Je hebt zo je best gedaan op een leuke motivatiebrief, je cv gedubbel-dubbel-dubbelcheckt en dan: radiostilte. Je krijgt maar geen reactie op je sollicitatie. Knap vervelend, want je hebt geen idee hoe het sollicitatieproces verloopt en of je nog kans maakt op de job. Heeft de recruiter je sollicitatie wel ontvangen? Is misschien iemand anders er al met de baan vandoor? Kortom: je zit vol met vragen en wordt met de dag onzekerder. What to do? Moet je eindeloos blijven wachten op een telefoontje na je sollicitatie of kun je beter zelf actie ondernemen? En hoe en wanneer doe je dat dan? Dat en meer lees je hier.
Waarom hoor ik niks na mijn sollicitatie?
We helpen je graag, maar ook wij weten natuurlijk niet precies waarom je geen reactie op je sollicitatie krijgt. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn. Bijvoorbeeld:
1. De reactietermijn is nog niet verstreken
Heeft de vacature waarop je hebt gereageerd een deadline? Dan hoef je voor het verstrijken van die deadline nog geen reactie te verwachten. Ook kort daarna blijft het waarschijnlijk nog even stil in je inbox. De werkgever heeft vaak wat tijd nodig om alle sollicitaties door te nemen en te beantwoorden. Nog even geduld dus.
2. Veel reacties en geen interesse
Bedrijven krijgen soms tientallen reacties binnen op populaire vacatures. Het kost tijd om al die kandidaten uit te nodigen, in te plannen en af te wijzen. Is de keuze niet op jou gevallen? Dan kan het zijn dat je vanwege tijdgebrek helemaal geen reactie krijgt. Niet zo chic, maar het gebeurt wel.
3. Er is iets aan de hand binnen het bedrijf
Nog een optie: er is iets gebeurd binnen het bedrijf en daarom heb je nog niks gehoord. Denk aan een zieke recruiter of een interne discussie over de vacature. Er kan van alles aan de hand zijn wat niks met jouw geschiktheid voor de job te maken heeft.
4. Je sollicitatie is niet aangekomen
Hoe lekker technisch we tegenwoordig ook zijn met z’n allen, het kan ook nog dat je sollicitatie niet is aangekomen. Bijvoorbeeld door een technisch issue of een onhandigheidje van jezelf. Om dat te ontdekken kun je je sollicitatie nabellen. Hoe en wanneer je dat doet, leggen we hieronder uit. Tip: check ook je spambox eens. Misschien heeft de werkgever wél gewoon gereageerd, maar had je dat zelf nog niet opgemerkt, slimpie.
Geen reactie op sollicitatie: what to do?
Je probeert waarschijnlijk rustig te blijven, maar het is best frustrerend als je na je sollicitatie geen reactie krijgt. Je hebt je best gedaan op je sollicitatie en zag jezelf stiekem al shinen in die leuke functie. Logisch dat je duidelijkheid wilt. Die krijg je vaak alleen door zelf contact op te nemen met het bedrijf. Hoe je dat aanpakt, hangt af van de situatie.
Geen reactie op sollicitatie met deadline
In veel vacatures staat een deadline waarvoor je moet reageren. Da’s handig, want zo weet je als sollicitant in ieder geval íets over het verloop van het sollicitatieproces. Je kunt voor het verstrijken van de deadline al iets van de werkgever horen, maar het is helemaal niet gek als dat niet gebeurt. Neem voor die datum dan ook geen contact met het bedrijf op, hoe ongeduldig je misschien ook bent. Geef de recruiter ook na het verlopen van de deadline nog even de tijd om alle reacties door te nemen en contact met je op te nemen.
Wanneer het dan tijd is voor actie? Onze tip: stuur twee werkdagen na het verlopen van de deadline een herinneringsmail over je sollicitatie. Zo kom je niet te opdringerig over, maar ben je er waarschijnlijk toch nog op tijd bij als je mail niet is aangekomen of per ongeluk tussen de spam is beland. Als je langer wacht, zijn de gesprekken misschien al ingepland en sta jij met lege handen.
Als het angstvallig stil blijft, kun je altijd nog bellen na je sollicitatie. Doe dit als je een week na het sturen van de herinneringsmail nog steeds niks gehoord hebt. Vraag naar de persoon die de sollicitaties afhandelt en leg uit dat je hebt gesolliciteerd en benieuwd bent naar de status. Let op: het kan dat je tijdens dit telefoontje te horen krijgt dat jij het niet geworden bent. Bummer, maar zo zit je in ieder geval niet langer in onzekerheid.
