkervaring en zorgen ervoor dat je actief blijft. Bovendien laat je met zo’n baan zien dat je niet stilzit en bereid bent om aan te pakken. Wie weet kom je via zo’n tijdelijke klus wel in contact met mensen die je aan je droombaan helpen. Of blijkt die parttime job toch veel leuker dan je dacht.
Key takeaways
- Je bent werkloos als je geen baan (meer) hebt. Bijvoorbeeld als je afgestudeerd bent, maar nog geen baan kunt vinden of als je bent ontslagen door langdurige ziekte.
- Of je na je ontslag recht hebt op een WW-uitkering (werkloosheidsuitkering), verschilt per situatie.
- Als je werkloos bent, is het slim om jezelf bezig te houden. Bijvoorbeeld door nieuwe skills te leren of vrijwilligerswerk te doen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wanneer ben je werkloos?
-
Wat kan je doen als je werkloos bent?
-
Kun je een WW-uitkering aanvragen als je zelf ontslag hebt genomen?
-
Wat is het verschil tussen WW- en bijstandsuitkering?
-
Als je ontslagen wordt, krijg je dan een uitkering?
Werkloos zijn betekent dat je geen baan (meer) hebt.
Als je werkloos bent, kun je op zoek naar een nieuwe baan of vrijwilligerswerk. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze vacatures ;). Daarnaast is het handig om ervoor te zorgen dat je een dagritme hebt en dat je je LinkedIn en cv update.
Dit kan alleen als er sprake was van bijzondere omstandigheden, zoals onveilige situaties op de werkvloer.
WW is een werkloosheidsuitkering voor mensen die onvrijwillig werkloos zijn en een bijstandsuitkering krijg je pas als je helemaal geen inkomen én geen recht op WW hebt.
Wanneer je recht hebt op WW-uitkering bij ontslag, check je bij het UWV.