Pff, wéér geen reactie op je sollicitatiebrief. Zou het helpen om te bellen voor je sollicitatie? Of zitten bedrijven daar helemaal niet op te wachten? Daar hebben wij wel een mening over. We vertellen precies wat zo’n telefoontje je oplevert en wat daarbij de do’s en don’ts zijn. Check ook meteen de voorbeeldvragen, daar haal je vast wat inspo uit. Misschien is het de komende ronde dan wél raak en mag je binnenkort ergens op gesprek komen.
Wel of niet bellen voor een sollicitatie?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat ons betreft is bellen voor je sollicitatie altijd een goed idee. Zo’n telefoontje is misschien spannend, maar levert alleen maar voordelen op. Tenminste, als je ’t goed aanpakt natuurlijk. Verderop check je de do’s en don’ts voor een succesvol belletje. Wat telefonisch informeren naar een vacature je oplevert? Wat dacht je van:
- Je valt meteen lekker op. Door je telefoontje weet de werkgever al wie je bent en is de kans groter dat ie jou kiest uit die stapel van 87 brieven.
- Je krijgt info die anderen niet hebben. Die kun je mooi in je cv of motivatiebrief verwerken. Scoor je bonuspunten mee.
- Je maakt alvast op een laagdrempelige manier kennis. Daardoor ga je straks niet met klamme handjes naar het sollicitatiegesprek.
- Je krijgt een beter beeld van de functie. Na zo’n babbeltje schat je veel makkelijker in hoe zwaar de job écht is en wat de taken precies zijn.
- Je ontdekt het lekker op tijd als dit toch niet dé job is voor jou. Die energie steek je beter in een functie je wél bij je past.
Kortom, bellen voor je sollicitatie levert je nieuwe info, bonuspunten én een makkelijkere sollicitatie op.
Bellen voor je sollicitatie: de do’s & don’ts
Een geïnteresseerd en enthousiast telefoontje levert je straks misschien wel een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek op. Maar je kunt de boel ook verprutsen, als je even niet uitkijkt. Wat zijn de do’s en don’ts als je gaat bellen voor je sollicitatie?
Do’s bellen voor je sollicitatie
- Check wie de contactpersoon is. Zo kun je naar de juiste persoon vragen. Die maakt namelijk de eerste selectie en weet het meest over de job.
- Bereid je voor. Met dit belletje is je sollicitatie begonnen, dus je kunt maar beter een goede eerste indruk maken. Lees je in over de functie en organisatie en bereid vragen voor.
- Noem duidelijk je naam. Anders is je belletje straks voor niks geweest.
- Vraag of het oké is dat je een paar vragen stelt over de vacature. Komt het niet gelegen? Vraag dan om een belafspraak voor een later moment.
- Laat weten dat je enthousiast bent (alleen als je dat écht bent, natuurlijk). En bedank netjes voor het gesprek.
- Doorpakken. Wil je dat die job straks van jou is? Stuur dan dezelfde dag nog je cv en sollicitatiebrief op.
Don’ts bellen voor je sollicitatie
- Vragen naar dingen die je al uit de vacature kunt halen. Dat komt niet bepaald slim over en je verspilt zo alleen maar de tijd van de recruiter. Daar heeft niemand wat aan.
- Overvragen. Prima als je een paar slimme vragen stelt, maar dit is niet het moment om alvast het halve sollicitatiegesprek te voeren. Dram ook niet door als je merkt dat de werkgever terughoudend is in het geven van antwoorden.
- Wees niet te kritisch op de vacature. Vind je de verwachtingen van de werkgever wel errug hoog? Nooit laten blijken. Je geeft daarmee eigenlijk al aan dat je niet aan de functie-eisen voldoet.
Bellen voor je sollicitatie, wat moet je vragen?