Geen reactie op sollicitatie zonder deadline
En eh, hoelang moet je wachten op een reactie op een sollicitatie zónder deadline? Geef de werkgever in ieder geval een week de tijd om de sollicitaties door te nemen en te reageren. Stuur na vijf tot zeven werkdagen gerust een herinneringsmail als je nog niks gehoord hebt, zodat je in ieder geval weet wat de status is. Als het dan nog stil blijft, bel je het bedrijf twee of drie werkdagen later op om te vragen waar je aan toe bent.
Geen reactie op open sollicitatie
Da’s een lastige: je hebt een open sollicitatie gestuurd en krijgt geen reactie. Je denkt dan misschien al snel dat het bedrijf helemaal niet op je zit te wachten. Toch hoeft het niks te betekenen als het even duurt voordat je wat hoort, want je sollicitatie komt als een verrassing voor het bedrijf. Het is logisch dat de recruiter bijvoorbeeld eerst even moet overleggen met de manager voordat je een reactie krijgt. Wacht daarom zeker vijf tot zeven werkdagen voordat je contact opneemt.
Stuur bijvoorbeeld een mail waarin je vraagt of je sollicitatie is aangekomen en laat nog eens weten dat je graag bij dit bedrijf aan de slag wilt. Je kunt ook meteen bellen als je geen reactie op je open sollicitatiebrief hebt gekregen.
Geen reactie na sollicitatiegesprek
No worries, het is helemaal niet gek als je niet meteen reactie krijgt na een eerste sollicitatiegesprek. Waarschijnlijk zijn er meerdere kandidaten en duurt het even voordat de recruiter iedereen heeft gesproken. Geef de werkgever dus even de tijd om zelf contact met je op te nemen. Negen van de tien keer hoor je echt wel iets. En als het stil blijft, wanneer kun je dan zelf bellen na het sollicitatiegesprek? Wat ons betreft na vijf werkdagen. Da’s helemaal niet gek, want recruiters begrijpen écht wel dat je graag wilt weten of je die baan in de pocket hebt.
Herinneringsmail sollicitatie voorbeeld
Je hebt geen antwoord op je sollicitatie gekregen en wilt een mail versturen. Maar het sturen van zo’n herinneringsmail is nog best lastig. Hoe verwoord je op een vriendelijke manier dat je graag wilt weten waarom je in vredesnaam maar niks hoort? En als je geen reactie na je sollicitatiegesprek hebt gekregen, wat moet je dan mailen? We geven een voorbeeld per situatie.
Key takeaways
- Als je geen reactie op je sollicitatie krijgt, kan dat verschillende redenen hebben. De reactietermijn is bijvoorbeeld nog niet voorbij of er was geen tijd om je af te wijzen.
- Stuur eerst een herinneringsmail als je niks hoort na je sollicitatie. Doe dit ongeveer een week na je sollicitatie of twee dagen na het aflopen van de deadline om te solliciteren.
- Hoor je daarna nog niks? Dan kun je na een paar dagen je sollicitatie nabellen om te vragen wat de status is.
- Ook als je geen reactie na een sollicitatiegesprek krijgt, kun je contact met de werkgever opnemen. Doe dit na ongeveer een werkweek.
- Houd de herinneringsmail over je sollicitatie kort, wees vriendelijk en enthousiast. In dit artikel check je twee voorbeeldmails.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Hoelang moet ik wachten op een antwoord na het versturen van mijn sollicitatiebrief?
-
Wanneer kan ik bellen na mijn sollicitatie?
-
Hoe stuur je een herinneringsmail over je sollicitatie?
Dat verschilt per werkgever. Soms hoor je na een dag al iets, soms moet je twee weken wachten. Onderneem zelf actie als je het wachten zat bent. Het is bijvoorbeeld heel normaal om na ongeveer een week een herinneringsmail te sturen.
Hoelang je na je sollicitatie moet bellen, hangt af van de situatie. Het is vaak helemaal oké om na een week contact op te nemen als je nog niks gehoord hebt, tenzij de sollicitatiedeadline dan niet voorbij is. Onze tip is wel om dan eerst een herinneringsmail te sturen.
Houd het kort en eenvoudig. Leg uit dat je hebt gesolliciteerd (of zelfs al een gesprek hebt gehad) en graag wilt weten wat je kunt verwachten omdat je enthousiast bent over de baan. In ons artikel vind je twee voorbeeldmails.