Met een aanbevelingsbrief heb je een streepje voor op andere kandidaten tijdens het solliciteren. Je wordt namelijk aan je toekomstige werkgever aanbevolen door iemand die nauw met jou heeft samengewerkt. Superfijn, want die persoon weet als geen ander hoe jouw kwaliteiten shinen op de werkvloer. Maar eh, aan wie kun je vragen om zo’n aanbevelingsbrief te schrijven? En wat moet er precies in staan? Op deze pagina beantwoorden wij al jouw vragen, en geven we je een duidelijk voorbeeld van het format van een aanbevelingsbrief.
Wat is een aanbevelingsbrief?
Een aanbevelingsbrief (of recommendatiebrief) is een brief die je kunt toevoegen bij je sollicitatie. Zo’n brief is geschreven door iemand met wie je nauw hebt samengewerkt, en dus een goede beschrijving kan geven van hoe je functioneert. Op deze manier beveelt de schrijver jou aan jouw toekomstige werkgever aan. Wie zo’n aanbevelingsbrief voor jou kan schrijven? Dat bepaal je meestal zelf. Denk aan een oud-manager of stagebegeleider. Tuurlijk moet je dit wel even aan diegene vragen, maar dat kan heel simpel door een mailtje of berichtje via LinkedIn te sturen.
Waarom stuur je een aanbevelingsbrief?
Op sommige vacatures komen heel veel reacties binnen, en dan is het lastig voor een bedrijf om de pareltjes eruit te pikken. In zo’n geval is een aanbevelingsbrief handig. Want het zegt veel positiefs over jou als je één of meerdere goede aanbevelingsbrieven hebt. Blijkbaar zijn er dan oud-werkgevers, docenten of begeleiders die enthousiast over je zijn.
Een tweede pluspunt: met een aanbevelingsbrief maak je een betrouwbare indruk. Je kunt zelf natuurlijk vol trots je positieve eigenschappen benoemen, maar hoe fijn is het als iemand anders dit bevestigt? Jouw toekomstige werkgever of onderwijsinstelling ziet jou in een recommendatiebrief even door de ogen van een ander. En dat is een fijn perspectief, zeker als er een hoop sollicitanten zijn. Je hebt met zo’n brief dus een voorsprong op andere kandidaten.
Wat staat er in een aanbevelingsbrief?
Je hoeft misschien zelf niet zo snel zelf een aanbevelingsbrief te schrijven. Tenzij een (oud-)collega dit aan je vraagt. Maar zelfs als dat niet zo is, is het handig om te weten wat er (ongeveer) in een brief van aanbeveling moet staan. Je kunt hier dan specifiek naar vragen als je iemand een aanbevelingsbrief wilt laten schrijven. Of je kunt de aanbevelingsbrief die je hebt gekregen erop checken. Het zou zonde zijn als je brief maar weinig goeds zegt, toch? Let dus op dat de volgende punten erin staan:
- De relatie tussen jou en degene die de aanbevelingsbrief schrijft. Misschien zijn jullie ex-collega’s, maar de schrijver kan net zo goed jouw vorige manager of stagebegeleider zijn. Het moet duidelijk zijn wanneer en hoelang jullie hebben samengewerkt en welke functie of rol jullie hadden.
- Hoe jij als persoon bent in een werkomgeving. Denk aan je positieve karaktereigenschappen, jouw teamrol en je manier van (samen)werken.
- Welke vaardigheden je hebt, en dan vooral de skills die passen bij de functie waar je voor solliciteert. Ben je bijvoorbeeld goed in technisch tekenen, organiseren of de Franse taal? Vraag (of check) dan of de schrijver dit in de aanbevelingsbrief zet, inclusief voorbeeld. Wil je bijvoorbeeld benadrukken dat je een organisatietalent bent? Dan is dat ene medewerkersevenement dat je hebt georganiseerd tijdens je stage een top voorbeeld.
- De aanbeveling, duh. Het moet duidelijk zijn dat de schrijver jou aanbeveelt aan de organisatie waar je hebt gesolliciteerd.
Voorbeeld aanbevelingsbrief PDF
Of je nou een aanbevelingsbrief voorbeeld als student, stagiair of (toekomstig) werknemer wilt, wij hebben er alvast eentje voor je gemaakt. Niet om deze letterlijk te kopiëren (hoe persoonlijker, hoe beter), maar wel om je een idee te geven van hoe het format van een aanbevelingsbrief eruitziet. Komt ie, ons aanbevelingsbrief voorbeeld:
Alternatieven voor een aanbevelingsbrief
Een aanbevelingsbrief laten schrijven is niet de enige manier om aan je toekomstige werkgever aan te tonen waar je goed in bent. Zo kun je ook referenties op je cv zetten. Dit is de contactinformatie van mensen met wie jij hebt samengewerkt. De werkgever kan jouw referenties dan zelf benaderen om meer informatie over jou als medewerker te vragen. Dit zijn dus in principe dezelfde mensen die je zou vragen om een aanbevelingsbrief voor je te schrijven. Tipje van ons: vraag aan het einde van je stageperiode of dienstverband bij een werkgever of je jouw manager of begeleider als referentie mag opgeven.
Key takeaways
- Een aanbevelingsbrief is een brief die je als bijlage kunt toevoegen bij je sollicitatie.
- Met zo’n brief vergroot je jouw kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.
- De brief is geschreven door iemand met wie je nauw hebt samengewerkt, zoals een oud-collega, vorige manager of stagebegeleider.
- Het doel van de brief is om jou aan te bevelen aan je toekomstige werkgever.
- De relatie tussen jou en de schrijver moet duidelijk worden uit de brief, net als jouw manier van werken en vaardigheden.
- In plaats van een aanbevelingsbrief laten schrijven, kun je ook referenties op je cv zetten.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat moet in een aanbevelingsbrief?
-
Hoe schrijf je een aanbeveling voor iemand?
-
Hoe vraag je iemand om een aanbevelingsbrief?
Uit een aanbevelingsbrief moet het volgende duidelijk worden: jouw relatie met de schrijver, jouw kwaliteiten op de werkvloer, je vaardigheden en, logisch, de aanbeveling zelf.
Als een collega jou vraagt om een aanbevelingsbrief te schrijven, zorg er dan voor dat je de positieve werkeigenschappen van diegene uitlegt in je brief. Noem kwaliteiten en skills die belangrijk zijn voor de job waarop die persoon solliciteert.
Gewoon door middel van een belletje, e-mail of berichtje via LinkedIn. Leg uit op welke baan je solliciteert, waarom je daarvoor graag een aanbevelingsbrief inlevert en waarom je juist deze persoon hiervoor vraagt.