Tuurlijk, domme vragen bestaan niet. Maar met de ene vraag maak je nou eenmaal net iets meer indruk op de recruiter dan met de andere wanneer je gaat bellen voor je sollicitatie. Daarbij geldt: hoe inhoudelijker de vraag, hoe beter. Als je alleen vraagt of de vacature nog openstaat, ben je snel uitgepraat. Dat geldt ook voor andere gesloten vragen waarop het antwoord ‘ja’ of ‘nee’ is. Wat je dan wél kunt vragen? Dit, bijvoorbeeld:
- Waarom staat de vacature open? Gaat het om de vervanging van een medewerker, uitbreiding in het team of een nieuwe functie?
- Wat is de visie van de afdeling?
- Aan wat voor projecten werkt het team de komende tijd?
- Hoe is de bedrijfscultuur merkbaar op de werkvloer?
- Hoelang werken de andere teamleden er al?
- Welke salarisindicatie hoort er bij de functie?
Leuk gesprek had? Hup, aan de slag met je cv en sollicitatiebrief jij. Ook daarvoor vind je genoeg tips in onze sollicitatiegids, of je nou een knaller van een openingszin zoekt voor je brief of inspiratie nodig hebt voor een creatief cv.
Nog meer bellen voor een baan
Het is inmiddels wel duidelijk dat bellen voor je sollicitatie geen gek idee is. Maar het kan tijdens de sollicitatieprocedure vaker voorkomen dat je aan de telefoon hangt. Wanneer precies en hoe pak je dat dan weer aan?
Telefonische screening sollicitatie
Het kan ook dat de werkgever een telefonische screening voor de sollicitatie houdt. Dat is een kort gesprek waarmee het bedrijf de beste kandidaten uit alle sollicitanten vist. Best een belangrijk telefoontje dus, want het bepaalt of je doorgaat naar de volgende sollicitatieronde. Vragen die je tijdens een telefonisch gesprek voor je sollicitatie kunt verwachten, zijn:
- Beschik je over de juiste diploma’s, certificaten en/of licenties voor de baan?
- Wat verwacht je van de functie?
- Wat voor werkomgeving past bij je?
- Ben je bereid om te reizen voor je werk?
- Welk salaris heb je in gedachten?
Slim dus om alvast na te denken over een antwoord op dit soort vragen.
Nabellen na je sollicitatie
Tot slot kun je ook zelf de werkgever bellen nadat je hebt gesolliciteerd. Bijvoorbeeld om te checken of je sollicitatie is ontvangen of omdat je geen reactie op je sollicitatie krijgt.
Key takeaways
- Bellen voor je sollicitatie levert veel voordelen op. Je valt positief op bij de werkgever, achterhaalt meer info en maakt de rest van het sollicitatieproces makkelijker.
- Check voordat je belt wie de contactpersoon is, bereid je goed voor, zeg duidelijk je naam, vraag of de ander tijd heeft en laat weten dat je enthousiast bent.
- Vraag liever niet naar info die je zelf kunt achterhalen, stel niet te veel vragen en uit je niet te kritisch over de vacature.
- Stel open, inhoudelijke vragen. In het artikel vind je verschillende voorbeeldvragen.
- Bellen voor je sollicitatie is iets anders dan een telefonische screening voor je sollicitatie of nabellen na je sollicitatie.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Hoe bel je voor een sollicitatie?
-
Wat zeg je als je belt voor een vacature?
-
Is het slim om te bellen voor een open sollicitatie?
Verdiep je in de functie, bereid wat vragen voor en check wie de contactpersoon is. Zoek een rustige plek op en bellen maar. Noem altijd duidelijk je naam en vraag of de persoon aan de andere kant van de lijn tijd heeft voor wat vragen. Meer do’s en don’ts vind je in het artikel.
Laat weten dat je geïnteresseerd bent in de vacature en dat je graag wat meer informatie wilt krijgen over de functie. Vraag altijd of je gesprekspartner tijd heeft om wat vragen te beantwoorden. Zo niet, stel dan voor om een belafspraak te maken.
Dat kan zeker slim zijn. Zo toon je extra initiatief en interesse, kom je meer te weten over de mogelijkheden binnen het bedrijf en ontdek je naar wie je de sollicitatie het best kunt sturen. Dat vergroot je kansen op een baan.